Τρίτη 15 Μαρτίου 2016

Al-Hawash: Η Συριακή πόλη του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου

Το Αλ-Χαουάς (Al-Hawash) είναι μια ορθόδοξη χριστιανική πόλη στην βορειοδυτική Συρία, κοντά στα σύνορα του Λιβάνου.
Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πόλη στην περίφημη Κοιλάδα των Χριστιανών (Wadi al-Nasarah).
Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια του Χομς, ενώ εκκλησιαστικά υπάγεται στην επισκοπή της Μαρμαρίτας,
 υπό τον Επίσκοπο Πύργου Θεοφιλέστατο κ. Ηλία, ο οποίος επιτελεί ένα σημαντικό ποιμαντικό έργο. Σἠμερα η πόλη έχει περίπου 12.000 κατοίκους, οι οποίοι στο σύνολό τους είναι χριστιανοί, όπως άλλωστε συμβαίνει και στα περισσότερα από τα χωριά της περιοχής.
Η θέση του Αλ-Χαουάς στην μέση ενός κωνοφόρου βουνού έκανε την πόλη, πριν τον εμφύλιο πόλεμο, έναν δημοφιλή καλοκαιρινό προορισμό. Σήμερα υφίσταται και αυτή τις συνέπειες του πολέμου, όπως μπορεί να διαπιστώσει κανείς από τις πολλές φωτογραφίες των νεκρών στρατιωτών, οι οποίες είναι αναρτημένες σε μεγάλο μέγεθος έξω από την εκκλησία του χωριού.
Η πόλη διαθέτει έναν ωραιότατατο καινούργιο ναό, αφιερωμένο στον Προφήτη Ηλία. Το ξεχωριστό σε αυτόν βρίσκεται στις εικόνες του τέμπλου του, οι οποίες έχουν μία σημαντική για εμάς τους Έλληνες ιστορία. Όταν ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος επισκέφθηκε την πόλη, πραγματοποιώντας επίσημη επίσκεψή στην Συρία, έγινε δεκτός στον περικαλλή νέο ναό της. Εκεί διαπίστωσε ότι δεν υπήρχαν ακόμη εικόνες στο τέμπλο. Ρώτησε σχετικά και στην συνέχεια ανέλαβε ο ίδιος να χρηματοδοτήσει την αγιογράφηση των εικόνων στην Ελλάδα, οι οποίες σήμερα κοσμούν το τέμπλο του ναού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή δεν είναι η μοναδική συγκινητική γενναιόδωρη χειρονομία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Είναι γνωστό ότι, όταν επισκέφθηκε το Χαλέπι, χρηματοδότησε μέσω της «Αλληλεγγύης» την ανέγερση μιας σημαντικής πτέρυγας στο Σχολείο της Ορθόδοξης Μητρόπολης, που λειτουργούσε τότε ο σήμερα αγνοούμενος Μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος.
Η Ορθόδοξη Χριστιανική Κοινότητα του Al-Hawash είναι ιδιαίτερα δραστήρια. Διαθέτει αίθουσα για εορταστικές εκδηλώσεις, συναυλίες και άλλες συγκεντρώσεις. Ο λαός της πόλης συμμετέχει μαζικά στην ζωή της Εκκλησίας και ιδιαίτερα σήμερα, στην περίοδο του πολέμου. Η Εκκλησία είναι το κέντρο της ζωής του, όπως άλλωστε συμβαίνει με το σύνολο των χριστιανών της Συρίας. Στις μεγάλες εορτές (Χριστούγεννα, Πάσχα) διοργανώνονται από τους ιερείς και τους συνεργάτες τους εορταστικές εκδηλώσεις, όπου πρωταγωνιστούν κυρίως τα παιδιά. Έτσι οι Χριστιανοί της Συρίας κρατιούνται ενωμένοι και ενισχυμένοι στις δύσκολες αυτές στιγμές που περνά η πατρίδα τους, μαζί στις λύπες και στις χαρές, στον πόνο και στην ευτυχία.
Agioritikovima.gr
http://www.dimokratianews.gr/content/60165/al-hawash-i-syriaki-poli-toy-arhiepiskopoy-hristodoyloy