Δευτέρα 19 Μαΐου 2014

Κούρσα εξοπλισμών με όπλα τελευταίας τεχνολογίας από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Εναν γίγαντα των αιθέρων ενέταξε, πριν από λίγες μέρες, στο δυναμικό της η τουρκική πολεμική αεροπορία, την ώρα που αυξάνονται οι παραβάσεις και παραβιάσεις του ελληνικού εθνικού εναέριου χώρου στην Ελλάδα με πτήσεις των CN-235 αεροσκαφών ηλεκτρονικού πολέμου στο Αιγαίο. Σε μια επίσημη τελετή που έγινε στην κεντρική επαρχία της Τουρκίας Καϊσερί, η τουρκική αεροπορία δέχτηκε στο δυναμικό της το καινούργιο απόκτημά της, ένα νέο μεταφορικό αεροσκάφος που αγοράστηκε από τη γαλλική Airbus, μέλος της ευρωπαϊκής κοινοπραξίας EADS. Ηταν μια εντυπωσιακή τελετή, στην οποία παραβρέθηκε ο πρόεδρος της χώρας Αμπντουλάχ Γκιουλ, ο οποίος σε ομιλία του εξέφρασε την πίστη του στη δυναμική του τουρκικού στρατού και δήλωσε ότι η αγορά ενός νέου αεροσκάφους θα μπορούσε να αλλάξει την έκβαση μιας σύγκρουσης.
 
Τα μέτωπα
Λόγια χωρίς περιεχόμενο; Μάλλον όχι. Με ανοιχτά πολεμικά μέτωπα στις γειτονικές της χώρες αλλά και με δεδομένη την προσπάθεια της κυβέρνησης Ερντογάν να αλλάξει το εις βάρος της κλίμα που έχουν προκαλέσει τα αλλεπάλληλα σκάνδαλα διαφθοράς, η Τουρκία προχωρά σε κινήσεις εντυπωσιασμού. Το σχετικά εύκολο πεδίο είναι η εμψύχωση του στρατού και η ανύψωση του ηθικού…
Ο τουρκικός στρατός είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στρατός στο ΝΑΤΟ και η αγορά του νέου αεροσκάφους δείχνει τη σταθερή πολιτική της Αγκυρας να αυξήσει το δυναμικό των ενόπλων δυνάμεών της, εν μέσω εσωτερικών αναταραχών και πολιτικής αστάθειας.
 
Το μοντέλο του νέου αποκτήματος είναι το Atlas A400M, ένα τεράστιο στρατιωτικό αεροσκάφος που μεταφέρει φορτία, ενώ μέχρι σήμερα τα αεροσκάφη της τουρκικής αεροπορίας είναι ισπανικά τύπου CASA CN-235.
Η Αγκυρα έχει ξεκινήσει και τη διαδικασία για την απόκτηση των πρώτων δύο«αόρατων» μαχητικών τεχνολογίας stealth F-35. Ο στόχος είναι να αποκτήσει συνολικά 100 «αόρατα» μαχητικά F-35 αντί 16 δισ. δολαρίων. Οπως έγινε γνωστό από τουρκική πηγή, δόθηκε ήδη η παραγγελία προς την αμερικανική αεροπορική βιομηχανία Lockheed Martin. Τα F-35, τα οποία έχουν δυνατότητες να γίνονται αόρατα για τα ραντάρ, πρόκειται να αποτελέσουν το βασικό όπλο της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας στο μέλλον. Τα πρώτα δύο αεροπλάνα θα παραδοθούν στην Τουρκία εντός του 2015 και μέσα στα επόμενα 10 χρόνια η χώρα θα αγοράσει συνολικά από τις ΗΠΑ 100 τέτοια μαχητικά πολλαπλού ρόλου. Κάποιοι αναλυτές πάντως εντάσσουν τις παραγγελίες των μαχητικών F-35 στην προσπάθεια προσεταιρισμού της Ουάσινγκτον στη γραμμή Ερντογάν.

Ο στόλος της πολεμικής αεροπορίας της Τουρκίας διαθέτει αυτή τη στιγμή καταδιωκτικά F-16. Εως το 2018. Αξιοσημείωτο είναι ότι η πρώτη αυτή παραγγελία αναμενόταν να αρχίσει το ερχόμενο έτος - κάτι που είχε ανακοινώσει μόλις τον περασμένο Φεβρουάριο ο διευθυντής της Επιτροπής Αμυντικής Βιομηχανίας της Τουρκίας Μουράντ Μπαγιάρ, ο οποίος πρόσφατα αποπέμφθηκε για σκάνδαλο με εξοπλιστικά προγράμματα.
 
Οι Κινέζοι
 Αυτή η επιτάχυνση της αρχικής παραγγελίας ενδέχεται να σχετίζεται με την εμπλοκή που υπήρξε από την επιλογή της Αγκυρας να αγοράσει κινεζικά αντιαεροπορικά μεγάλου βεληνεκούς, κάτι που προκάλεσε έντονη δυσφορία στη Δύση (ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Γαλλία), που ενδιαφερόταν για προώθηση των δικών της συστημάτων (Πάτριοτ κ.ά.). Η Τουρκία συμμετείχε στην ανάπτυξη του προγράμματος του αεροσκάφους F-35 μαζί με άλλες οκτώ χώρες, εκτός από τις ΗΠΑ. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είχε αρκετές καθυστερήσεις και επιπλέον κόστη, όμως το αμερικανικό πεντάγωνο δεν το εγκατέλειψε. Ο προϋπολογισμός του μάλιστα έχει ξεπεράσει κατά 70% τις αρχικές προβλέψεις και αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω, βάζοντας πολλές τρίτες χώρες που έχουν προχωρήσει σε προπαραγγελίες σε δεύτερες σκέψεις. Πάντως η Τουρκία ανακοίνωσε ότι η δέσμευση για την αγορά-μαμούθ των 100 F-35 «συνεχίζει να είναι ισχυρή, όπως πάντα».
dimokratianews.gr