Κυριακή 9 Αυγούστου 2015

Ο Κώστας δεν ήταν μισθοφόρος αλλα στρατιώτης της Δημοκρατίας

Η άγνωστη ιστορία του Έλληνα 'σταυροφόρου' που σκότωσαν οι τζιχαντιστές

Ο 25χρονος Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ έπεσε νεκρός στο πεδίο της μάχης στη Συρία τον Μάρτιο, με αποτέλεσμα να αποτελεί τον πρώτο Ευρωπαίο Ελληνικής καταγωγής που βρήκε το θάνατο πολεμώντας κατά των φανατικών της ISΙS στη Συρία.
ADVERTISEMEN
Η είδηση του θανάτου του ανακοινώθηκε στην οικογένειά του από έναν Βρετανό υποστηρικτή των Κούρδων. Σήμερα η μητέρα του προσπαθεί με κάθε τρόπο να συνεχίσει το έργο που ξεκίνησε ο γιος της να βοηθήσει τους Κούρδους μαχητές να αντισταθούν  και να αντιμετωπίσουν το Ισλαμικό Κράτος.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε η Βασιλική Σκάρφιλντ στην κυριακάτικη έκδοση της εφημερίδας "Έθνος" περιγράφει τις άγνωστες πτυχές της ζωής του αδικοχαμένου γιου της.
Ο Κωνσταντίνος Έρικ Σκάρφιλντ ήταν ένας αφοσιωμένος ανθρωπιστής που αποφάσισε να ξεκινήσει το ταξίδι του για τη Συρία, όταν παρακολουθούσε από μακριά τα θεμελιώδη δικαιώματα των Σύρων και των Κούρδων να καταπατώνται από τους τζιχαντιστές.
          
Συγκεκριμένα η ίδια δηλώνει: "Ο Κώστας δεν ήταν μισθοφόρος. Δεν ήταν ένας άνεργος στρατιώτης που αναζητούσε την περιπέτεια ή κάτι για να περνάει την ώρα του. Ο Κώστας μεγάλωσε σε ένα σπίτι με πολυπολιτισμικό και πολύγλωσσο περιβάλλον, με σεβασμό στη δημοκρατία, ήταν ένας αφοσιωμένος βαθιά ανθρωπιστής και πήγε στη Συρία για να υποστηρίξει τα θεμελιώδη δικαιώματα κάθε ατόμου να ζει στη χώρα του χωρίς να του επιβάλλεται οποιαδήποτε θρησκευτική ιδεολογία."
 

Μιλώντας για την ξαφνική απόφαση του γιου της να ενταχθεί στο πλευρό των Κούρδων μαχητών, αλλά και τις προσπάθειες της οικογένειας να τον αποτρέψουν να εγκαταλείψει την χώρα τονίζει: "Το δράμα των Κούρδων να ζουν με τον βάρβαρο διωγμό απ΄τους τζιχαντιστές τον είχε συγκινήσει, τον είχε επηρεάσει τόσο πολύ που κανένας δεν θα μπορούσε να τον σταματήσει να φτάσει μέχρι τη Συρία και να τους βοηθήσει με τη στρατιωτική εκπαίδευση που είχε. Πριν φύγει ξαφνικά για Συρία μας έλεγε για την αλληλεγγύη που νοιώθει για τους Κούρδους, ήθελε να τους βοηθήσει. Εμείς του λέγαμε 'δεν χρειάζεται να πας στη Συρία, μπορείς να συγκεντρώνεις χρήματα στην Αγγλία και να τους τα στέλνεις'. Αλλά όπως αποδείχθηκε μας έκρυβε τις πραγματικές του προθέσεις."
 

Η Βασιλική Σκάρφιλντ αναφέρει πως ο γιος της αποφάσισε να φύγει μυστικά από το σπίτι του στην Αγγλία, καθώς γνώριζε ότι η οικογένειά του θα έκανε τα πάντα για να τον σταματήσει. "Μετά από δυο εβδομάδες μας τηλεφώνησε. Μας είπε ότι είναι στη Συρία και εκπαιδεύει Κούρδους μαχητές και ότι έπειτα από 6 μήνες θα επέστρεφε στην Αγγλία. Το όνειρό του, αυτό που συζητούσαμε, ήταν να αγοράσουμε έναν ελαιώνα στην Ελλάδα για να περνούν εκεί χρονικά διαστήματα Βρετανοί πρώην στρατιώτες που είχαν ψυχολογικά τραύματα από την θητεία τους στον στρατό."
 

Ο Κωνσταντίνος είχε ζητήσει από τους συμπολεμιστές του να τον θάψουν κάτω από μια ελιά, εκμυστηρεύεται η μητέρα του. "Όπως έμαθα αργότερα είχε πει στους Κούρδους συμπολεμιστές του εάν σκοτωθεί να τον θάψουν κάτω από μια ελιά. Γι' αυτό όταν τάφηκε στο ελληνικό νεκροταφείο του Νότιγχαμ αντιπροσωπεία Κούρδων ήρθαν και φύτεψαν δίπλα από τον τάφο ένα μικρό δέντρο ελιάς", θα πει χαρακτηριστικά.
Το έργο του αδικοχαμένου πεζοναύτη συνεχίζουν οι γονείς του, που μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προσπαθούν να ενημερώσουν τη κοινή γνώμη για την εγκληματική δράση των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους. Ενώ, συγκεντρώνουν υπογραφές καλώντας την βρετανική κυβέρνηση να στείλει οπλισμό και χρήματα στους Κούρδους που πολεμούν τους τζιχαντιστές. Παράλληλα, η Βασιλική Σκάρφιλντ ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να σταθεί στο πλευρό των Κούρδων μαχητών και να πράξει το ίδιο.
(Πηγή: Έθνος)