Δευτέρα 19 Αυγούστου 2019

Βουλγαρία: Νέα σχολικά βιβλία που κατακρίνουν το κομμουνιστικό καθεστώς στη χώρα

 
Σε όλα τα νέα βιβλία ιστορίας για την 10η τάξη, σύμφωνα με τα οποία οι μαθητές θα μελετήσουν την τελευταία ιστορία της  Βουλγαρίας από τις 15 Σεπτεμβρίου,
 θα αναφέρεται ως εγκληματικό το κομμουνιστικό καθεστώς που εξουσίαζε 45 χρόνια, δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Κρασιμίρ Βίλτσεφ σε συνέντευξή του στο «Ντνέβνικ».
Πρόκειται για πέντε εγχειρίδια πέντε βουλγαρικών εκδοτικών οίκων, τα οποία επιστράφηκαν για επεξεργασία στις αρχές καλοκαιριού λόγω αμφιλεγόμενων κειμένων για το κομμουνιστικό καθεστώς στη Βουλγαρία από το 1944 έως το 1989.
Τώρα τα βιβλία συμπληρώνονται και εγκρίνονται από το υπουργείο Παιδείας.
Ο νόμος για την κήρυξη του κομμουνιστικού καθεστώτος στη Βουλγαρία ως εγκληματικό,  εγκρίθηκε το 2000 και δείχνει ότι ο κομμουνισμός έφερε στη χώρα την εθνική καταστροφή, παραβίαση των βασικών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ελευθεριών, την τρομοκρατία σε όσους διαφωνούσαν με το σύστημα κλπ.
 
Τα νέα σχολικά βιβλία θα περιέχουν πληροφορίες σχετικά με την κατασταλτική πολιτική και τις οικονομικές δυσκολίες κατά τη διάρκεια του κομμουνιστικού καθεστώτος,  τα στρατόπεδα πολιτικών κρατουμένων και τις κρίσεις χρέους.

rus.bg