Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Κομμένα τα αγγλικά για τους Ρώσους -Πρόταση για αυστηρά πρόστιμα για τη χρήση ξενόφερτων λέξεων

  ΑΠΟ 50 ΕΩΣ 1.000 ΕΥΡΩ
Τη ρώσικη γλώσσα και μόνο θα πρέπει να χρησιμοποιούν οι πολίτες της χώρας.
 Τουλάχιστον αυτό πρότειναν ακροδεξιοί Ρώσοι βουλευτές που αντιδρούν επειδή θεωρούν ότι οι ξενόφερτες λέξεις έχουν κατακλύσει τις καθημερινές συνομιλίες των συμπατριωτών τους. Σε τέτοιο σημείο, που δεν δίστασαν να προτείνουν και επιβολή προστίμων.
Πρόκειται για ιδέα που προωθεί το εθνικιστικό Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα του Βλαντιμίρ Ζιρινόφσκι.
Το LDPR πρότεινε τη θέσπιση νόμου προκειμένου να μπει «φρένο» στο κύμα επικράτησης αγγλικών εκφράσεων στην καθομιλουμένη όπως λένε. Μάλιστα ο Ζιρινόφσκι ανακοίνωσε ότι θα καταρτίσει και λίστα με τις σχετικές «απαγορευμένες λέξεις»!
Το LDPR πρότεινε να επιβάλλονται πρόστιμα από 50 έως 1.000 ευρώ σε Ρώσους πολίτες ή εταιρείες στη χώρα που χρησιμοποιούν ξενόφερτες λέξεις, ακόμη κι αν αυτές είναι γραμμένες στα κυριλλικά. Για παράδειγμα, όροι όπως smartphone, facebook ή μπίζνες, θα είναι απόλυτα απαγορευμένοι στη Ρωσία, αν περάσει αυτή η ιδέα.

Η Επιτροπή Πολιτισμού του ρωσικού κοινοβουλίου πάντως ενέκρινε το αίτημα να γίνει επίσημη συζήτηση της πρότασης, την επόμενη εβδομάδα. «Δεν θα είμαστε οι πρώτοι που παίρνουμε μια τέτοια πρωτοβουλία. Οι Γάλλοι ήταν οι πρώτοι που φοβήθηκαν για την επικράτηση των αγγλικανισμών πάνω στη γαλλική γλώσσα», σχολίασε σχετικά ο Βλαντίμιρ Μπόρτκο, επικεφαλής της Επιτροπής Πολιτισμού του ρωσικού κοινοβουλίου.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως ότι καμία από τις τέσσερις λέξεις στην ονομασία του ακροδεξιού Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος της Ρωσίας (LDPR) δεν έχει σλαβική προέλευση, οπότε, όπως λένε πολλοί, θα έπρεπε να πάρει πρόστιμο και το ίδιο το κόμμα που έκανε την πρόταση!


Πηγή: Κομμένα τα αγγλικά για τους Ρώσους -Πρόταση για αυστηρά πρόστιμα για τη χρήση ξενόφερτων λέξεων | Ειδήσεις και νέα με άποψη http://www.iefimerida.gr/node/160225#ixzz35GhEzYRs