Τετάρτη 25 Ιουνίου 2014

Θέλουν αδύναμη Ρωσία για να υλοποιήσουν τα άνομα σχέδια τους σε Κράτη-Έθνη

Πούτιν: οι ΗΠΑ κάνουν τα πάντα για να σταματήσει το σχέδιο "South Stream"
Οι ΗΠΑ θα κάνουν τα πάντα να σταματήσει η υλοποίηση του σχεδίου "South Stream ", είναι μια κανονική μάχη ανταγωνιστών, δήλωσε την Τρίτη ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν.
"Οι ΗΠΑ είναι ανταγωνιστές. Είναι μια φυσιολογική κατάσταση. Και κάνουν τα πάντα για να διαλυθεί η συμφωνία αυτή. Τα ίδια πράγματα γίνονταν και πολλές δεκαετίες πριν. Δεν είναι τίποτε παράξενο, είναι μια κανονική μάχη ανταγωνιστών. Κατά τη διάρκεια αυτού του ανταγωνιστικού αγώνα χρησιμοποιούνται και πολιτικά μέσα ", δήλωσε ο Πούτιν την Τρίτη στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας των συνομιλιών με τον Πρόεδρο της Αυστρίας Χάιντς Φίσερ.

Ο Πούτιν υπενθύμισε ότι ήδη το 1962 οι ΗΠΑ τάσσονται εναντίον των προμηθειών του σοβιετικού φυσικού αερίου στην Αυστρία στα πλαίσια του προγράμματος "Ανταλλαγή αερίου με σωλήνες". Την παρούσα στιγμή οι ΗΠΑ σκοπεύουν να βγουν στην ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας για να πωλούν το αέριο από σχισθόλιθους. Για το,λόγο αυτό ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας υπενθύμισε ότι το αέριο στους σωλήνες το οποίο προμηθεύει η Ρωσία σε κάθε περίπτωση θα είναι πιο φτηνό από το αέριο που θα προμηθεύεται στην Ευρώπη σε συμπυκνωμένη μορφή.

Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαδίμιρ Πούτιν ονόμασε τον αγωγό φυσικού αερίου "South Stream" στρατηγικά σημαντικό για την σταθερή προμήθεια σε όλη την Ευρώπη των ενεργειακών πόρων και την υπογραφή της ρώσο-αυστριακής συμφωνίας σημαντικό βήμα στο δρόμο της υλοποίησης του σχεδίου αυτού.

"Ενεργά συνεργάζονται η "Gazprom" και ο αυστριακός συνεργάτης OMV. Στην ατζέντα της ημέρας είναι η κατασκευή του αυστριακού τμήματος του αγωγού φυσικού αερίου "South Stream ", είπε μετά τις συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Αυστρίας. "Θεωρούμε το σχέδιο αυτό στρατηγικής σημασίας για την σταθερή προμήθεια σε όλη της Ευρώπη των ενεργειακών πόρων ", πρόσθεσε ο Πούτιν.

"Σήμερα, όπως γνωρίζετε, η "Gazprom" και η  ОМV υπέγραψαν τη συμφωνία μετόχων της μικτής ρώσο-αυστριακή εταιρίας. Είναι σημαντικό πρακτικό βήμα στο δρόμο της υλοποίησης του σχεδίου "South Stream ", επισήμανε ο Ρώσος Πρόεδρος.

Ο αγωγός φυσικού αερίου "South Stream " δυναμικού 63 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα σχεδιάζεται να κατασκευαστεί στο βυθό της Μαύρης θάλασσας από τη Ρωσία στη Βουλγαρία. Στο εξής "η γαλανή ενέργεια " θα διανέμεται σε διάφορες χώρες της Ευρώπης τόσο από τους διαμετακομιστές του "South Stream ", όσο και από εκείνους, όπου θα φτάσουν οι σωλήνες του αγωγού. Η διαμετακομιστική δυνατότητα του αυστριακού τμήματος θα αποτελέσει 30-32 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα το χρόνο.