Τετάρτη 17 Ιουνίου 2020

Ανδρουλάκης σε Γιόχανσον: “Σχεδόν 30% του πληθυσμού της Σάμου είναι πρόσφυγες και μετανάστες”



Τη δύσκολη κατάσταση που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου έθεσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης στην αρμόδια Επίτροπο Εσωτερικών Υποθέσεων και Μετανάστευσης κα Ylva Johansson κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Σοσιαλιστικής Ομάδας.

Ο Ευρωβουλευτής επισήμανε στη Σουηδέζα Επίτροπο ότι μετά την εφαρμογή της Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου είναι αυτά που σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος αντιμετώπισης της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης. Όπως σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης, εκτός της Μόριας στη Λέσβο, υπάρχουν νησιά όπως η Σάμος που οι πρόσφυγες και μετανάστες πλησιάζουν το 30% του συνολικού πληθυσμού του νησιού.

Primis Player Placeholder



Επισήμανε επίσης ότι από το 2017 και μετά, όπου και ολοκληρώθηκε το πρόγραμμα υποχρεωτικής μετεγκατάστασης, η Ελλάδα όπως και οι άλλες χώρες πρώτης υποδοχής, έχουν αφεθεί ουσιαστικά μόνες τους. Για το λόγο αυτό, ρώτησε την Επίτροπο καταρχήν αν θα υπάρξει νέο πρόγραμμα υποχρεωτικής μετεγκατάστασης προσφύγων και επιπλέον πώς η ΕΕ θα διευκολύνει τον επαναπατρισμό όσων μεταναστών δεν έχουν δικαίωμα παραμονής στην Ένωση.

Στην απάντησή της, η κα Johansson αναγνώρισε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Επισήμανε ότι στο νέο πακέτο για την μετανάστευση, το οποίο κάποια κράτη πιέζουν να παρουσιαστεί μετά από την συμφωνία για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Ταμείο Ανάκαμψης, θα πρέπει να υπάρχει υποχρεωτική αλληλεγγύη μεταξύ των κρατών μελών, η οποία δεν θα περιορίζεται σε αποστολή χρημάτων ή υλικών αλλά θα σημαίνει πραγματική βοήθεια εκεί που το χρειάζονται. Η Επίτροπος υπογράμμισε ότι η καλύτερη μορφή αλληλεγγύης είναι η μετεγκατάσταση προσφύγων από τις χώρες πρώτης εισόδου προς τις υπόλοιπες χώρες της Ευρώπης. Τόνισε τέλος, ότι οι αιτούντες άσυλο των οποίων το αίτημα έχει απορριφθεί, δεν θα πρέπει να παραμένουν στα νησιά και εντός Ευρώπης, αλλά να επιστρέφονται στις χώρες προέλευσης και σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν τόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή όσο και τα υπόλοιπα κράτη μέλη.