Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2011

Τσιπάκια και στους αγρότες! ‘Γή και ύδωρ’ δίνουν για να φακελώσουν την καλλιέργεια.

 Με βάση την δήλωση καλλιέργειας, θα “φορτώνεται” ειδικό τσιπάκι, για προμήθεια πετρελαίου σε χαμηλότερη τιμή
Η καταβολή των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ παραμένει υποχρεωτική παρά τις αντιρρήσεις της Νέας Δημοκρατίας, που μέσω του βουλευτή της, Γιώργου Κασαπίδη, επιμένει ότι η επιβολή των εισφορών είναι παράνομη.
Παράλληλα η ηγεσία του ΥπΑΑΤ προχωρά το σύστημα με την ειδική «κάρτα», με την οποία οι αγρότες έχουν τη δυνατότητα να προμηθεύονται πετρέλαιο κίνησης με χαμηλότερη φορολογία.
Με βάση τη δήλωση καλλιέργειας που υποβάλλεται κάθε άνοιξη, θα «φορτώνεται» στην κάρτα ειδικό τσιπάκι, το οποίο θα επιτρέπει την προμήθεια συγκεκριμένης ποσότητας πετρελαίου.
Σύμφωνα με τα σχέδια του ΥπΑΑΤ, όλοι οι παραγωγοί θα εφοδιαστούν με αυτή την κάρτα, η οποία θα έχει καταγράψει τον όγκο του καυσίμου που ο αγρότης θα πρέπει να χρησιμοποιεί, βάση της έκτασης και των καλλιεργειών που έχει ή βάση των μηχανημάτων που διαθέτει. 
«Όλα αυτά τα στοιχεία είναι καταγεγραμμένα στο σύστημα ΟΣΔΕ και στο μητρώο αγροτικών εκμεταλλεύσεων ενώ είναι καταγεγραμμένα και τα αγροτικά οχήματα».
Με βάση τους συντελεστές που θα αποφασιστούν για την κάθε κατηγορία - και οι οποίοι θα συζητηθούν μέσα από μια διαβούλευση που θα ξεκινήσει το επόμενο χρονικό διάστημα το ΥπΑΑΤ - οι παραγωγοί θα γνωρίζουν πόσα λίτρα τους αναλογούν και θα μπορούν να πηγαίνουν στο πρατήριο για να προμηθεύονται το πετρέλαιό τους.
Με βάση την κάρτα που θα διαθέτουν θα εισπράττουν και την ανάλογη επιστροφή του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου. «Στο σύστημα αυτό η πολιτική ηγεσία αποφάσισε την ένταξη και των μελισσοκόμων.
Όσον αφορά την καταβολή των ασφαλίστρων στον ΕΛΓΑ παραμένει υποχρεωτική καθώς Φέτος ο ΕΛΓΑ διαχειρίστηκε περίπου 750.000 περιπτώσεις παραγωγών που κατέθεσαν τις εισφορές τους είτε πληρώνοντας απευθείας είτε υπογράφοντας μια πάγια εντολή ώστε να παρακρατήσει τα χρήματα η ΑΤΕ από την ενιαία ενίσχυση για τον ασφαλιστικό Οργανισμό.
Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΕΛΓΑ, σε 2.000 από αυτές τις περιπτώσεις παρατηρήθηκε το φαινόμενο είτε να μην έχει υπογραφεί πάγια εντολή για παρακράτηση των χρημάτων είτε να μην γίνεται η μείωση των ασφαλίστρων όπως είχε δικαίωμα να ζητήσει ο παραγωγός.