Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2011

Όταν θέλεις να πλάσεις την ιστορία από μια ανιστόρητη χώρα, λες το γνωστό, ‘είναι καιρός να πούμε την αλήθεια’.

Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας επανέλαβε και πάλι, σήμερα, την ανάγκη αλλαγής της Ιστορίας.
Κατά τη διάρκεια της 83ης επετείου της πτώσης του Βασιλείου της Αλβανίας, ο Σαλί Μπερίσα, δήλωσε ότι οι ιστορικοί πρέπει να αναθεωρήσουν την Ιστορία της Αλβανίας και να πουν την αλήθεια στους Αλβανούς.Ο Μπερίσα εκτίμησε ότι, ό, τι έκανε ο Αλβανός βασιλιάς Ζόγκ, των αρχών του 20ου αιώνα, το έκανε για το αλβανικό έθνος.
«Ο Ζόγκ αντιμετωπίστηκε με ρατσισμό και με άγριο αντι-αλβανισμό, αλλά αυτός με υψηλή διπλωματία εδραίωσε την πολιτική θέση του νέου αλβανικού κράτους.»Ο βασιλιάς και οι υποστηρικτές του ,συνέχισαν τις προσπάθειες τους για όλο το έθνος της Αλβανίας και του Κοσσυφοπεδίου.
 Ωστόσο, η ιστορία σήμερα συνεχίζει να κάνει κακό στους Αλβανούς, αφού ακόμη οι Ιστορικοί δεν λένε την αλήθεια» , δήλωσε ο Μπερίσα υπονοώντας ότι οι ιστορικοί είναι επηρεασμένοι ακόμη από το κομμουνιστικό παρελθόν του δικτάτορα Ενβέρ Χότζα.
Προέτρεψε την αναθεώρηση της ιστορίας , της σημαντικής αυτής περιόδου της χώρας και εξήρε την προσπάθεια του αλβανικού βασιλείου χαρακτηρίζοντας την, ως ένα μεγάλο γεγονός, χωρίς το οποίο δεν θα υπήρχε ανεξάρτητο αλβανικό κράτος γιατί υπήρχε, τότε, κίνδυνος για ολόκληρο το αλβανικό έθνος.
«Κάνω έκκληση στους ιστορικούς της χώρας, να ανοίξουν τα αρχεία και να πουν την αλήθεια στους Αλβανούς, να πουν την πραγματικότητα. Η Ιστορία πρέπει να είναι αληθινή, όπως πράγματι έγιναν τα γεγονότα, αυτό θα βοηθήσει τους Αλβανούς να μάθουν με καθαρότητα το σήμερα και το μέλλον», δήλωσε ο Μπερίσα επισκεπτόμενος μια συλλογή αρχείων της βασιλικής περιόδου της Αλβανίας, του πολιτικού του 20ου αιώνα, Adamidi Frasheri.