Τετάρτη 9 Μαρτίου 2011

Ιερά Σύνοδος: "Κάποιοι πλαστογραφούν τη νεοελληνική ιστορία"

Για επιχειρούμενη προσπάθεια διαστρέβλωσης της Νεολληνικής ιστορίας κάνει λόγο η Ελλαδική Εκκλησία, στο φυλλάδιο προς τον Λαό που συντάχθηκε και θα διαβαστεί στους ναούς της χώρας στις 25 Μαρτίου.
Πρόκειται για το τρίτο φυλλάδιο «Προς τον Λαόν» που εκδίδεται σε διάστημα λίγων μηνών. Είχε προηγηθεί η κυκλοφορία φυλλαδίου το Δεκέμβριο του 2010 και αφορούσε την οικονομική κρίση και τις ευθύνες των πολιτικών (με ιδιαίτερα αιχμηρά σχόλια μάλιστα) για την κατάσταση, στην οποία έχει βρεθεί η χώρα, ενώ προ ολίγων ημερών κυκλοφόρησε ένα ακόμα «Προς τον Λαόν» με τις θέσεις της διοίκησης της Εκκλησίας για το φιλανθρωπικό της έργο.
Όπως επισημαίνεται στο φυλλάδιο της εκκλησίας :
“Είναι υποχρέωση, αλλά και δικαίωμα της Εκκλησίας της Ελλάδος να ενημερώνει το ποίμνιό Της για ορισμένα σοβαρά ζητήματα. Πνευματικά, κοινωνικά, εθνικά, εκπαιδευτικά. Ο λαός μας δεν πρέπει να παραπληροφορείται ή να πέφτει θύμα ιδεολογικών προπαγανδών και μονομερών θεωρήσεων της Ιστορίας μας, στην οποία η προσφορά της Εκκλησίας υπήρξε σημαντική. Γι’ αυτό και η Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος εκφράζει την έντονη ανησυχία της για την επιχειρούμενη προσπάθεια διαστρεβλώσεως της Νεοελληνικής Ιστορίας με διάφορους τρόπους.

Στην εποχή μας παρουσιάζεται ένα κίνημα μοντέρνου αθεϊσμού, το οποίο διαστρέφει τα γεγονότα και επιχειρεί να σβήσει τον ιστορικό ρόλο της Εκκλησίας και να αμφισβητήσει την ελληνορθόδοξη ταυτότητα του λαού μας. Ειδικότερα, εμφανίζεται μια προσπάθεια καταγραφής και αποτυπώσεως μιας άλλης ’’ιστορίας’’ σχετικά με την επανάσταση του 1821. Μιας ιστορίας διαφορετικής ως προς τα γενεσιουργά αίτια και αλλότριων προσεγγίσεων ως προς τα πρόσωπα και τους πρωταγωνιστές της εποχής. Μια άλλη καταγραφή η οποία επιδιώκει την επικοινωνιακή της επιτυχία μέσα από την προβολή μιας ιδεολογικής ερμηνείας των γεγονότων και των προσώπων, διατυπώνοντας μια άλλου είδους προοπτική και προσεγγίζοντας μονόπλευρα τα γεγονότα.

Όλα αυτά τα τεχνάσματα δεν είναι ιστορία, γιατί ιστορία είναι αυτό που προέρχεται, καταγράφεται και διασώζεται μέσα αλλά και διαμέσου της διαχρονικής συνειδήσεως του Έθνους. Θεωρούμε λοιπόν χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ορισμένες αλήθειες για την Τουρκοκρατία, την επανάσταση του 1821 και την Ελληνορθόδοξη ταυτότητα του Γένους”.

Στο πολυσέλιδο φυλλάδιο η Σύνοδος εξιστορεί τη συμμετοχή εκκλησιαστικών προσώπων στον εθνικό αντιστασιακό αγώνα από την εποχή της Αλώσεως μέχρι και την απελευθέρωση,

Πάντως δεν υπάρχει καμία άμεση αναφορά στο ντοκιμαντέρ 1821 του ΣΚΑΪ, όπου πολλοί μητροπολίτες έχουν εκφράσει δημοσίως τις διαφωνίες τους με κάποιες αναφορές τόσο για την εκκλησία όσο και για το πατριωτικό φρόνημα των Ελλήνων και των πρωτεργατών της επανάστασης. .

ΠΗΓΗ