Δευτέρα, 18 Ιανουαρίου 2016

Επαναπατρίζονται τα λείψανα 6 Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων στην Κύπρο

Στην Αθήνα θα μεταφερθούν την Τρίτη τα προσφάτως ανευρεθέντα λείψανα έξι στρατιωτικών, που είχαν σκοτωθεί στην Κύπρο. "Απαγορεύεται να ξεχνάμε" δήλωσε ο ΑΝΥΕΘΑ, Δημήτρης Βίτσας
Τα λείψανα έξι Ελλήνων στρατιωτικών, πεσόντων και αγνοουμένων στην Κύπρο, παρέλαβε την Δευτέρα (18/01) ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία.
 
AdTech Ad
Πρόκειται για τα λείψανα του συνταγματάρχη Σωτήρη Σταύρου (14 Αυγούστου 1974), του ανθυπασπιστή Θεοφάνη Λουκάκη (22 Ιουλίου 1974), του ανθυπασπιστή Νικόλαου Καβροχωριανού (22 Ιουλίου 1974), του ανθυπασπιστή Νικόλαου Τσιγγαρόπουλου (16 Αυγούστου 1974), του δεκανέα Δημήτριου Τσούκα (3 Φεβρουαρίου 1965) και του στρατιώτη Ζαχαρία Καρδάρα (2 Φεβρουαρίου 1966).
Οι πέντε άνδρες της Ελληνικής Δύναμης Κύπρου και ο καταδρομέας υπερασπίστηκαν την Κύπρο στην τουρκική εισβολή του 1974 και στις δικοινοτικές συγκρούσεις της περιόδου 1963-1965. Και οι έξι θεωρούνταν αγνοούμενοι μέχρι την ανεύρεση των λειψάνων σε εκταφές στις ελεύθερες και κατεχόμενες περιοχές της Κύπρου και την ταυτοποίηση των λειψάνων τους με τη μέθοδο του DNA.
Την Τρίτη (19/01) τα λείψανα θα μεταφερθούν στην Αθήνα με ειδική πτήση μεταγωγικού αεροσκάφους C-130 ενώ μετά την άφιξη στην Ελευσίνα, θα ακολουθήσει επιμνημόσυνη δέηση και πομπή προς το υπουργείο Άμυνας. Εκεί θα τελεστεί η επίσημη υποδοχή άφιξης των λειψάνων στην Ελλάδα και στη συνέχεια τρισάγιο.
Βίτσας: "Απαγορεύεται να ξεχνάμε"
Στην ομιλία του, ο κ. Βίτσας επεσήμανε: "Εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας σας εκφράζω τα πιο θερμά συλλυπητήρια για τους ανθρώπους που χάσαμε, τους άνδρες που έπεσαν υπηρετώντας την πατρίδα τους, τους νέους που πριν προλάβουν να χαρούν την ζωή, να απολαύσουν την οικογένεια τους, να νοιώσουν την θέρμη του ήλιου και τη δροσιά της θάλασσα μας, έδωσαν τον εαυτό τους θυσία για την ελευθερία και την ανεξαρτησία.
Έξι νέοι άνθρωποι, έξι ιστορίες, έξι γεροί κρίκοι στην μεγάλη και παγκόσμια ξεχωριστή αλυσίδα ηρώων που προσφέρει η Ελλάδα και η Κύπρος και που με τον θάνατο τους μας δίνουν ιερό χώρο για να ζούμε ελεύθεροι και χρόνο για να προσπαθούμε να μετουσιώσουμε τα όνειρα μας, τα όνειρα τους σε απτή πραγματικότητα.
Η εύρεση των λειψάνων τους βάζει ένα τέλος στο μαρτύριο της αβεβαιότητας που βίωναν οι οικογένειες τους. Λυτρώνει τις ψυχές τους. Συγχρόνως όμως απαγορεύει σε μας να ξεχνάμε.
Μας απαγορεύει να ξεχνάμε πως τούτος ο τόπος βίωσε και βιώνει μια τραγωδία.
Δεν υπάρχει δέντρο λησμονιάς για την Κυπριακή Τραγωδία, για όσα προηγήθηκαν, για την τουρκική εισβολή, για την τουρκική κατοχή. Και η μνήμη είναι δύναμη.
Η μνήμη και τα ιερά κόκκαλα των Ελλήνων αναζητούν το δίκιο, αναζητούν το φως της αλήθειας για την Κυπριακή Τραγωδία, για την Ελληνική Τραγωδία. Και αυτή η αλήθεια είναι λυτρωτική.
Η αλήθεια είναι αυτή που οδηγεί στην σταθερή λύση.
Δεν σας λησμονούμε λοιπόν. Δικοί μας είστε ήρωες αλλά είσαστε και σάλπιγγες επαγρύπνησης.
Η Κύπρος και η Ελλάδα, με τον ίδιο εθνικό ύμνο σας αποτίουν φόρο τιμής. Φόρο τιμής που ποτέ δεν θα είναι ο οφειλόμενος γιατί η θυσία σας θα τον υπερβαίνει πάντοτε. Μπορούμε όμως να σας υποσχεθούμε πως θα προσπαθήσουμε.
Η Κύπρος και η Ελλάδα, δυο κράτη ειρήνης και σταθερής προσήλωσης στις πανανθρώπινες αξίες, δύο κράτη με μια ιστορία θα προσπαθήσουν έως ότου επικρατήσει η δικαιοσύνη.
Απευθυνόμενος στις οικογένειες των πεσόντων θα ήθελα συγχρόνως να εκφράσω τον θαυμασμό μου για την αστείρευτη καρτερικότητα σας, τον θαυμασμό μου για την επιμονή σας με την οποία αναζητούσατε τις τύχες των αγαπημένων σας και να ‘στε σίγουροι πως αυτοί που αναζητούν θα είναι συμπαραστάτες μας στην προσπάθεια που κάνουμε να βρεθούν όλοι, να αποτίσουμε φόρο τιμής σε όλους, να αναπαυτούν όλοι.
Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως η Πατρίδα δεν θα σταματήσει να τιμά όλους όσους χάθηκαν για αυτή, και θα συνεχίζει να αναγνωρίζει την προσφορά τους και θα προσπαθεί να την ανταποδίδει στις οικογένειες τους».
Αφού ανέγνωσε τα ονόματα των έξι πεσόντων, ο κ. Βίτσας έκλεισε την ομιλία του, ως εξής: «Ολοκληρώσατε την αποστολή σας. Θα είστε πάντοτε στις καρδιές και στο μυαλό μας. Πέσατε για την πατρίδα. Η αποστολή σας μας δίνει κουράγιο. Η σειρά μας τώρα».
http://news247.gr/eidiseis/koinonia/epanapatrizontai-ta-leipsana-6-ellhnwn-stratiwtikwn-pesontwn-sthn-kupro.3866262.html