Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Κλεπταποδόχοι οι Γερμανοί, τους αρέσει να ρημάζουν την Ελλάδα

Στην Ελλάδα επιστρέφουν πάνω από 10.600 αρχαιότητες που είχαν κλέψει οι Γερμανοί
Πάνω από 10.600 αρχαιότητες που είχαν μεταφερθεί στη Γερμανία κατά τη διάρκεια του δευτέρου παγκοσμίου πολέμου, επιστρέφουν στην Ελλάδα.
Πρόκειται για 10.600 όστρακα (σπαράγματα αγγείων), λίθινα τέχνεργα, λεπίδες οψιανού και πυριτόλιθου, καθώς και οστεολογικό υλικό, που προέρχονται από ανασκαφικές δραστηριότητες οι οποίες πραγματοποιήθηκαν από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο του 1941 από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Η επίσημη τελετή πραγματοποιήθηκε χθες στο μουσείο Pfahlbau (στην πόλη Ουντερούλντινγκεν της Βάδης-Βυρτεμβέργης). Η τελετή έγινε παρουσία του γενικού γραμματέα του υπουργείου Επιστημών, Έρευνας και Τεχνολογίας, Γιούργκεν Βάλτερ, του γενικού προξένου της Ελλάδας στη Στουτγάρδη, Παναγιώτη Πάρτσου, της γενικής διευθύντριας Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς Μαρίας Βλαζάκη-Ανδρεαδάκη, του διευθυντή του γερμανικού μουσείου και καθηγητή του πανεπιστημίου του Τίμπινγκεν, Γκίντερ Σέμπελ, τοπικών βουλευτών, αρχαιολόγων και δημοσιογράφων.

Οι αρχαιότητες θα μεταφερθούν αρχικά στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο και κατόπιν στις χωρικά αρμόδιες Εφορείες Αρχαιοτήτων.
Ο υπουργός Πολιτισμού Κ. Τασούλας μνημόνευσε τον υψηλό συμβολισμό της χειρονομίας, αλλά και τα περιστατικά αρπαγής αρχαιοτήτων, πυρπόλησης εκκλησιών και μοναστηριών, καταστροφής αρχαίων για την κατασκευή οχυρωματικών έργων, που καταγράφηκαν στην Ελλάδα σε όλη τη διάρκεια της Κατοχής. Επίσης, τόνισε ότι η συγκεκριμένη χειρονομία υπενθυμίζει ότι η Ελλάδα και η Γερμανία εδώ και δύο αιώνες ακολουθούν κοινές πνευματικές πορείες και πολλοί υπήρξαν οι δεσμοί φιλίας μεταξύ των δύο λαών: Οι φίλεργοι Έλληνες μετανάστες, οι χιλιάδες Έλληνες απόφοιτοι γερμανικών πανεπιστημίων, το Παράρτημα του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού στο Βερολίνο, το Ινστιτούτο Γκαίτε, το Γερμανικό Αρχαιολογικό Ινστιτούτο.

Την ανάγκη επαναπατρισμού παρανόμως εξαχθέντων αρχαιοτήτων αλλά και της συνεργασίας μεταξύ Γερμανίας και Ελλάδας, σημείωσαν με έμφαση και οι Γερμανοί ομιλητές, Γ. Βάλτερ και Γκ. Σέμπελ.

newsit.gr