Παρασκευή 11 Μαΐου 2018

Για όποιον δεν κατάλαβε τα ψέματα τελείωσαν: Την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το πρώτο τουρκικό F-35

Τέρμα στα σενάρια και τις μυθοπλασίες περί υποτιθέμενου εμπάργκο όπλων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία καθώς την παρθενική του πτήση πραγματοποίησε το πρώτο μαχητικό F-35 πέμπτης γενιάς της Τουρκίας με Αμερικανό πιλότο!
Άλλωστε όπως δήλωσε προχθές ο επικεφαλής του SSM Dr. İsmail Demir τα πρώτα F-35 θα παραδοθούν στις 21 Ιουνίου (αντί στις 23 που ήταν μέχρι τώρα γνωστό) ενώ αργότερα θα ακολουθήσουν και τα υπόλοιπα μέχρι να συμπληρωθεί ο αριθμός της πρώτης φάσης των 30 μαχητικών.
Φυσικά εδώ στο pronews.gr είχαμε ενημερώσει έγκαιρα για το ότι ΔΕΝ υπήρχε περίπτωση να μην πάρουν οι Τούρκοι τα F-35 παρά τα όσα διέδιδαν διάφορα κέντρα ενημερωσης. Δείτε δημοσιεύματα εδώ, εδώ, εδώ και εδώ για να ξέρουμε τι λέμε.
 
Οι Τούρκοι μάλιστα δημοσιοποίησαν και βίντεο με το δικό τους F-35 να απογειώνεται στους ουρανούς
 
Το βίντεο είναι αυτό που έδειξε η τουρκική τηλεόραση για να συνοδεύσει την είδηση της πρώτης πτήσης του τουρκικού F-35. Φυσικά στο βίντεο απεικονίζεται το F-22 αλλά χωρίς εικόνες  με το F-35 η τουρκική τηλεόραση έβαλε το Raptor.
Αναφερόμενος μάλιστα στο νομοσχέδιο που προτείνουν κάποιοι Αμερικανοί γερουσιαστές αναφορικά με εμπάργκο πώλησης όπλων στην Τουρκία, ο Demir δήλωσε πως αυτό δεν μπορεί να γίνει γιατί η Τουρκία δεν προμηθεύεται όπλα από τις ΗΠΑ στη βάση πωλητή-αγοραστή αλλά είναι χώρα που μετέχει στο πρόγραμμα ως συμπαραγωγός
Το πρώτο μαχητικό F-35 πέμπτης γενιάς της Τουρκίας, σύμφωνα με τον τουρκικό ιστότοπο kokpit.aero, είναι έτοιμο προς άμεση παράδοση, παρά τις αντιδράσεις κάποιων βουλευτών στο αμερικανικό Κογκρέσο.
Είχαμε πει τους βασικούς λόγους για τους οποίους δεν επρόκειτο να υπάρξει κανένα πρόβλημα με την παράδοση των F-35 στην Τουρκία.
Πρώτον θα ήταν το καλύτερο δώρο στον Ρ.Τ.Ερντογάν κατά την προεκλογική περίοδο. Το αντιαμερικανικό αίσθημα στην γειτονική χώρα βρίσκεται σε πιο υψηλό επίπεδο από αυτό που βρισκόταν στην Ελλάδα στην δεκαετία του '70 μετά τα γεγονότα στην Κύπρο.
Δεύτερον, η τουρκική κυβέρνηση θα έκλεινε την επόμενη ημέρα την βάση στο Ινσιρλίκ και αυτό θα ήταν το μικρότερο κακό για τις ΗΠΑ: Αυτομάτως οι Αμερικανοί που βρίσκονται στη Συρία θα μετατρέπονταν σε «αναλώσιμοι πολιορκημένοι».
Tρίτον η Τουρκία θα ζητούσε πίσω τα χρήματα που δαπάνησε για την συμπαραγωγή
Τέταρτον η Τουρκία θα έφευγε από το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ θα έχαναν για πάντα τα Στενά, γιατί ο Ερντογάν είναι θνητός ενώ τα Στενά είναι αιώνια.
Έπειτα το Su-57 ή για πιο γρήγορα το Su-35 θα προσγειώνονταν στα τουρκικά αεροδρόμια πολύ γρηγορότερα απ'ότι θα προσγειώνονταν τα F-35!
Η πτήση του αυτή είναι μέρος του τελικού σταδίου δοκιμής, πριν συμπεριληφθεί στο οπλοστάσιο της Άγκυρας.
 
Τα πρώτα μαχητικά θα πάνε στην βάση της Μαλάτειας, ενώ η παράδοση ως γνωστόν θα γίνει στις 21 Ιουνίου.
 
Tο F-35 ενσωματώνει χαρακτηριστικά χαμηλής παρατηρησιμότητας που το κάνουν δύσκολο να εντοπιστεί από αντίπαλα αεροσκάφη ή ραντάρ (stealth) περιορίζοντας έτσι τη δυνατότητα του αντιπάλου να επιτεθεί ή να αμυνθεί αποτελεσματικά. Διαθέτει εσωτερικές αποθήκες οπλισμού προκειμένου να μην προσμετράται το ίχνος ραντάρ του οπλισμού στο συνολικό ίχνος του αεροσκάφους. Βέβαια το F-35 δύναται να φέρει οπλισμό και εξωτερικά, θυσιάζοντας έτσι όμως ως ένα βαθμό τη χαμηλή του παρατηρησιμότητα.
 
Το F-35 φέρει το ραντάρ AN/APG-81, τύπου AESA, το οποίο θεωρείται κορυφαίων επιδόσεων. Επίσης διαθέτει το συστήματα στόχευσης EOTS και το σύστημα προειδοποίησης AN/AAS-37. Αυτά σε συνδυασμό με τους προηγμένους αισθητήρες δίνουν στον πιλότο μια εξαιρετική εικόνα του πεδίου μάχης.
Οι Τούρκοι χειριστές εκπαιδεύονται αυτή την στιγμή στην ΑΒ Luke, τη μεγαλύτερη βάση για μαχητικά F-35A στον κόσμο η οποία διαθέτει συνολικά 144 F-35 κατανεμημένα σε 6 Μοίρες. Εν συνεχεία, από τις 21 Ιουνίου θα μεταβούν στην AB Hill, προκειμένου να ξεκινήσει η προκεχωρημένη εκαίδευσή τους με βολές και αφέσεις όπλων.
Οι Τούρκοι πιλότοι στην ΑΒ Lucas εκπαιδεύονται με την  63η Μοίρα από το Νοέμβριο του 2016 με εξομοιωτές πτήσης.