Ενάμιση περίπου μήνα μετά τη σφαγή στο «Mavi Marmara» οι Ισραηλινοί απειλούν να ανακόψουν με κάθε μέσο τον πλου ενός ακόμα πλοίου που μεταφέρει ανθρωπιστική βοήθεια στην αποκλεισμένη Γάζα. Σάββατο απόγευμα απέπλευσε από το Λαύριο, φορτωμένο με 2.000 τόνους τροφίμων και ιατροφαρμακευτικού υλικού, το υπό σημαία Μολδαβίας φορτηγό πλοίο «Αμάλθεια», μετονομασμένο σε «Al Amal» (Ελπίδα στα αραβικά).
Το πλοίο, με 12μελές πλήρωμα και εννέα επιβάτες, έχει ναυλωθεί από τη Διεθνή Ενωση Φιλανθρωπίας και Ανάπτυξης Καντάφι της οποίας προΐσταται ο γιος του ηγέτη της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, Σαΐφ αλ Ισλάμ. Εξαρχής, το Ισραήλ αντέδρασε οργισμένα: «Κανένα πλοίο δεν θα φθάσει στη Γάζα. Δεν θα αφήσουμε να πληγεί η κυριαρχία μας», δήλωσε ο Ισραηλινός υπουργός Εξωτερικών Αβιγκτορ Λίμπερμαν, εννοώντας τον αποκλεισμό των 20 ναυτικών μιλίων από τις ακτές της Γάζας που έχει επιβάλει η χώρα του.
Προορισμός, η... Αίγυπτος
Το «Al Amal» έφυγε με προοπτική να προσεγγίσει τις επίμαχες ακτές Τετάρτη πρωί, μετά τους νόμιμους ελέγχους σε φορτίο και επιβαίνοντες από τις ελληνικές αρχές, παρά τις από τηλεφώνου κρούσεις του Αβιγκτορ Λίμπερμαν σε Ελλάδα και Μολδαβία με στόχο να αποτραπεί διά της διπλωματικής οδού ο απόπλους του. Στην Αθήνα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Δρούτσας ήταν ο αποδέκτης του τηλεφωνήματος. Και, σε εμφανή προσπάθεια τήρησης διπλωματικών ισορροπιών, πηγή του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών μάς ανέφερε χθες ότι «τα έγγραφα του πλοίου ανέφεραν ως προορισμό το Ελ Αρίς», το επί αιγυπτιακού εδάφους λιμάνι στο βόρειο Σινά, λίγα χιλιόμετρα από τα σύνορα με τη Λωρίδα της Γάζας.
Ωστόσο, ο Γιούσεφ Σαουάνι, διευθύνων σύμβουλος του ιδρύματος Καντάφι και επικεφαλής της λιβυκής αποστολής, επέμενε σε χθεσινή συνέντευξή του στο Israeli Army Radio ότι «στόχος μας είναι να φτάσουμε στη Γάζα». Παράλληλα, ο εκπρόσωπος του αιγυπτιακού υπουργείου Εξωτερικών, Χόσαμ Ζάκι, ανέφερε ότι «δεν υπήρξε επίσημο αίτημα από λιβυκής πλευράς για κατάπλου του πλοίου στην Αίγυπτο».
(Πηγές: Reuters, Γαλλικό, ΑΠΕ, AlJazeera)