Δευτέρα 17 Αυγούστου 2020

Δεν θα υπάρξει δεύτερη Ουκρανία



Έτοιμα για προέλαση τα ρωσικά τεθωρακισμένα σε περίπτωση που κινδυνέψει η ακεραιότητα της Λευκορωσίας
Η κατάσταση στην Λευκορωσία είναι το λιγότερο τεταμένη. Ο πρόεδρος Λουκασένκο κέρδισε και πάλι τις εκλογές αλλά πλέον με μια αντιπολίτευση που κατεβαίνει στους δρόμους φωνάζοντας "νοθεία" με την υποστήριξη της ΕΕ ενώ την ίδια στιγμή σε επιφυλακή βρίσκεται ο ρωσικός στρατός της Διοίκησης Δύσης που είναι οργανωμένος σε τρεις στρατιές μετά και το "οκ" που έδωσε ο Ρώσος πρόεδρος Β.Πούτιν ότι θα βοηθήσει ακόμα και στρατιωτικά αν χρειαστεί.

Οι μονάδες της 6ης Στρατιάς που έχει έδρα την ίδια την Μόσχα και είναι εξοπλισμένη με τα νεώτερα οπλικά συστήματα του ρωσικού στρατού ενώ ταυτόχρονα έχει και την βοήθεια των μονάδων spetsnaz όσων και των Αλεξιπτωτιστών (VDV) της πρωτεύουσας είναι έτοιμες να προελάσουν αν αυτό απαιτηθεί διασφαλίζοντας τα σύνορα της Λευκορωσίας όπως  η Οργάνωση του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) προβλέπει.

Μεγάλες διαδηλώσεις

Περίπου 100.000 πολίτες συγκεντρώθηκαν στο Μινσκ, μετέχοντας σε μία από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις της αντιπολίτευσης στην ιστορία της Λευκορωσίας.

Η διαδήλωση έγινε με αίτημα την αποχώρηση του Αλεξάντερ Λουκασένκο από την προεδρία, μία εβδομάδα μετά την επανεκλογή του. 

«Δικαιοσύνη!», «Φύγε!», φώναζαν οι διαδηλωτές απευθυνόμενοι στον Λευκορώσο ηγέτη. Αφού διέσχισαν τη λεωφόρο της Ανεξαρτησίας, σχεδόν 100.000 άνθρωποι, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου, συγκεντρώθηκαν κατόπιν περιμετρικά του μνημείου που είναι αφιερωμένο στα θύματα του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.

«Ποτέ οι Λευκορώσοι δεν ήταν ενωμένοι όπως τώρα. Είναι η γιορτή της Ελευθερίας», είπε ο Γιούρι Σάνκο, ένας καθολικός ιερέας που έδωσε το «παρών» στην κινητοποίηση μετά το πέρας της λειτουργίας.

Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Σβετλάνα Τιχανόφσκαγια(που πλέον δίνει οδηγίες από το εξωτερικό και πιο συγκεκριμένα στην Λιθουανία,  όπως φαίνεται έχοντας και την ΕΕ στο πλάι της που μόλις πριν λίγες ημέρες ήθελε να εκδοθεί κοινό ανακοινωθέν κατά της Λευκορωσίας), της κυριότερης αντιπάλου του Αλεξάντερ Λουκασένκο στις προεδρικές εκλογές.

Πριν από την έναρξη της πορείας της αντιπολίτευσης στο Μινσκ, ο Λουκασένκο, που βρίσκεται στην εξουσία εδώ και 26 χρόνια, έκανε εμφάνιση-έκπληξη στην πλατεία Ανεξαρτησίας, ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του.

«Σας κάλεσα εδώ όχι για να με υπερασπιστείτε, αλλά διότι, για πρώτη φορά εδώ και 25 χρόνια, μπορείτε να υπερασπιστείτε τη χώρα και την ανεξαρτησία της», είπε απευθυνόμενος στο συγκεντρωμένο πλήθος.

Επικοινωνία με Πούτιν και η στρατιωτική συνδρομή

Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν είπε στον Λευκορώσο ηγέτη Αλεξάντερ Λουκασένκο, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν σήμερα, ότι η Μόσχα είναι έτοιμη να παράσχει βοήθεια στο Μινσκ, εφόσον χρειαστεί, στο πλαίσιο της Οργάνωσης του Συμφώνου Συλλογικής Ασφάλειας (CSTO) και ότι αυτή προβλέπει, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

Στην ίδια ανακοίνωση, το Κρεμλίνο ανέφερε ότι στη Λευκορωσία ασκούνται εξωτερικές πιέσεις, χωρίς να διευκρινίσει από ποιον. 

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
«Οι αρχηγοί των κρατών είχαν ουσιώδεις συνομιλίες για όλα τα ζητήματα. Οι ηγέτες των χωρών επιβεβαίωσαν και πάλι τη συμφωνία τους ότι στην περίπτωση που η κατάσταση επιδεινωθεί, όσον αφορά τις εξωτερικές απειλές, οι πλευρές θα αντιδράσουν από κοινού και σύμφωνα με όσα προβλέπονται από το Σύμφωνο Συλλογικής Ασφάλειας», μετέδωσε από την πλευρά του το λευκορωσικό πρακτορείο BelTA, επικαλούμενο την ίδια ανακοίνωση.