Παρασκευή 10 Ιουνίου 2016

Βέλγιο: Η Γερμανία δίνει συντάξεις σε πρώην συνεργάτες των Ναζί

Σε καταγγελία ότι η Γερμανία χορηγεί μέχρι και σήμερα συντάξεις σε πρώην συνεργάτες του Γ’ Ράιχ, προχώρησαν Βέλγοι επιζήσαντες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και διωγμένοι από τους Ναζί.
Ο υπουργός συντάξεων της βελγικής κυβέρνησης,
 Ντάνιελ Μπακελάιν από την πλευρά του δήλωσε μέσω εκπροσώπου του στο BBC ότι συμμερίζεται αυτή την αγανάκτηση. Ωστόσο, αποδίδουν ευθύνες στη γερμανική κυβέρνηση που είναι αρμόδια για τις πληρωμές.
Το αίτημα για να σταματήσουν οι πληρωμές γερμανικών συντάξεων είναι μια πρωτοβουλία από την Ομάδα Μνήμης (Memorial Group) των Βέλγων που επιβίωσαν των στρατοπέδων συγκέντρωσης και που θέλουν το σύγχρονο Βέλγιο να μη χάσει τη μνήμη των χρόνων της γερμανικής κατοχής. Αυτό που επίσης ζητούν είναι η σύσταση μιας διακυβερνητικής βελγο-γερμανικής επιτροπής που θα διερευνήσει την υπόθεση και θα αποκαλύψει τους παραλήπτες των προνομιών.
«Είναι θλιβερό. Το Βέλγιο δεν έχει πρόσβαση σε τέτοιες ενημερώσεις ή δεν θέλει να έχει. Αυτό που δεν μπορώ να κατανοήσω είναι πως η σημερινή Ευρώπη, το Βέλγιο και η Γερμανία δεν μπορούν να ελέγξουν τα άτομα που χρηματοδοτούν», αναφέρει στο BBC o πρόεδρος της ομάδας, Πιέτερ Πωλ Μπάτεν.
Σύμφωνα με τον Μπάτεν, που επέζησε από το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπούχενβαλντ, ο Χίτλερ έδωσε το 1941 στους Βέλγους συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος τη γερμανική υπηκοότητα. Για αυτό το λόγο δεν είναι γνωστό αν αυτά τα άτομα ζουν στο Βέλγιο ή στη Γερμανία, σήμερα.
Αυτό που ζητά το Βέλγιο είναι να ληφθούν μέτρα για να σταματήσουν οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων που λαμβάνουν οι εν ζωή συνεργάτες του ναζιστικού καθεστώτος.
Το 1945, μετά την πτώση του Χίτλερ στη μάχη του Βερολίνου, 57.000 Βέλγοι καταδικάστηκαν για συνεργασία με τους Ναζί. Πολλοί είχαν στρατολογηθεί από τους SS και στις γερμανικές ένοπλες δυνάμεις της Βερμάχτ (Wehrmacht). Τα εγκλήματα που διεπράχθησαν εκείνη την περίοδο, έχουν γραφεί στην ιστορία.
Το ζήτημα της καταβολής επιδομάτων από τη γερμανική κυβέρνηση σε πρώην Βέλγους συνεργάτες των ναζί είχε τεθεί και το 2012, με ερώτηση στο κοινοβούλιο.
Τότε η γερμανική κυβέρνηση είχε δηλώσει πως δεν μπορεί να επιβεβαιώσει τον αριθμό των Βέλγων πρώην συνεργατών των ναζί που φέρονται να λαμβάνουν σύνταξη από τη Γερμανία. Επίσης είχε τονίσει πως για να διαπιστωθεί πόσοι ήταν αυτοί «οι συνεργάτες» που υπηρετούσαν στα στρατιωτικά τμήματα των Ναζί θα πρέπει να γίνει διεξοδική έρευνα σε κάθε φάκελο ξεχωριστά. Όμως οι φάκελοι αυτοί ανήκουν σε διαφορετικές περιφερειακές αρχές της Γερμανίας.