Τρίτη 26 Δεκεμβρίου 2017

Οι ΗΠΑ προσπαθούν να περικυκλώσουν την Τουρκία…

Οι Ηνωμένες Πολιτείες δημοσίευσαν πριν από λίγες ημέρες την ετήσια έκθεσή τους για τη Στρατηγική Εθνικής Ασφάλειας (NSS), στην οποία χαρακτηρίζονται η  Κίνα και η Ρωσία ως ανταγωνιστές, ενώ η Τουρκία δεν αναφέρεται στο έγγραφο ως «αντίπαλος» ή «σύμμαχος».

Στην 68σέλιδη έκθεση  που κυκλοφόρησε από την κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, αναφέρονται η Σαουδική Αραβία και η Αίγυπτος ως  ‘φιλικές- συμμαχικές’ χώρες.
 
Η απουσία οποιασδήποτε μνείας για την Τουρκία στο αμερικανικό έγγραφο,  είναι η τελευταία  από μια σειρά εξελίξεων,  που δείχνουν την επιδείνωση των σχέσεων μεταξύ  των δύο συμμάχων του ΝΑΤΟ, καθώς η Ουάσιγκτον εξακολουθεί να συνεργάζεται ανοιχτά με την κουρδική οργάνωση της Συρίας, PYD, την οποία η Τουρκία χαρακτηρίζει τρομοκρατική,  παρά τις επανειλημμένες αντιρρήσεις της Άγκυρας, συνεχίζει τις προσπάθειές της να περικυκλώσει την Τουρκία αυξάνοντας τον αριθμό των στρατευμάτων της στην περιοχή από 40 χιλιάδες μόλις πριν από μερικούς μήνες, όπως δήλωσε το Πεντάγωνο, σε 65 χιλιάδες σήμερα.
 
Η μεγαλύτερη αύξηση των στρατευμάτων των ΗΠΑ, ήταν στις τουρκικές βάσεις καθώς οι αριθμοί τους διπλασιάστηκαν σε μόλις δύο μήνες, φθάνοντας τους 4.000.
Ο αριθμός των αμερικανικών στρατευμάτων που μεταφέρθηκαν στη στρατιωτική βάση της Τουρκίας στο Κατάρ αυξήθηκε  από 3.000 σε 7.000 μόνο στους τελευταίους 3 μήνες.
Οι ΗΠΑ έχουν επίσης σημαντικά στρατεύματα που βρίσκονται στο Μπαχρέιν, το Κουβέιτ και τη Συρία.
Αυτό σηματοδοτεί τη μεγαλύτερη ανάπτυξη των δυνάμεων των ΗΠΑ στην περιοχή από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, που έγινε με το πρόσχημα του ΝΑΤΟ, σε μια προσπάθεια να περικυκλωθεί η Τουρκία από τη Δύση.
Οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει επιπλέον στρατεύματα και πυρομαχικά στην Ανατολική Ευρώπη σε χώρες όπως η Πολωνία, η Ρουμανία, η Βουλγαρία, η Λιθουανία, μεταξύ των άλλων.


Η τελευταία εκστρατεία του Πενταγώνου στοχεύει να αλλάξει το χάρτη της περιοχής προκειμένου να περικυκλώσει την Τουρκία δημιουργώντας «αμερικανικό άξονα» που εκτείνεται από την Ουγγαρία μέσω της Βοσνίας Ερζεγοβίνης, της Λιβύης, της Αιγύπτου, της Σαουδικής Αραβίας, μέχρι τον κόλπο της Μπάσρας.
 
Παρά τις επανειλημμένες διαβεβαιώσεις που ισχυρίζονται ότι έχει συσταθεί ως αμυντική γραμμή εναντίον της Ρωσίας, ο πραγματικός στόχος για το έργο αυτό είναι η Τουρκία και το Ιράν.
Οι ΗΠΑ απειλούν επίσης την Τουρκία από το νότο, υποστηρίζοντας τους τρομοκράτες του PKK στη βόρεια Συρία, οι οποίοι έχουν παραλάβει πάνω από 4.000 φορτία οχημάτων και πυρομαχικών από το Πεντάγωνο τους τελευταίους μήνες.
 
Τις επόμενες ημέρες η Τουρκία προετοιμάζεται να ξεκινήσει μια επιχείρηση για την εκκαθάριση των τρομοκρατών του PKK  από την Αφρίν και τις περιοχές που βρίσκονται υπό την κατοχή τους, δυτικά του ποταμού Ευφράτη.
 
Θεωρείται μόνο ως θέμα χρόνου μια πιθανή αντιπαράθεση μεταξύ τουρκικών και αμερικανικών στρατευμάτων στις περιοχές που δραστηριοποιείται η ‘Ασπίδα του Ευφράτη’, είτε στην Αφρίν είτα στην Μαντί.
(Στοιχεία από yenisafak.com)