Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Ο Βρετανικός στόλος προκαλει την Ρωσία σε θερμό επεισόδιο

Συνοδεία πλοίων του βρετανικού Βασιλικού Ναυτικού το ρωσικό «Admiral Gorshkov» στην Βόρεια Θάλασσα
Μετά την αύξηση της δραστηριότητας των ρωσικών πολεμικών πλοίων κατά τη διάρκεια των εορτών το «θερμόμετρο»
στις σχέσεις Ρωσίας-Βρετανίας ανεβαίνει επικίνδυνα.
Στις 23 Δεκεμβρίου η φρεγάτα St Albans διετάχθη να εντοπίσει και να συνοδεύσει το ρωσικό πολεμικό πλοίο Admiral Gorshkov καθώς αυτό έπλεε στη Βόρεια Θάλασσα. Το βρετανικό πλοίο έγινε σκιά του ρωσικού τη Δευτέρα και αναμένεται σήμερα να επιστρέψει στο λιμάνι του Πόρτσμουθ.
Την ένταση αύξησε ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Γκάβιν Γουίλιαμσον ο οποίος σε δήλωσή του τόνισε ότι «δεν θα διστάσω να υπερασπιστώ τα νερά μας και να ανεχθούμε κάθε μορφής επιθετικότητα». 
Σύμφωνα με τον Γουίλιαμσον το βρετανικό πλοίο HMS Tyne συνόδευσε ρωσικό σκάφος έρευνας-διάσωσης στη Βόρεια Θάλασα και το αγγλικό κανάλι την παραμονή των Χριστουγέννων ενώ ένα ελικόπτερο απογειώθηκε για να παρακολουθήσει τις κινήσεις δύο άλλων ρωσικών σκαφών.
Βρετανικά ΜΜΕ σημειώνουν ότι οι σχέσεις Μόσχας-Λονδίνου μπήκαν σε φάση ένταση από τη δήλωση του Βρετανού ΥΠΕΞ Μπόρις Τζόνσον κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του στη Ρωσία την περασμένη εβδομάδα ότι υπάρχουν «σαφείς ενδείξεις» για την ανάμειξη της Ρωσίας στις εκλογές άλλων κρατών.
Η απάντηση ήρθε άμεσα από τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, ο οποίος δήλωσε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις γι' αυτό τον ισχυρισμό.