Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

8,9 Ρίχτερ,η επιστήμη παριστάνοντας τον θεό σήκωσε τα χέρια ψηλά!

Σεισμός 8,9 Ρίχτερ στην Ιαπωνία! Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ; Όταν το έμαθα το πρωί της Παρασκευής, συγκλονίστηκα. Όταν, δε, είδα και τα πρώτα πλάνα, με έπιασε σύγκρυο.
Απίστευτη η μανία της φύσης, σε μια χώρα βέβαια, που δεν είναι αμάθητη από φυσικές καταστροφές και καταστροφές γενικότερα και έχει λάβει τα μέτρα της. Ακόμα κι έτσι όμως...
Όσα και αν κάνει ο άνθρωπος, δεν μπορεί παρά μόνο να μειώσει ελαφρά τις επιπτώσεις και αυτό όχι πάντα. Εκατοντάδες είναι λοιπόν οι νεκροί στην Ιαπωνία από τη θεομηνία και τεράστιες οι καταστροφές, καθώς ακολούθησε φοβερό τσουνάμι. Το τελευταίο, δεν γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις να αποφευχθεί.
Βλέποντας τα πλάνα στους δέκτες μας, αντιλαμβανόμαστε ένα πράγμα:
ο άνθρωπος είναι ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ μπροστά στη φύση. Εντελώς ΑΝΙΣΧΥΡΟΣ. Και το επαναλαμβάνω και δη με κεφαλαία, μήπως το εμπεδώσουμε. Κι όμως, δεν δείχνει ο μέσος άνθρωπος να το έχει αντιληφθεί.
Εξακολουθεί να παριστάνει το Θεό, να προσπαθεί να χειραγωγήσει τη φύση και να την τιθασεύσει, εξακολουθεί να την καταστρέφει με αποψιλώσεις, εκπομπές, τοξικά και άλλα απόβλητα. Και δεν δείχνει να την υπολογίζει. Ίσως γιατί η τεχνολογική πρόοδος τον ξεγέλασε, ίσως γιατί έχει απο-ιεροποιήσει τη ζωή και αντιμετωπίζει τις απώλειες σε ανθρώπινες ζωές, «στατιστικά». Πολλά είναι τα ίσως, όπως είναι όμως και οι ψυχολογικοί παράγοντες, που εμποδίζουν τον άνθρωπο από το να αναπτύξει μια καλύτερη αντίληψη για τη φύση.
Δεν θα μπω σήμερα στη λογική των εσχατολογικών αναλύσεων. Πρώτον, ανήκουν στο πεδίο της μεταφυσικής και δεύτερον, πολύ απλά, έχουμε πολύ καιρό γι’ αυτά. Προέχει να συζητήσουμε για το πώς θα αντιμετωπίσουμε φυσικές καταστροφές και πως θα σταματήσουμε να προκαλούμε τη φύση και το Θεό.
Γιατί η φύση, είναι δημιούργημά Του. Και οφείλουμε να τη σεβόμαστε πολύ. Φυσικά, δεν ισχυρίζομαι ότι αυτό που συνέβη, οφείλεται στον ανθρώπινο παράγοντα. Δεν οφείλεται, είναι παραπάνω από προφανές.
Οι καταστροφές, αποτελούν έμφυτο στοιχείο της φύσης και ρήμαξαν στο παρελθόν, μεγάλους και σπουδαίους πολιτισμούς, όπως πχ, ο μινωικός. Ο μύθος της Ατλαντίδος, μιλά ακριβώς για μια μεγάλη φυσική καταστροφή. Όμως, αυτό δε σημαίνει ότι δεν πρέπει να παύσουμε να προκαλούμε τον Δημιουργό...
Από εκεί και πέρα: ας ανάψουμε όλοι ένα κερί για τον δοκιμαζόμενο λαό της Ιαπωνίας, χώρα με σπουδαίο πολιτισμό (τα ιαπωνικά νησιά κατοικούνται δεκάδες χιλιάδες χρόνια) και πολύ μεγάλη συνεισφορά στα παγκόσμια πράγματα.
Νίκος Χιδίρογλου