Σάββατο 12 Μαρτίου 2011

Η Κρήτη νέος “Άγιος Παντελεήμονας”;

Τα όσα συμβαίνουν τους τελευταίους μήνες στη Βόρεια Αφρική και είναι πολύ πιθανόν σύντομα να επεκταθούν και στην Μέση Ανατολή, προμηνύουν άσχημες εξελίξεις και για τη χώρα μας.
 Είναι γνωστό ότι τα τεκταινόμενα στη Λιβύη, όποιο αποτέλεσμα και να έχουν, θα προκαλέσουν σε πρώτη τουλάχιστον φάση ένα τεράστιο τσουνάμι μεταναστών, το οποίο θα πλημμμυρίσει κυριολεκτικά την Ευρώπη.
Οι πρώτες πληροφορίες των αρμόδιων ευρωπαϊκών υπηρεσιών έκαναν λόγο για 300 με 500 χιλιάδες μετανάστες μέσα στους αμέσως επόμενους μήνες.
Αυτές όμως αποδείχθηκαν συντηρητικές και ως εκ τούτου αναθεωρήθηκαν σε δυσθεώρητους αριθμούς που ξεκινούν από τις 500 χιλιάδες και φτάνουν μέχρι και το ένα εκατομμύριο. Προσοχή, δεν μιλάμε για μια συνέχεια του κύματος της μετανάστευσης από την Βόρειο Αφρική, έστω και αυξημένη αλλά για ένα τεράστιο αριθμό λαθρομεταναστών μόνο και μόνο λόγω των εξελίξεων στις χώρες αυτές.

Καλά ή κακά, ηθικά ή ανήθικα, δικτατορικά ή δημοκρατικά, τα συγκεκριμένα καθεστώτα που κατέρρευσαν στην περιοχή της Βορείου Αφρικής ήταν από τα πολύ λίγα σημεία γεωπολιτικής σταθερότητας στην περιοχή. Οι διεφθαρμένες ή μη κυβερνήσεις εκεί, είχαν φθάσει σε ένα σημείο συνεννόησης με την Ευρωπαϊκή Ένωση προκειμένου να υπάρχει ένας έστω λίγο καλύτερος έλεγχος της αφετηρίας του ταξιδιού των λαθρομεταναστών προς την Ευρώπη.
Οι πολιτικές εξουσίες που προκύπτουν, όχι μόνο είναι εντελώς απίθανο να σεβαστούν τις προηγούμενες συμφωνίες, αλλά δεν θα έχουν και κανέναν λόγο να το κάνουν, καθώς η μεγάλη πλειοψηφία αυτών που θα θελήσουν να εγκαταλείψουν τη χώρα τους, θα είναι οπαδοί των προηγούμενων καθεστώτων. Με τον τρόπο αυτό, θα ξεφορτωθούν ένα πρόβλημα, το οποίο θα φορτωθεί στους Ευρωπαίους και δυστυχώς, κυρίως στους ελληνικούς ώμους. Τα σενάρια φαντάζουν εφιαλτικά.

 Τα περιέγραψε όμως ο ίδιος ο γιός του Καντάφι σε συνέντευξή του, λέγοντας ότι κάποιοι θέλουν να διαλύσουν τη Λιβύη και να τη μεταβάλλουν σε ισλαμικό χαλιφάτο, το οποίο θα συνορεύει με την Ευρώπη και του οποίου η κατάσταση, θα ομοιάζει με αυτή της Σομαλίας. Χαρακτηριστικά είπε ότι οι ακτές της Μάλτας και της Κρήτης θα γεμίσουν... πειρατές! Αυτό όμως δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα. Πέρα από την πολύ σημαντική γεωπολιτική διάσταση της υποτιθέμενης ισλαμοποίησης των καθεστώτων της Αιγύπτου και της Λιβύης, το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι οι "πειρατές" για τα δύο αυτά νησιά.

Η Μάλτα και η Κρήτη θεωρούνται ως τα πιθανότερα σημεία που θα "χτυπήσει" το μεταναστευτικό τσουνάμι. Εάν αυτή τη στιγμή, στον Έβρο, η δύναμη της FRONTEX μαζί με τον ελληνικό στρατό, την αστυνομία και τους συνοριοφύλακες, δεν μπορούν να ελέγξουν μερικά καλά οχυρωμένα χιλιόμετρα γης, ή εάν στο Ανατολικό Αιγαίο το Πολεμικό Ναυτικό και το Λιμενικό και πάλι με την υποστήριξη της FRONTEX αδυνατούν να ελέγξουν συγκεκριμένα περάσματα που χρησιμοποιούν οι δουλέμποροι, φανταστείτε τι έχει να γίνει μόλις φτιάξει ο καιρός στο Λιβυκό Πέλαγος.

Κατά χιλιάδες θα φθάνουν στις ακτές της Κρήτης οι Βορειοαφρικανοί. Και εκεί θα τους περιμένουν οι ντόπιοι "αλληλέγγυοι" για να τους εφοδιάσουν με ό,τι "χρειάζονται", προκειμένου η αστυνομία, ακόμα και αν έχει τη διάθεση, να μην μπορεί να κάνει απολύτως τίποτε. Μιλάμε για έναν πολλαπλασιασμό του γκέτο του Αγίου Παντελεήμονα στο μέγεθος της Κρήτης, ενός από τα μεγαλύτερα νησιά της Μεσογείου. Φανταστείτε χιλιάδες Βορειοαφρικανούς που άφησαν πίσω τους αστικές ταραχές και εμφύλιους πολέμους να "κατσικώνονται" στην Κρήτη. Φανταστείτε τι έχει να γίνει. Δυστυχώς το σενάριο αυτό δεν είναι διόλου απίθανο. Τα πρώτα κρούσματα τα είχαμε ήδη την προηγούμενη εβδομάδα, όταν από ένα πλοίο το οποίο μετέφερε Μπαγκλαντεσιανούς από τη Λιβύη στη χώρα μας, κάποιες δεκάδες πήδηξαν στη θάλασσα και προσπάθησαν να κολυμπήσουν μέχρι τις ακτές του νησιού.

Κάποιοι συνελήφθησαν, κάποιοι δυστυχώς πνίγηκαν και κάποιοι, κατά πάσα πιθανότητα, τα κατάφεραν. Εάν αυτό συνέβη με 40-50 άτομα, φανταστείτε τι έχει να συμβεί με χιλιάδες απελπισμένους. Δεν αποκλείεται πολύ σύντομα η Κρήτη να ζει στους ρυθμούς του σκληρού ρόκ της μετανάστευσης, της υποβάθμισης και της βίαιης εγκληματικότητας.