Παρασκευή 12 Ιουνίου 2020

Αυστρία: Η κλασική γρίπη «σκότωσε» περισσότερο κόσμο από τον κορωνοϊό φέτος



Τι αναφέρουν οι εκτιμήσεις της «Αυστριακής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων» για τη δράση της γρίπης σε σύγκριση με αυτή του κορωνοϊού 
Σύμφωνα με εκτιμήσεις της «Αυστριακής Υπηρεσίας Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων», που δημοσιεύονται σήμερα, περισσότεροι άνθρωποι στην Αυστρία έχασαν εφέτος τη ζωή τους από την «κλασική» γρίπη, συγκεκριμένα 834, παρά από τον νέο κορωνοϊό, στον οποίο οφείλονται συνολικά 673 θάνατοι.

Δεδομένου ότι η “κλασική” γρίπη συχνά δεν αναγνωρίζεται ή καταγράφεται ως αιτία θανάτου, είναι διεθνές πρότυπο ότι οι θάνατοι που σχετίζονται με τη γρίπη εκτιμώνται με “μοντελοποίηση”.

Ένα τέτοιο μοντέλο είναι διαθέσιμο στην Αυστρία σε συνεργασία μεταξύ του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς για την Επιδημιολογία της Γρίπης στην Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων και του Εθνικού Εργαστηρίου Αναφοράς για τη Γρίπη στο Τμήμα Ιολογίας του Ιατρικού Πανεπιστημίου της Βιέννης.

Το χρονικό διάστημα της περιόδου της γρίπης εκτείνεται από την ημερολογιακή εβδομάδα 40 του προηγούμενου έτους έως την ημερολογιακή εβδομάδα 20 του τρέχοντος έτους. Φέτος, η κλινική παρακολούθηση έληξε την ημερολογιακή εβδομάδα 13, νωρίτερα από το συνηθισμένο.

Σύμφωνα με την Υπηρεσία Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, αυτό μπορεί να έχει οδηγήσει σε υποτίμηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη γρίπη. Συγκριτικά: 1.373 άνθρωποι πέθαναν από γρίπη στην Αυστρία την περίοδο 2018/19, σε σύγκριση με 2.851 και 4.436 στις δύο προηγούμενες περιόδους, που σημαίνει ότι υπήρχε συνεχής πτώση.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ
https://www.protothema.gr/world/article/1015838/austria-i-klasiki-gripi-skotose-perissotero-kosmo-apo-ton-koronoio-fetos/