Πέμπτη 15 Ιανουαρίου 2015

Δολοφόνησαν και το δεύτερο κράτος εντός Ευρωπάϊκού εδάφους

Συμβούλιο Ευρώπης προς Ουκρανία: τερματίστε τα βασανιστήρια!
Διάπραξη βασανιστηρίων στις ουκρανικές φυλακές καταγγέλλει η Επιτροπή κατά των Βασανιστηρίων (CPT) του Συμβουλίου της Ευρώπης σε έκθεση που δημοσιεύθηκε την Τρίτη.
Στην έκθεση αυτή, η Επιτροπή αναφέρεται σε «άκρως ανησυχητικά ευρήματα» μετά την επίσκεψη που πραγματοποίησε τον περασμένο Σεπτέμβριο σε δύο φυλακές στην περιοχή Χάρκοβο, στα σωφρονιστικά καταστήματα 25 και 100 καιέδωσε στη δημοσιότητα τις προκαταρκτικές της παρατηρήσεις που αποκόμισε από την επίσκεψη αυτή.
Η Επιτροπή καταγγέλλει περιπτώσεις «ξυλοδαρμών, σοδομισμού με γκλομπ και την χρήση ζουρλομανδύων (στους κρατουμένους), της πρόκλησης πίεσης στην κοιλιακή χώρα με ένα σκοινί σε σημείο που ο κρατούμενος να αφοδεύει».
Οι παρατηρήσεις αυτές αναρτήθηκαν στον ιστότοπο της CPT, σε συμφωνία με την ουκρανική κυβέρνηση.
Σε ένα από τα δύο αυτά κέντρα, τη φυλακή 25, η αντιπροσωπεία γνωστοποιεί ότι δέχθηκε «ένα σημαντικό αριθμό καταγγελιών σοβαρής σωματικής κακομεταχείρισης και/ή βασανισμού των κρατουμένων από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους».
«Αν και οι περιπτώσεις βασανισμών δεν φαίνεται (πως είναι) γενικευμένες, η αντιπροσωπεία αποκόμισε την σαφή αίσθηση ότι οι δύο φυλακές λειτουργούν βασιζόμενες σε ένα σύστημα εκφοβισμού και βίας» εξήγησε η Επιτροπή.
Η Επιτροπή σημειώνει κυρίως τη «μεγάλη απροθυμία» των κρατουμένων να μιλήσουν, εν μέσω μιας «ατμόσφαιρας φόβου».
Πολλοί εξ αυτών αρνήθηκαν να μιλήσουν με τα μέλη της αποστολής, ιδίως όταν τους πλησίαζαν φύλακες.
Η αντιπροσωπεία καλεί τις αρχές του Κιέβου να διεξάγουν σύντομα μία ανεξάρτητη έρευνα προκειμένου να κατανοήσουν το πώς λειτουργούν τα δύο αυτά σωφρονιστικά καταστήματα και να λάβουν επαρκή μέτρα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι κρατούμενοι δεν θα υποβάλλονται σε αντίποινα αφού προβούν σε καταγγελίες.