Παρασκευή 28 Αυγούστου 2020

«Προσευχόμαστε στην Παναγία να μας ενισχύει την πίστη»



Την Εορτή της Κοιμήσεως της Υπεραγίας Θεοτόκου πανηγύρισαν σήμερα με το Παλαιό εορτολόγιο στο Πατριαρχείο Σερβίας. 
Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος ιερούργησε στην Μονή κοντά στον ποταμό Μοράτσα.

Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας χειροτόνησε έναν διάκονο και στη συνέχεια κηρύττοντας το Θείο Λόγο είπε ότι έχουν περάσει 768 χρόνια από την πρώτη Θεία Λειτουργία στο αρχαίο αυτό μοναστήρι. Ενώ τόνισε: «Μέσα στους αιώνες, το μόνο πράγμα που δεν σταματά είναι η επίκληση του Αγίου Πνεύματος στο οποίο υπάρχει η δύναμη και η Χάρις. Καλώντας το Άγιο Πνεύμα να κατέβει πάνω στα Τίμια Δώρα και να μετατρέψει το ψωμί και το κρασί σε Σώμα και Αίμα Του, παίρνουμε και εμείς το Άγιο Σώμα και Αίμα του Κυρίου και λαμβάνουμε την υπόσχεση της αιώνιας και άφθαρτης ζωής».

Για το μοναστήρι ο Σεβασμιώτατος είπε «Ως ιερός Ναός της Μητέρας του Θεού, έχει επιβιώσει μέσα στη διάρκεια των αιώνων και ως εκ τούτου ολόκληρες γενιές έχουν ενσωματωθεί σε αυτό. Σημαντικοί άνθρωποι της περιοχής έχουν προσευχηθεί σε αυτό το ιερό για αιώνες«.

Όπως επεσήμανε ο Μητροπολίτης, «είναι ένα μεγάλο δώρο του Θεού και ένα θαύμα που αυτό το Ιερό αντιστέκεται σε ό, τι έχει συμβεί σε αυτό κατά τη διάρκεια των αιώνων και ότι το όνομα του Θεού δοξάζεται μέσα σε αυτό και μέσω αυτού» ενώ στη συνέχεια ανέφερε Αγίους που πέρασαν από το μοναστήρι και προσευχήθηκαν σε αυτό. Ακόμα υπενθύμισε τις φθορές που έπαθε το μοναστήρι σε όλη τη διάρκεια των αιώνων.

«Είθε ο Κύριος να μας δώσει σοφία, λογική, πίστη, ελπίδα, αγάπη για τον αδελφό και αγάπη για τον Θεό» ανέφερε στη συνέχεια ο Μητροπολίτης Μαυρουβουνίου και συνέχισε «επειδή δεν υπάρχει αγάπη μεταξύ ανθρώπων χωρίς αγάπη για τον Θεό και αυτό το Ιερό μαρτυρεί ακριβώς αυτό. Εμείς προσευχόμαστε στην Παναγία να μας ενισχύσει την πίστη, την αγάπη και την ελπίδα, λατρεύουμε τον αληθινό και ζωντανό Θεό και τιμάμαι τους προγόνους μας που τον λατρεύουν εδώ και αιώνες, στο συγκεκριμένο μοναστήρι εδώ και 800 περίπου χρόνια. Ελπίζουμε ότι και στο μέλλον, θα λατρεύουμε τον αληθινό Θεό περπατώντας στον δρόμο του Θεού αν όχι περισσότερο, τουλάχιστον όχι λιγότερο, και θα ακολουθήσουμε τον δρόμο της Αλήθειας και της Ζωής. » κατέληξε το κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μαυροβουνίου και Παραθαλασσίας κ. Αμφιλόχιος.

Μετά τη Θεία Ευχαριστία πραγματοποιήθηκε Ιερά Λειτανία πέριξ του ναού ενώ μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, στον αύλειο χώρο της Ιεράς Μονής πραγματοποιήθηκε διάλεξη με θέμα «Εβδομήντα χρόνια από το θάνατο του Πατριάρχη Γαβριήλ Ντόζιτς».

                  https://www.orthodoxianewsagency.gr/patriarxeia/patriarxio_serbias/timithike-i-eorti-tis-koimiseos-tis-panagias-sto-mayrovounio/