Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Τα κόλλυβα των Τούρκων στο ζωνάρι τους

Μουσουλμάνοι απειλούν να προσευχηθούν στον ναό σύμβολο
Συνεχίζονται οι προκλητικές και συντονισμένες κινήσεις στην Τουρκία, που καταληκτικό στόχο έχουν τη μετατροπή του παγκόσμιου συμβόλου της Ορθοδοξίας, της Αγίας Σοφίας, σε τζαμί. Αυτήν τη φορά οι ισλαμιστές ανακοίνωσαν ότι αύριο, στις 04:00, θα πραγματοποιήσουν συνάντηση στο «τέμενος» -όπως απρόκλητα το χαρακτήρισαν- της Αγίας Σοφίας.
Το κάλεσμα έκανε η ισλαμιστική, εθνικιστική οργάνωση Σύνδεσμος Νεολαίας Ανατολίας, ο οποίος μάλιστα ενημέρωσε τους ισλαμιστές να έχουν μαζί τους το σετζαντέ, δηλαδή το μικρό χαλί πάνω στο οποίο προσεύχονται οι μουσουλμάνοι.
 Ναμάζι
 Οπως έγραψε η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, τα μέλη του Συνδέσμου Νεολαίας της Ανατολίας ανακοίνωσαν ότι το πρωί του Σαββάτου θα κάνουν ναμάζι (προσευχή) στην Αγία Σοφία με επικεφαλής τον ιμάμη Μπασφάρ. Η συγκεκριμένη οργάνωση δεν έχει μεγάλη απήχηση στην Τουρκία, ωστόσο η κίνηση έχει τον συμβολισμό της και ενισχύει τις επιδιώξεις της τουρκικής κυβέρνησης, και συγκεκριμένα του πρωθυπουργού της χώρας Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει κρύψει τα σχέδιά του για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί.
 
Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται ότι ο πρώην πρόεδρος του Τουρκικού Ιδρύματος Ιστορίας Γιουσούφ Χαλάτσογλου, από το κόμμα MHP, o οποίος κατέθεσε κατά τους προηγούμενους μήνες πρόταση νόμου στη Βουλή για το άνοιγμα της Αγίας Σοφίας σαν τζαμί, ισχυρίστηκε ότι στο διάταγμα που είχε ετοιμαστεί για τη μετατροπή του «τεμένους» της Αγίας Σοφίας σε μουσείο η υπογραφή του Ατατούρκ ήταν πλαστή. Την ίδια στιγμή, πάντως, περισσότεροι από 1.000 ιστορικοί, ειδικοί και διανοούμενοι της Τουρκίας εξέφρασαν δημόσια την αντίθεσή τους σε αυτήν την κίνηση μέσω ενός κειμένου που συνυπέγραψαν, με τον τίτλο: «Γιατί η Αγία Σοφία θα πρέπει να παραμείνει ως μουσείο».