Πέμπτη 10 Απριλίου 2014

Τα πογκρόμ είναι κατασκεύασμα του Σιωνισμού, ο πραγματικός εχθρός είναι η Ορθόδοξη Ρωσία και ο Βλαδίμηρος!

Τον Πούτιν, όχι τα πογκρόμ, φοβούνται οι Ουκρανοί Εβραίοι
Τις πληροφορίες για δήθεν επικράτηση νεοναζί εξτρεμιστών στην Ουκρανία διαψεύδει κατηγορηματικά ο αρχιραββίνος του Ντνιπροπετρόφσκ, Σμούελ Καμινέτσκι.
Η 85χρονη μητέρα του, η οποία ζει στις Ηνωμένες Πολιτείες, τηλεφωνεί καθημερινά στον γιο της, για τον ρωτήσει: «Αρχισαν τα πογκρόμ ή όχι ακόμη;». Ο Καμινέτσκι την καθησυχάζει και της ζητάει να σταματήσει να βλέπει ρωσική τηλεόραση.
«Είναι όλα ψέματα. Οι Εβραίοι δεν κινδυνεύουν στην Ουκρανία», της λέει κάθε μέρα.
Το κλίμα τρομοκρατίας ενίσχυσε ο ίδιος ο πρόεδρος Πούτιν, που ανέφερε σε ομιλία του στις 18 Μαρτίου ότι η ανατροπή του Γιανουκόβιτς υπήρξε αποτέλεσμα πραξικοπήματος από «εθνικιστές, νεοναζί, ρωσόφοβους και αντισημίτες». Αντί, όμως, να πανικοβληθεί, η εβραϊκή κοινότητα του Ντνιπροπετρόφσκ, μία από τις πολυπληθέστερες της Ουκρανίας, γιόρτασε τον διορισμό του «δικού της» ολιγάρχη, του δισεκατομμυριούχου Ιχόρ Καλαμόισκι, ως περιφερειάρχη. «Εκαναν κυβερνήτη έναν Εβραίο. Τι σόι αντισημιτισμός είναι αυτός;» αναρωτιόταν ο 87χρονος Σολομών Φλακς, πρόεδρος του τοπικού συλλόγου βετεράνων του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

Ορισμένα ηγετικά στελέχη της εβραϊκής κοινότητας συμφωνούν με τις ρωσικές εκτιμήσεις περί αναβίωσης του αντισημιτισμού στην Ουκρανία. Ολοι τους, όμως, πρόσκεινται πολιτικά στο Κρεμλίνο, όπως ο Μπερέλ Λαζάρ, αρχιραββίνος της Μόσχας και στενός συνεργάτης του Πούτιν.

Τις αιτιάσεις του Λαζάρ διαψεύδει ο κυβερνήτης Καλαμόισκι, χαρακτηρίζοντάς τες προπαγάνδα του Κρεμλίνου. Η Ρωσία, λέει ο Καλαμόισκι, άσκησε πιέσεις σε ηγέτες της εβραϊκής κοινότητας ώστε αυτοί να στηρίξουν τους ισχυρισμούς της Μόσχας για φασιστικό πραξικόπημα στο Κίεβο. «Σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στη Ρωσία, η ουκρανική εβραϊκή κοινότητα δεν είναι όργανο του κράτους», δήλωσε ο νέος περιφερειάρχης.

Στο Μουσείο του Ολοκαυτώματος του Ντνιπροπετρόφσκ, χρηματοδοτημένο από τον Καλαμόισκι, το ευαίσθητο θέμα της συμμετοχής Ουκρανών στην εξόντωση των Εβραίων κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αποφεύγεται τεχνηέντως. Αντίθετα, τα εκθέματα εστιάζονται στη βοήθεια που παρείχαν οι Εβραίοι στην προσπάθεια της Ουκρανίας να γίνει ανεξάρτητο κράτος.

Ο ραββίνος Καμινέτσκι, ο οποίος γεννήθηκε στο Ισραήλ και ανήκει στο συντηρητικό αμερικανικό ταλμουδικό κίνημα Λούμπαβιτς, εκτιμά πως το Ντνιπροπετρόφσκ βιώνει πραγματική εβραϊκή αναγέννηση. Ο ραββίνος εξηγεί ότι πολλοί Εβραίοι μοιράζονταν τις φιλοευρωπαϊκές φιλοδοξίες των διαδηλωτών του Μαϊντάν, παρά τις ανησυχίες τους για τη δράση ακροδεξιών οργανώσεων, όπως της Σβόμποντα.
«Ο αντισημιτισμός υπάρχει στην Ουκρανία, όπως και παντού. Οι φόβοι για αναβίωση του φασισμού έχουν, πάντως, περάσει. Τα πολιτικά σχήματα αυτά θα πάψουν, όμως, να χρησιμοποιούν τη ρητορική αυτή, μόλις γίνουν συνταγματικά πολιτικά κόμματα. Κανείς δεν φοβάται τους φασίστες, αλλά όλοι φοβούνται έναν πόλεμο με τη Ρωσία», λέει ο Καμινέτσκι. Τους φόβους αυτούς αναζωπύρωσε ο πρόεδρος Πούτιν, όταν μιλώντας από το Κρεμλίνο, παραπονέθηκε ότι «μεγάλα τμήματα του ιστορικού ρωσικού Νότου προσαρτήθηκαν παράνομα στην Ουκρανία το 1991».

Σε πρόσφατη ανοικτή επιστολή του στον πρόεδρο Πούτιν, εκπρόσωποι είκοσι ουκρανικών εβραϊκών οργανώσεων ζήτησαν τη διακοπή της αποσχιστικής πολιτικής που ακολουθεί το Κρεμλίνο, παρά την αστάθεια που χαρακτηρίζει την πολιτική σκηνή της Ουκρανίας. «Οι εθνικιστικές ομάδες, που περιλαμβάνουν κάποιους δυσάρεστους χαρακτήρες, δεν υιοθετούν τον αντισημιτισμό, ενώ βρίσκονται υπό τον αυστηρό έλεγχο της νέας ουκρανικής κυβέρνησης», καταλήγει η επιστολή.
kathimerini.gr