Κυριακή 30 Αυγούστου 2020

Κορονοϊός: Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι αξιόπιστα - Το παράδειγμα Τσιόδρα και η νέα μελέτη για την ανοσία



Ο ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας Σ.Τσιόδρας αναφέρθηκε στα τεστ αντισωμάτων κατά την σημερινή ενημέρωση επαναλαμβάνοντας για ποιο λόγο αυτά δεν είναι ιδιαίτερα αξιόπιστα. 
Πώς τόνισε ότι μπορεί να αξιοποιηθούν και ποια τα ευχάριστα νέα σχετικά με νέα μελέτη που δεν αποκλείει το ενδεχόμενο κάποιοι να παρουσιάζουν ανοσία στον νέο κορονοϊό. 

“Αν σε ένα πληθυσμό, χιλίων ατόμων έχει νοσήσει το 5% και ένα τεστ αντισωμάτων, έχει ευαισθησία 98%, δηλαδή ανιχνεύει το 98% των ασθενών με αντισώματα και ειδικότητα 98%, δηλαδή ανιχνεύει ως αρνητικούς το 98% αυτών των ανθρώπων που δεν έχουν αντισώματα, αυτό σημαίνει ότι αν κάναμε αυτό το τεστ και στους χίλιους ανθρώπους θα βρίσκαμε περίπου 68 θετικούς. Σε αυτούς τους 68 θετικούς οι 19, δηλαδή το 28% θα νόμιζε ότι θα είχε περάσει τον ιό και δεν θα τον είχε περάσει” δήλωσε ο Σ.Τσιόδρας. 

Όσο αυξάνει το ποσοστό αυτών που νοσούν, τόσο αυξάνει και η επιτυχία ενός τέτοιου τεστ ώστε να ανακαλύψει αυτούς που πέρασαν τη νόσο εξήγησε και υπογράμμισε ότι: “ Αν είχε νοσήσει το 10% των ανθρώπων στον ίδιο πληθυσμό των χιλίων ατόμων, με το ίδιο τεστ θα βρίσκαμε θετικούς 116 εκ των οποίων το 16% θα νόμιζαν ότι είχαν περάσει τον ιό και δεν θα τον είχαν περάσει, πολύ λιγότεροι δηλαδή. Αυτός είναι και ο λόγος που τα τεστ αντισωμάτων θα χρησιμοποιηθούν για επιδημιολογικούς σκοπούς στη χώρα μας προς το παρόν”.

Διαβάστε επίσης: Κορονοϊός: Γιατί δεν είναι σίγουρο ότι μεταδίδεται με τη σεξουαλική επαφή
Νέα μελέτη δείχνει ότι μπορεί κάποιοι να έχουν ανοσία
Ο ειδικός εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας τόνισε πάντως  ότι υπάρχουν πολύ θετικές εξελίξεις σε ότι αφορά στην ανοσία. 

Ειδικότερα, όπως εξήγησε, σύμφωνα με νέα μελέτη, ανιχνεύτηκαν ειδικά αντισώματα του ιού 

σε κάποιους ασθενείς, τα οποία φαίνεται ότι είναι ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη σοβαρότητα της ασθένειας. Η μελέτη αυτή βασίζεται με μια τεχνική που αναπτύχθηκε σε ένα πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης. Συμφωνα με την μελέτη αυτή η πιθανότητα να έχουμε ψεύτικα θετικά αποτελέσματα είναι μικρότερη του 1%. Το δείγμα της μελέτης επρόκειτο για πάνω από 1300 άτομα, τα περισσότερα εκ των οποίων έχουν περάσει την νόσο σε ήπια μορφή. Διαπιστώθηκε παρουσία αντισωμάτων ανεξάρτητα από το αν κάποιος πέρασε ελαφρά ή όχι τη νόσο. Το 92% των ανθρώπων που εξετάστηκαν είχαν θετικά αντισώματα. Η ίδια επιστημονική ομάδα, έχει συνδέσει την παρουσία αυτών των αντισωμάτων με τη δυνατότητα του οργανισμού να εξουδετερώνει τον ιό. Αυτή τη επιστημονική μελέτη αναμένεται να δημοσιευτεί το Nature Medicine, το οποίο πρόκειται για ένα από έγκριτα επιστημονικά περιοδικά του κόσμου, δηλωσε ο καθηγητής. 

Κλείνοντας ο Σ.Τσιόδρας είπε: “Στο άμεσο μέλλον περιμένουμε να μάθουμε αν και κατά πόσο τελικά οι άνθρωποι με αντισώματα στον ιό κατά πόσο έχουν τελικά κάποια μορφή ανοσίας. Εξίσου σημαντικό είναι να απαντηθεί για πόσο καιρό θα κρατά αυτού του είδους η ανοσία. Προς το παρόν το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να παρακολουθούμε, τους ανθρώπους που έχουν προσβληθεί από τον ιό για τους επόμενους έξι με δώδεκα μήνες. Πολλοί επιστήμονες θα παρακολουθήσουν διαχρονικά αυτούς τους ασθενείς  σε πολλά πανεπιστήμια του κόσμου, όπως είπε ο Σ.Τσιόδρας.