Για τις προσπάθειες ισλαμοποίησης των κατεχομένων ενημερώθηκαν σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, οι σύνεδροι του 20ού Παγκόσμιου Συνεδρίου Κυπρίων της Διασποράς.
Στον χώρο του συνεδρίου παρουσιάζεται έκθεση με πληροφορίες και φωτογραφίες κατεχόμενων χωριών και μνημείων της Ένωσης Κοινοτήτων.
Στην πολιτική ισλαμοποίησης που προωθεί το καθεστώς του Ταγίπ Ερντογάν στην Τουρκία αλλά και στα κατεχόμενα μέσω, μεταξύ άλλων, και της εκπαίδευσης αναφέρθηκε στην παρέμβασή του ο A’ Αντιπρόεδρος Επιτροπής Κατεχόμενων Δήμων Πέτρος Καρεκλάς.
Οι Τουρκοκύπριοι, είπε, ήταν αστικοποιημένοι στη μεγάλη τους πλειονότητα, για να προσθέσει ότι όλα αυτά αλλάζουν σιγά – σιγά προς το χειρότερο.
Αναφορά έκανε στην μετατροπή εκκλησιών σε τζαμιά και την καταστροφή των μνημείων, στη συνεχή ανέγερση νέων τζαμιών με χρηματοδότηση άλλων ισλαμικών χωρών.
Έδωσε το παράδειγμα τεράστιου τζαμιού στην Μια Μηλιά δίπλα στο οποίο θα υπάρχει θρησκευτική σχολή και αναφέρθηκε στην αντίδραση και των Τουρκοκυπρίων.
«Το κρίσιμο σημείο ασφαλώς είναι τι κάνουμε εμείς ώστε να δυσκολέψουμε και αν είναι δυνατόν να ακυρώσουμε αυτή την προσπάθεια της Τουρκίας», είπε ο κ. Καρεκλάς, εκφράζοντας την άποψη ότι χρειάζεται διαμόρφωση ανάλογης πολιτικής και στρατηγικής αντιμετώπισης αυτής της απειλής, ώστε να γίνει συστηματικά πληρέστερη διαφώτιση «σε όλα τα πέρατα της οικουμένης».
Σ’ αυτό το δύσκολο έργο, σημείωσε ο ίδιος, πολλοί έχουμε ρόλο να διαδραματίσουμε αλλά ο ρόλος των αποδήμων είναι θεωρώ «ιδιαίτερα σημαντικός και χρήσιμος».
Να μάθουν διάφοροι αρμόδιοι, είπε, «ότι κάποια πράγματα εδώ στην κατεχόμενη Κύπρο δεν είναι τυχαία και αν δεν σταματήσουν εδώ και τώρα αύριο θα είναι πολύ αργά και για αλλού, για όλους».
Εξέφρασε επίσης την άποψη ότι θα πρέπει να ενισχυθούν οι δυνάμεις στην τουρκοκυπριακή κοινότητα που αντιτίθενται σε αυτή την προσπάθεια και ότι θα ήταν επίσης σημαντική η οικονομική ενίσχυση των αποδήμων για την συντήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Την προσφορά των αποδήμων στην Κύπρο και τον αγώνα για το Κυπριακό εξήρε ο Προεδρεύων της Επιτροπής Κατεχόμενων Κοινοτήτων Μιχάλης Τζιώρτας στην παρέμβασή του.
Αναφορικά με την θεματική της συζήτησης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το 1974 υπήρχε ένας αλληλοσεβασμός μεταξύ των θρησκειών, προσθέτοντας ότι τα τελευταία χρόνια οι εγκάθετοι της Τουρκίας με έντονο ισλαμικό πάθος οδηγούν στην ισλαμοποίηση των κατεχόμενών μας εδαφών.
«Οι εκκλησίες μας μετατρέπονται σε τζαμιά. Μιναρέδες ξεφυτρώνουν σε κάθε κοινότητα, ενώ κάθε τι που έχει σχέση με τον Χριστιανισμό και τον ελληνικό πολιτισμό αφήνεται να ερημωθεί, σκόπιμα λεηλατείται ή καταστρέφεται», ανέφερε.
Κάθε σταυρός στα νεκροταφεία μας, συνέχισε, «έχει θυματοποιηθεί, κάθε ξωκλήσι έχει ερημωθεί».
«Η προσπάθεια για εδραίωση της επέκτασης του ισλαμισμού στην Κύπρο με την ανέγερση τεμενών και την καλλιέργεια φανατισμού έχει προσλάβει ανεξέλεγκτες καταστάσεις», σημείωσε ο κ. Τζιώρτας ενώ ειδική αναφορά έκανε και στους αγνοούμενους και τους εγκλωβισμένους.
Απευθυνόμενος στους απόδημους είπε ότι ο δικός σας σημαντικότατος ρόλος και η δυνατότητα να επηρεάζετε τις πολιτικές αποφάσεις των χωρών που σας φιλοξενούν στο εξωτερικό σε συνεργασία και με άλλες οργανώσεις φίλων χωρών σας προσφέρουν την δυνατότητα «να ενεργήσετε προς ισχυρά κέντρα λήψεως αποφάσεων στο εξωτερικό για να σταματήσει η ισλαμοποίηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου και την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία για μια δίκαιη λύση του Κυπριακού».
Για μια επέμβαση στην φυσική απλότητα και τον ιστορικό χαρακτήρα των κατεχόμενων περιοχών της Κύπρου έκανε λόγο ο συγγραφέας του βιβλίου «Ισλαμοποίηση της κατεχόμενης Κύπρου» Πέτρος Σαββίδης.
Ο κ. Σαββίδης, στην παρέμβασή του προχώρησε σε μια παρουσίαση για τη σταδιακή οικοδόμηση τεμενών στα κατεχόμενα, τις αρχιτεκτονικές διαφορές που υπάρχουν με τα παραδοσιακά τεμένη των Τουρκοκυπρίων και το γεγονός ότι οι μιναρέδες των υφιστάμενων τεμενών έχουν μετατραπεί τριπλασιάζοντας το ύψος τους για να αντικατοπτρίσουν τον ισχυρό ισλαμικό χαρακτήρα τους.
Αναφερόμενος στην κατασκευή νέων τεμενών, είπε μεταξύ άλλων ότι σε 21 περιπτώσεις, έχουν οικοδομηθεί σε κοντινή απόσταση από εγκαταλελειμμένες εκκλησίες, κάτι που στέλνει ένα μήνυμα της κυριαρχίας της Ισλαμικής δυναμικής έναντι της πνευματικότητας του Χριστιανισμού.
Πρόσθεσε ότι από το 1974 ως το 1980 από τις 300 ορθόδοξες εκκλησίες που υπήρχαν οι 74 μετατράπηκαν σε τεμένη, σημειώνοντας ότι δεν γλύτωσε κανένα ορθόδοξο κοιμητήριο με τους σταυρούς να έχουν κοπεί από τους τάφους και τις φωτογραφίες των νεκρών είτε να έχουν αφαιρεθεί είτε να έχουν καταστραφεί.
Οι απόδημοι, δια του Προέδρου της ΠΣΕΚΑ Φίλιπ Κρίστοφερ και άλλων συνέδρων, εξέφρασαν την ετοιμότητα τους να βοηθήσουν στην προσπάθεια για να αντιμετωπιστεί η ισλαμοποίηση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου, ζητώντας να τους δοθεί το κατάλληλο υλικό το οποίο με τη σειρά τους θα μπορούν να προβάλλουν στις χώρες όπου διαμένουν.