Παρασκευή 2 Απριλίου 2021

Σεισμόπληκτοι Ελασσόνας: Επιβίωση στο κρύο - Τηλεκπαίδευση σε αντίσκηνα


Ένα εκρηκτικό μείγμα δυσκολιών εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Ελασσόνας,
 καθώς αρκετοί παραμένουν εκτός των σπιτιών τους λόγω του σεισμού στις 3 Μαρτίου. Το κρύο, η διαβίωση σε σκηνές ή κοντέινερ και τα κρούσματα κορονοϊού δυσκολεύουν την κατάσταση.

Τον δικό τους Γολγοθά βιώνουν οι σεισμόπληκτοι κάτοικοι της ευρύτερης περιοχής της Ελασσόνας. Από τη μια πλευρά έχουν να αντιμετωπίσουν την παγωνιά του θεσσαλικού χειμώνα που δεν έχει υποχωρήσει ακόμα, ενώ ταυτόχρονα δυσκολεύονται να συμβιβαστούν με τη ζωή στα αντίσκηνα και στα κοντέινερ.

«Νιώθουμε παρατημένοι. Υπάρχει ακόμα σοβαρό πρόβλημα στέγασης. Ελάχιστα έγιναν μέσα σε ένα μήνα. Από τα 30 κοντέινερ που ζητούσαμε έχουν έρθει μόνο τα 12» επισημαίνει στο Sputnik ο Γιάννης Ζαρλαδάνης, πρόεδρος της της τοπικής κοινότητας Μεσοχωρίου, τονίζοντας την ίδια στιγμή ότι στην περιοχή του καταγράφηκαν 10 κρούσματα κορονοϊού μέσα στις προηγούμενες ημέρες.

«Η πανδημία είναι εδώ και απειλεί τους σεισμοπαθείς. Εξαπλώνεται στα γύρω χωριά που παρουσιάζουν περισσότερα κρούσματα από εμάς» τονίζει χαρακτηριστικά.

Ο στρατός άνοιξε σκηνές για τους κατοίκους που επλήγησαν από τον σεισμό στην Ελασσόνα - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.03.2021

Ελλάδα

Σε απόγνωση οι σεισμόπληκτοι: Ακατάλληλα 1.500 σπίτια – Οικογένεια με κορονοϊό κοιμάται σε αμάξι

Η παγωμένη νύχτα επιδεινώνει την τραγική κατάσταση στην οποία ζουν ούτως ή άλλως οι σεισμόπληκτοι:

Συστημα Ανυψωσης Και Αποθηκευσης Μπαγκαζιερων Οροφης Για Ταβανι Garage Lift

«Κάνει αρκετό κρύο το βράδυ εδώ. Οι πρόχειρες κατοικίες έχουν σόμπες ή αερόθερμα, αλλά το κρύο εξακολουθεί να μπαίνει μέσα σε αυτές. Κάποιοι δεν πέθαναν από τον σεισμό, αλλά μπορεί να πεθάνουν από πνευμονία αν αρρωστήσουν».

Μαθήματα στα αντίσκηνα

Σε δύσκολες συνθήκες, τα παιδιά κάνουν μάθημα στα αντίσκηνα. Πολλά από αυτά προετοιμάζονται για τις πανελλήνιες.

Η σύνδεση στο ίντερνετ γίνεται με δυσκολίες από κινητό τηλέφωνο στην πλειονότητα των περιπτώσεων. Δεν λείπουν τα παράπονα και οι εντάσεις.

«Το 40% των μαθητών Γυμνασίου και Λυκείου έχουν χαρακτηρισμένα τα σπίτια τους ως κίτρινα, συνεπώς μένουν σε κοντέινερ ή σκηνές. Το 80% πραγματοποιούν εξ αποστάσεως διδασκαλία μέσω κινητού τηλεφώνου» τονίζει στο Sputnik o Αστέριος Φανίκος, διευθυντής του Λυκείου Δομενίκου, του σχολείου που φοιτούν 70 παιδιά από 10 τοπικές κοινότητες της περιοχής.

Κατεδάφιση σχολείου στο Δαμάσι - Sputnik Ελλάδα, 1920, 11.03.2021

Ελασσόνα: Με δάκρυα του διευθυντή το τελευταίο κουδούνι πριν την κατεδάφιση του Δημοτικού στο Δαμάσι

«Παιδιά δύο και τριών οικογενειών πηγαίνουν στην ίδια σκηνή για να κάνουν μάθημα. Μπαίνουν ακόμα και σε σπίτια που έχουν χαρακτηριστεί ως κίτρινα, ενώ η σύνδεση τους στο διαδίκτυο γίνεται με πολλά προβλήματα» συμπληρώνει, από την πλευρά του, ο κ. Ζαρλαδάνης.

«Αίτημα μας είναι να υπάρξει μια επιτάχυνση των διαδικασιών ώστε να μπορέσει να γίνει η αποκατάσταση του κτιρίου. Με τον δευτεροβάθμιο έλεγχο που έγινε από την αρμόδια υπηρεσία μετατράπηκε από κίτρινο σε πράσινο. Πρόκειται για μικρές ζημιές που χρειάζονται δουλειά τουλάχιστον δύο ημερών ώστε να αποκατασταθούν» προσθέτει ο κ. Φανίκος.

Ως διευθυντής του σχολείου, ζητά να μπορέσουν να μπουν οι μαθητές στο σχολείο και μέσα σε αυτό να εξεταστούν στις πανελλαδικές ώστε να μην αναγκαστούν να διανύσουν κάποια χιλιόμετρα για τα γειτονικά εκπαιδευτικά ιδρύματα.