Παρασκευή 2 Ιουλίου 2010

Το «Τσεσμέ» έφυγε η ενόχληση παρέμεινε

ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά μέσα σ΄ ένα τριήμερο προχώρησε χθες σε έρευνες σε περιοχή εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό σκάφος «Τσεσμέ», την ίδια ώρα που η Αγκυρα με ανακοίνωσή της επιχειρούσε να αμφισβητήσει ευθέως τις ελληνικές αρμοδιότητες και δικαιοδοσία στη συγκεκριμένη περιοχή όπως και σε όλο το Αιγαίο πέραν των χωρικών υδάτων.
Η διπλή κίνηση της Αγκυρας- σε ερευνητικό και διπλωματικό επίπεδο- προκάλεσε ενόχληση και ερωτηματικά στην Αθήνα για τις πραγματικές προθέσεις της Τουρκίας, παρ΄ όλο που το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών ξεκαθάρισε ότι οι έρευνες δεν ήταν γεωλογικές αλλά υδρογραφικές μετρήσεις για ενημέρωση των ναυτικών χαρτών. Ερμηνεύοντας τις τουρκικές κινήσεις, αρμόδιοι αναλυτές στην Αθήνα διατυπώνουν την εκτίμηση ότι μέσω αυτών η Αγκυρα επιχειρεί να δηλώσει «παρούσα» σε ενδεχόμενες ενέργειες που σχετίζονται με πετρελαϊκές ή άλλες παρόμοιες έρευνες στο Αιγαίο. Θεωρούν δε ως αφορμή για την αιφνιδιαστική «βόλτα» του «Τσεσμέ» πρόσφατες ανακοινώσεις από ελληνικής πλευράς ότι θα δημιουργηθεί κρατικός φορέας που θα προχωρήσει σε διεθνείς διαγωνισμούς για ανάθεση εντός του έτους ερευνών για κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στην ανακοίνωση που εξέδωσε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών υπάρχουν τουλάχιστον δύο σημεία που ενισχύουν αυτή την εκδοχή.
 Πρώτον, η αναφορά ότι στο Αιγαίο «δεν έχουν οριοθετηθεί θαλάσσιες δικαιοδοσίες πέραν των χωρικών υδάτων», απ΄ την οποία προκύπτει ότι η Αγκυρα κάνει πως δεν καταλαβαίνει ότι η Ελλάδα βάσει του Δίκαιου της Θάλασσας έχει υφαλοκρηπίδα τόσο στο επίμαχο σημείο των υδατογραφικών ερευνών όσο και γενικότερα στο Αιγαίο.
 Δεύτερον, με την επίκληση της (ανενεργού για την Ελλάδα) Συμφωνίας της Βέρνης του 1976, βάσει της οποίας υπάρχει δέσμευση των δύο χωρών να μην προβαίνουν σε σεισμικές έρευνες πέραν των χωρικών υδάτων μέχρις ότου οριοθετηθεί η υφαλοκρηπίδα.
Η δεύτερη «έξοδος» και έρευνα του «Τσεσμέ» έγινε προχθές το βράδυ (10 μ.μ.) και ολοκληρώθηκε στις 6.30 π.μ. χθες όταν άρχισε το ταξίδι της επιστροφής προς τα Δαρδανέλλια. Καθ΄ όλη την πορεία του παρακολουθείτο από την κανονιοφόρο «Πολεμιστής».

http://www.tanea.gr/