Ο αρχιεπίσκοπος προτίθεται να επιτρέψει τη χειροτονία ως ιερέων προσώπων που βγάζουν τα προς το ζην από κάποιο άλλο επάγγελμα. Δεν θα υποχρεούνται να φοράνε τα ράσα τους εν ώρα εργασίας.
Μετά την απόφαση του υπουργού Εσωτερικών "περί απαγόρευσης των προσλήψεων και ιερέων κατ' επιταγή της τρόικας" και τις αντιδράσεις που έχουν ξεσπάσει στους κόλπους της εκκλησίας, ο αρχιεπίσκοπος προτίθεται να επιτρέπει περιστασιακά τη χειροτονία ως ιερέων προσώπων που βιοπορίζονται από κάποιο επάγγελμα, εφόσον έχουν προετοιμαστεί κατάλληλα.
Δεν θα υποχρεούνται δηλαδή να εγκαταλείψουν το επάγγελμά τους, ούτε να φορούν τα ράσα στις ώρες εργασίας, ενώ θα κρίνονται κατά περίπτωση και κατ' οικονομία, όπως συνέβαινε και στο παρελθόν.
Ο ομότιμος καθηγητής Κανονικού Δικαίου του ΑΠΘ, Χαράλαμπος Παπαστάθης, χαρακτηρίζει σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Ελευθεροτυπία" πολύ ορθή την απόφαση της Αρχιεπισκοπής, επισημαίνοντας πως κανένας εργοδότης δεν θα αποδεχτεί έναν εργαζόμενο με ράσα.
"Σήμερα στη δημοσιογραφία, την ιατρική, τη δικηγορία, υπάρχουν κληρικοί που όταν εργάζονται φορούν πολιτικά και όταν ιερουργούν, το ράσο. Στην Τουρκία -που έχει χαρακτήρα κοσμικού κράτους- μόνο στον Πατριάρχη επιτρέπεται να φορά ράσα. Στους υπόλοιπους αρχιερείς και στον κατώτερο κλήρο, το ράσο απαγορεύεται. Έτσι αυτοί, εκτός των ναών κυκλοφορούν με μαύρο κουστούμι, όπως και οι περισσότεροι, στις χώρες της Ε.Ε. και στο εξωτερικό ευρύτερα", επισήμανε.
Ο θόρυβος που ξέσπασε για το ράσο..
όπως σημείωσε, αναδίδει μια εχθρότητα από μερίδα των αρχιερέων προς το πρόσωπο του αρχιεπισκόπου, για τον ήπιο, σοφό και συνετό τρόπο που χειρίζεται τις σχέσεις Εκκλησίας-κράτους. "Φαίνεται ότι κάποιοι ξεχνούν τον τρόπο μισθοδοσίας των ιερέων, αλλά και τις προθέσεις κάποιων μελών της κυβέρνησης για τα αποθεματικά της Εκκλησιάς", συμπλήρωσε.
Αναφέρθηκε μάλιστα στο γεγονός πως η επόμενη Βουλή θα είναι αναθεωρητική, σημειώνοντας πως "ο νοών νοείτω... όταν με τα νέα δεδομένα, οι εταίροι μας θέλουν τις διατάξεις περί λιτότητας και χρέους να τις περάσουν στο Σύνταγμα".
"Είμαι πεπεισμένος πως αν ο αρχιεπίσκοπος ήταν εριστικός, δημαγωγός και δεν πορευόταν με σοφία και πραγματική ειρήνη, η πολιτεία, με τις ανατροπές που κάνει, θα είχε αφαιρέσει πολλά προνόμια από την Εκκλησία και κυρίως στο θέμα της μισθοδοσίας των άγαμων κληρικών", τόνισε.
Αναφορικά με τις προσλήψεις 300 δημοσίων υπάλληλων για την Εκκλησία, που προβλέπεται βάσει της αναλογίας 5/1 της τρόικας, έγινε πρόσφατα συζήτηση και στην Ιεραρχία. Οι μητροπολίτες Υδρας Εφραίμ και Ιλίου Αθηναγόρας τόνισαν πως δεν θα είχαν πρόβλημα να χειροτονήσουν κληρικό κάποιον που θα ασκούσε παράλληλα επαγγελματική δραστηριότητα συμβατή με το λειτούργημα του ιερέα. Μάλιστα, έδειξαν προθυμία να εξετάσουν στο μέλλον τέτοιες περιπτώσεις εξατομικευμένα και κατ' οικονομία, όπως και στο παρελθόν.