Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

Πάπας Φραγκίσκος: «Μέσα σε κάθε χριστιανό υπάρχει ένας Εβραίος!»

ΚΟ: Κόντρα στην "τάση" που επικρατεί τελευταίως, μεταξύ των υψηλόβαθμων εκκλησιαστικών ηγετών, οι οποίοι καταφέρονται, γενικώς, κατά του «ρατσισμού» και του επικίνδυνου «εθνικισμού», ο Πάπας, αφού τίμησε, προ ημερών, το μνήμα του Theodor Herzl, του ιδρυτή του Σιωνισμού, της έκφρασης δηλαδή του εβραϊκού εθνικισμού (σημειώνεται ότι με την απόφαση 3379 του 1975, η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, με συντριπτική πλειοψηφία, καθόρισε «ότι ο σιωνισμός είναι μια μορφή ρατσισμού και φυλετικών διακρίσεων». Το 1991, κατόπιν ισχυρών πιέσεων των ΗΠΑ επί προεδρίας Μπους, η απόφαση αναθεωρήθηκε με την υπ' αριθμ. 46/86 απόφαση, η οποία δεν έδινε καμία περαιτέρω εξήγηση), και φίλησε ευλαβικά το χέρι ενός επιζώντος του Ολοκαυτώματος, αποκάλεσε την άρνηση του Ολοκαυτώματος «τρέλα», προχώρησε και άλλο, φτάνοντας στο σημείο να δηλώσει ότι «μέσα σε κάθε Χριστιανό υπάρχει ένας Εβραίος»! 
Σε μια ευρεία συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Παρασκευή στην εφημερίδα La Vanguardia της Ισπανίας, ο Πάπας είπε ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος των δύο θρησκειών μερικές φορές είναι μια «καυτή πατάτα».
 
«Πιστεύω ότι ο διαθρησκευτικός διάλογος πρέπει να διερευνήσει τις Εβραϊκές ρίζες του Χριστιανισμού και τη χριστιανική ανθοφορία του Ιουδαϊσμού (;)», δήλωσε ο Φραγκίσκος. «Καταλαβαίνω ότι είναι μια πρόκληση, μια καυτή πατάτα, αλλά είναι δυνατόν να ζήσουμε σαν αδέλφια».
Η δήλωση αυτή του Φραγκίσκου φαίνεται να είναι πιο «προχωρημένη» από εκείνη του προκατόχου του, Ιωάννη Παύλου Β', ο οποίος έγινε πρωτοσέλιδο το 1986 ως ο πρώτος Πάπας που επισκέφτηκε την κύρια συναγωγή της Ρώμης δηλώνοντας ότι οι Εβραίοι είναι οι «μεγαλύτεροι αδελφοί» της χριστιανικής πίστης.
 «Κάθε μέρα, προσεύχομαι με τους Ψαλμούς του Δαυίδ. Η προσευχή μου είναι εβραϊκή, αλλά η Ευχαριστία μου είναι χριστιανική»,είπε ο Φραγκίσκος.
 Ο Πάπας βρήκε την ευκαιρία να επικρίνει την άρνηση του Ολοκαυτώματος ως «τρέλα», ενώ υπερασπίστηκε τον Πάπα Πίο ΧΙΙ, που ηγείτο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
 Ο Πάπας σύντομα θα πρέπει να αποφασίσει σχετικά με την αγιοποίηση του εν λόγω αμφιλεγόμενου Πάπα, ο οποίος κατηγορείται ότι δεν μίλησε δημόσια για την μαζική δολοφονία των Εβραίων. Για χρόνια, Εβραίοι ηγέτες και κυνηγοί Ναζί απαιτούν το Βατικανό να ανοίξει τα μυστικά του αρχεία της περιόδου του πολέμου.
 «Δεν θέλω να πω ότι ο Πίος ΧΙΙ δεν έκανε λάθη, εγώ έχω κάνει πολλά λάθη - αλλά ο ρόλος του πρέπει να αναγνωστεί στα πλαίσια της εποχής του», δήλωσε ο Φραγκίσκος.
ΚΟΚΚΙΝΟΣ ΟΥΡΑΝΟΣ / Πηγή