Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Λερναία ύδρα οι ισλαμιστές στην Ευρώπη

Τουλάχιστον δύο άτομα σκοτώθηκαν και ένα ακόμη τραυματίστηκε σοβαρά, σε επιδρομή ανδρών της αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας του Βελγίου στην πόλη Βερβιέ, στα ανατολικά της χώρας, όπως μετέδωσε - μέσω του ιστοτόπου της - η δημόσια βελγική τηλεόραση RTBF - Φήμες για βόμβα στο αρχηγείο της βελγικής αστυνομίας στις Βρυξέλλες - Απείλησαν εφημερίδα που δημοσίευσε σκίτσα του «Charlie Hebdo».
Σύμφωνα με την εφημερίδα De Standaard, ο στόχος της επιχείρησης ήταν μια ομάδα τζιχαντιστών, η οποία ετοιμαζόταν να εξαπολύσει επίθεση, ενώ στο στόχαστρο των ειδικών δυνάμεων της αστυνομίας είχε μπει ένας παλιός φούρνος, στο κέντρο της πόλης.
Το ιδιωτικό τηλεοπτικό κανάλι RTL-TVI ανέφερε, από την πλευρά του, ότι οι Αρχές παρακολουθούσαν τρεις νέους, οι οποίοι είχαν φύγει από το Βέλγιο για να πολεμήσουν στη Συρία, αλλά επέστρεψαν στη χώρα την περασμένη εβδομάδα.
Από τις τηλεφωνικές παρακολουθήσεις οι αστυνομικοί κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ομάδα αυτή ήταν έτοιμη να διαπράξει τρομοκρατικές ενέργειες, αποφασίζοντας έτσι να δράσουν άμεσα.
«Απεφεύχθη ένα δεύτερο Παρίσι» ανέφερε στην εφημερίδα Nieuwsblad πηγή από το υπουργείο Δικαιοσύνης του Βελγίου, ενώ αστυνομική πηγή δήλωσε στην ιστοσελίδα της εφημερίδας La Meuse: «Αποτρέψαμε ένα βελγικό Charlie Hebdo».
Και μπορεί να μην αναφέρεται ο ακριβής αριθμός των νεκρών, ωστόσο επιβεβαιώνεται ότι «υπάρχουν αρκετά θύματα και συλληφθέντες», με την επιχείρηση μάλιστα να βρίσκεται ακόμα σε εξέλιξη.

Την ίδια ώρα, αναφορές αυτοπτών μαρτύρων στο Twitter κάνουν λόγο για πυροβολισμούς που ακούστηκαν επί δέκα περίπου λεπτά, αλλά και για ήχους από εκρήξεις κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό της Βερβιέ όπου συγκεντρώνονται αρκετοί μουσουλμάνοι.
«Άκουσα την πρώτη έκρηξη και στη συνέχεια αρκετούς πυροβολισμούς. Δεν μπορώ να πω περισσότερα αυτή τη στιγμή. Δεν τολμώ να πάω να κοιτάξω», ανέφερε κάτοικος της περιοχής στο δίκτυο RTL.
«Είδα ένα περιπολικό να περνά από μπροστά μου και άκουσα ισχυρές εκρήξεις. Ένας άνδρας με κουκούλα, ντυμένος στα μπλε, μάς έσπρωξε και αρχίσαμε να τρέχουμε. Ακούσαμε μια μεγάλη έκρηξη, ενώ ακολούθησαν ριπές και άλλες εκρήξεις», αφηγήθηκε μια άλλη γυναίκα.
belgium
Στο μεταξύ, η βελγική αστυνομία κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να παραμείνουν στις κατοικίες τους και να κλείσουν τα παράθυρα, ενώ έχει απαγορευτεί η κυκλοφορία στην οδό Rue du Palais.
Παρόμοιες, δε, επιχειρήσεις είναι σε εξέλιξη και στις Βρυξέλλες. Η Φρανσουάζ Σεπμάν, η δήμαρχος του Μολενμπέκ-Σεν-Ζαν, ανέφερε ότι έγιναν έρευνες στην κοινότητα της οποίας προΐσταται, στα προάστια της βελγικής πρωτεύουσας, όπου ζει μεγάλος αριθμός μεταναστών. Σύμφωνα με το κανάλι RTL-TVI, η αστυνομία συνέλαβε μάλιστα έναν ένοπλο που εκτόξευσε απειλές και φώναζε «Αλλάχου Άκμπαρ» στο μετρό των Βρυξελλών.
Φήμες για βόμβα στο αρχηγείο της βελγικής αστυνομίας
Κατά τη διάρκεια της επιχείρησης ωστόσο, σύμφωνα με τα βελγικά Μέσα, εκκενώθηκε το αρχηγείο της βελγικής αστυνομίας στις Βρυξέλλες, μετά από τηλεφώνημα αγνώστου για βόμβα. Κάτι που διαψεύστηκε ωστόσο από τις Αρχές.
belgium2
Τηλεφώνημα για βόμβα στα γραφεία της εφημερίδας Le Soir
Λίγη ώρα μετά την επιχείρηση της βελγικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίες, σήμανε εκ νέου συναγερμός στο Βέλγιο, καθώς άγνωστος τηλεφώνησε και υποστήριξε ότι έχει τοποθετηθεί εκρηκτικός μηχανισμός στα γραφεία της εφημερίδας Le Soir.
Σε εξέλιξη βρίσκεται νέα επιχείρηση της βελγικής αστυνομίας, αυτή τη φορά στα γραφεία της εφημερίδας Le Soir στις Βρυξέλλες, καθώς άγνωστος τηλεφώνησε και ειδοποίησε ότι πρόκειται να πυροδοτηθεί εκρηκτικός μηχανισμός.
Οι εργαζόμενοι της Le Soir, η οποία αναδημοσίευσε τα σκίτσα του Μωάμεθ που «φιλοξένησε» η Charlie Hebdo, εκκένωσαν το κτίριο.
belgium7
«Έτοιμοι να διαπράξουν άμεσα επιθέσεις μεγάλου εύρους»
Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε, ο αντεισαγγελέας Έρικ Φαν Ντε Σιπτ, αφού επιβεβαίωσε το θάνατο «δύο φανατικών ισλαμιστών», ενημέρωσε πως κατά τη διάρκεια της επιχείρησης στο Βερνιέ, συνελήφθη ένας «συνεργός» τους, ενώ κανείς από τους αστυνομικούς δεν τραυματίστηκε.
Παράλληλα, το Βέλγιο αύξησε το επίπεδο του συναγερμού για τρομοκρατικές επιθέσεις στο 3 (η κλίμακα είναι τετράβαθμη), αλλά σύμφωνα με τον εισαγγελέα, αυτό δεν αφορά όλη τη χώρα, αλλά μόνο τα αστυνομικά τμήματα και τα δικαστικά μέγαρα του Βελγίου.
«Οι ύποπτοι άνοιξαν αμέσως πυρ με αυτόματα όπλα και πυροβολούσαν για αρκετά λεπτά εναντίον των ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ομοσπονδιακής αστυνομίας. Οι αστυνομικοί απάντησαν στα πυρά σκοτώνοντας τους δύο δράστες, ενώ συνέλαβαν έναν τρίτο που βρισκόταν στον ίδιο χώρο», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την εισαγγελία, η αστυνομία είχε λάβει την εντολή να πραγματοποιήσει έρευνες σε περίπου 10 σπίτια προσώπων τα οποία είχαν επιστρέψει από τη Συρία.
Ένας άλλος εκπρόσωπος των εισαγγελικών αρχών, ο Τιερί Βερτς, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος πυρήνας «αποτελείτο από περίπου δέκα πρόσωπα, ορισμένα από τα οποία είχαν επιστρέψει από τη Συρία και ήταν έτοιμα να διαπράξουν άμεσα επιθέσεις μεγάλου εύρους».
Η ομοσπονδιακή εισαγγελία του Βελγίου ανακοίνωσε, τέλος, ότι θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες «για μια επιχείρηση που σχετίζεται με την τρομοκρατία στη Βερβιέ». Η Βερβιέ, όπως και ορισμένες συνοικίες των Βρυξελλών, θεωρούνται εστίες των ακραίων ισλαμιστών στο Βέλγιο. Σύμφωνα μάλιστα με ορισμένες πηγές, τους τελευταίους μήνες 6-10 νέοι έφυγαν από την πόλη αυτή με προορισμό τη Συρία. Επιπλέον, τις τελευταίες ώρες ισλαμιστές έχουν εκτοξεύσει απειλές μέσω του διαδικτύου στο Βέλγιο, όπου οι Αρχές προσπαθούν να εξακριβώσουν εάν ο Αμεντί Κουλιμπαλί, ο ένας από τους τρεις δράστες των επιθέσεων στη Γαλλία, σχετιζόταν με έναν λαθρέμπορο όπλων που κατοικεί στο Βέλγιο.
Οι βελγικές Αρχές συνέλαβαν νωρίτερα, εξάλλου, έναν άνδρα, με την κατηγορία ότι χορήγησε όπλα στους αδελφούς Σερίφ και Σαίντ Κουασί, οι οποίοι αιματοκύλισαν το περιοδικό «Charlie Hebdo», εκτελώντας 12 αθώες ψυχές. Παραδέχθηκε μάλιστα ότι διατηρούσε επαφές με τον Αμεντί Κουλιμπαλί (επίσης γνώριμος και συνεργάτης των Κουασί), ο οποίος κρατούσε ομήρους σε εβραϊκό παντοπωλείο του Παρισιού, σκοτώνοντας  τέσσερις εξ αυτών...
Παραμένει άγνωστο πάντως αν η επιχείρηση της αντιτρομοκρατικής του Βελγίου συνδέεται με τις τελευταίες τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία.
 


Read more: http://www.newsbomb.gr/kosmos/news/story/544520/velgio-nekroi-se-epixeirisi-tis-antitromokratikis-sto-vervie#ixzz3OvRGzNJp