Σάββατο, 5 Μαρτίου 2016

Ο Φίλης ιδρύει έδρες Εβραϊκών και Ισλαμικών Σπουδών

Ανακοίνωσε σχέδιο ένταξης μεταναστών στην εκπαιδευτική διαδικασία - Αφορά παιδιά, αλλά και ενήλικους, που θα αποφασίσουν να μείνουν στην Ελλάδα -
Θα διδάσκονται από εθελοντές, αλλά και αναπληρωτές εκπαιδευτικούς - Δημιουργούνται έδρες Εβραϊκών και Ισλαμικών Σπουδών..
Σχέδιο δράσης καταρτίζει το υπουργείο Παιδείας για την ένταξη των προσφύγων στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Το σχέδιο, όπως τόνισε ο ο υπουργός Παιδείας, Νίκος Φίλης, αφορά στην ψυχοκινητική στήριξη των παιδιών και των οικογενειών τους, αλλά και στα ασυνόδευτα παιδιά.
Επίσης, αφορά στην παροχή βασικών γνώσεων και στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου για την εκπαίδευση των παιδιών και των ενηλίκων προσφύγων και μεταναστών και όσων τελικά μείνουν στην Ελλάδα.
Σε ό,τι αφορά στους εκπαιδευτικούς που θα διδάξουν σε αυτά τα παιδιά, ο κ. Φίλης αναφέρθηκε σε εθελοντές που ήδη βρίσκονται κοντά τους, αλλά και σε αναπληρωτές και άλλες δομές που θα συζητηθούν.
Ο υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε επίσης σε 20.000 προσλήψεις εκπαιδευτικών που θα γίνουν σταδιακά χωρίς διαγωνισμό, αλλά μέσω του ΑΣΕΠ.
Σε ό,τι αφορά στις Πανελλαδικές Εξετάσεις, τόνισε ότι η πλειονότητα των φοιτητών επιλέγει το νέο σύστημα και μόνο το 5% επέλεξε να εξεταστεί με το παλιό.
Ο κ. Φίλης αναφέρθηκε στην ειδική αγωγή, όπου, σύντομα, θα υπάρξει νομοσχέδιο, με βάση το οποίο οι μαθητές θα εντάσσονται στις κανονικές τάξεις, αλλά και στην ενισχυτική διδασκαλία που ξεκινά.
Επισήμανε ότι θα εξετάσει εκ νέου το σύστημα των μετεγγραφών, αλλά και των απουσιών στο λύκειο, όπως διαφάνηκε, καθώς είπε χαρακτηριστικά ότι «δεν θα κυνηγήσουμε τους μαθητές για τις απουσίες».
Επίσης, ο κ. Φίλης ανακοίνωσε ότι θα δημιουργηθεί έδρα Εβραϊκών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, αλλά και Ισλαμικών Σπουδών στο ΑΠΘ και Ρωσικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.