(ΦΩΤΟ) Μηχάνημα που κλονοποιεί καρτες sim
Ηχηρό καµπανάκι στους πελάτες τους τόσο στα ΑΤΜ όσο και στο e-banking χτυπούν τώρα οι τράπεζες, καθώς διαπιστώνουν σηµαντική έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες.
Ηχηρό καµπανάκι στους πελάτες τους τόσο στα ΑΤΜ όσο και στο e-banking χτυπούν τώρα οι τράπεζες, καθώς διαπιστώνουν σηµαντική έξαρση στις ηλεκτρονικές απάτες.
Από τη µιαοι σπείρες που χτυπούν τα ΑΤΜ γίνονται ολο ένα και περισσότερες, χρησιµοποιώντας νέες και αναβαθµισµένες µεθόδους για το «ξάφρισµα» (skimming) των πελατών. Και από την άλλη τα παραπλανητικά e-mail που φτάνουν µαζικά στους λογαριασµούς ανυποψίαστων χρηστών της ηλεκτρονικής τραπεζικής είναι σαφώς βελτιωµένα, πολλαπλασιάζοντας τον κίνδυνο «ψαρέµατος» (phishing) ευαίσθητων προσωπικών δεδοµένων.
Σήµερα, η λείατης ηλεκτρονικής απάτης ανέρχεται στα 5 εκατ. ευρώ περίπου και παρουσιάζει ανοδικές τάσεις, γεγονός που προκαλεί «πονοκέφαλο» στους τραπεζίτες. Καθώς µάλιστα η χρήση των εναλλακτικών δικτύων αυξάνει, τα φαινόµενα ψηφιακής απάτης πολλαπλασιάζονται. Ενδεικτικό είναι ότι σήµερα περίπου 1 εκατ. Ελληνες έχουν λογαριασµούς e-banking, ενώ µία στις δύο τραπεζικές συναλλαγές γίνεται ηλεκτρονικά, είτε µέσω υπολογιστή είτε από το κινητό τηλέφωνο και κυρίως από τα ΑΤΜ.
Oι τράπεζες έχουν ήδη υιοθετήσει βελτιωµένα συστήµατα προστασίας, καθώς αφενός στις περισσότερες συναλλαγές επιβάλλουν τη χρήση επιπλέον κωδικού που δηµιουργείται από ειδικό µηχάνηµα και αφετέρου ελέγχουν ανά πάστα στιγµή τα δίκτυά τουςγια ύποπτες κινήσεις και ενηµερώνουν άµεσατους πελάτες τους.
ΝΕΕΣ ΜΕΘΟ∆ΟΙ ΞΑΦΡΙΣΜΑΤΟΣ.
Χαρακτηριστικό της αύξησης που σηµειώνεται στην ηλεκτρονική απάτη είναι ότι µόλις προχθές η αστυνοµία εξάρθρωσε ακόµη µια συµµορία, η οποία παγίδευε µε ειδικές µεταλλικές τάπες ΑΤΜ τραπεζών και αποσπούσε χρήµατα από ανύποπτους πελάτες της τράπεζας. Συγκεκριµένα τα µέλη της συµµορίας, που δρούσαν νυχτερινές ώρες, τοποθετούσαν ειδικές µεταλλικές τάπες στις εξόδους χρηµάτων των µηχανηµάτων αυτόµατης ανάληψης. Ετσι, όταν οι πελάτες προσπαθούσαν να κάνουν ανάληψη χρηµάτων, διαπίστωναν ότι η συναλλαγή γινόταν κανονικά – µαζί µε τη χρέωση του λογαριασµού τους –, αλλάτα χρήµατα της ανάληψης δενέβγαιναν από το µηχάνηµα.
Μετά το πέρας συναλλαγής και την αποχώρηση των κατόχων των καρτών, οι δράστες αφαιρούσαν τη µεταλλική τάπα καιαποσπούσαν τα χρήµατα.
Σε άλλες περιπτώσεις, οι συµµορίες τοποθετούν ειδικές συσκευές πάνω στην υποδοχή της κάρτας στο ΑΤΜ µέσω των οποίων µπορούν να «διαβάσουν» τη µαγνητικήτης επιφάνεια. Παράλληλα, µέσω µικροκάµερας ή µε ειδικές µεµβράνες µπορούν να υποκλέπτουν τον κωδικό αριθµό (PIN) και στη συνέχεια να φτιάξουν µια πανοµοιότυπη κάρτα, πραγµατοποιώντας παράνοµες αναλήψεις µετρητών.
ΒΕΛΤΙΩΜΕΝΟ «ΨΑΡΕΜΑ».
Ιδιαίτερα δηµιουργικοί είναι οι e-απατεώνες και στα παραπλανητικά µηνύµατα ηλεκτρονικού ταχυδροµείου που στέλνουν. Μάλιστα, σε σχέση µε το παρελθόν τα e-mail είναι τόσο καλοφτιαγµένα και γραµµένα σε σωστά ελληνικά, µε αποτέλεσµα πολλοί να µπερδευτούν και να δώσουν τα στοιχεία τους. Για παράδειγµα, αυτή τη στιγµή αποστέλλονται δεκάδες χιλιάδες e-mail µε φερόµενο ως αποστολέα µεγάλη τράπεζα, η οποία δήθεν ζητά από τους πελάτες της να επιβεβαιώσουν τα στοιχεία της κάρτας αναλήψεών τους, ώστε να ενεργοποιηθεί η νέα κάρτα µε ενσωµατωµένο το PIN. Το ενδιαφέρον είναι ότι όντως στη συγκεκριµένη τράπεζα γίνεται η µετατροπή αυτή, άρα το µήνυµα έχει ακόµη περισσότερες πιθανότητες να γίνει πιστευτό.
Ολοένα και περισσότερες οι σπείρες που χτυπούν τα ΑΤΜ