Τετάρτη 15 Ιουνίου 2016

«Οχι» και απο Ρωσία στην Πανορθόδοξη

Σε φιάσκο οδηγείται η Σύνοδος μετά και την απόφαση του Πατριαρχείου Μόσχας
Σε οριστικό φιάσκο οδηγείται πλέον η διεξαγωγή της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου των Ορθοδόξων Εκκλησιών, οι εργασίες της οποίας ξεκινούν την προσεχή Πέμπτη στην Κρήτη.
Χθες, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Μόσχας συνεδρίασε εκτάκτως και αποφάσισε να μη συμμετάσχει στην Πανορθόδοξη, αν δεν επιλυθούν οι διαφορές που ταλανίζουν τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Το Πατριαρχείο Μόσχας ζήτησε να μετατεθεί χρονικά η Σύνοδος, προκειμένου να αρθούν όλα τα εμπόδια που έχουν προκύψει, ενώ σύμφωνα με πληροφορίες διατράνωσε τη θέση ότι όποια απόφαση ληφθεί χωρίς την παρουσία και τη σύμφωνη γνώμη όλων των Εκκλησιών δεν θα έχει ισχύ.

Η άρνηση της Μόσχας να συμμετάσχει στην πρώτη Πανορθόδοξη Σύνοδο μετά το Σχίσμα των Εκκλησιών το 1054 αποτελεί πλήγμα για τον εκκλησιαστικό θεσμό, ο οποίος ύστερα από 50 και πλέον έτη διεργασιών και συζητήσεων μόνο οικουμενικός δεν θα είναι. Υπενθυμίζεται ότι ο Πατριάρχης Μόσχας Κύριλλος, με επιστολή του προς τον πρόεδρο της Συνόδου, Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, είχε εκφράσει τη δυσαρέσκειά του για την ταξιθεσία των προκαθημένων σε δύο παράλληλες γραμμές, προτείνοντας να κάθονται όλοι σε ημικυκλικό τραπέζι, ενώ είχε διατυπώσει και ενστάσεις για τη θέση των ετερόδοξων παρατηρητών.

Πρώτη η Εκκλησία της Βουλγαρίας ξεκαθάρισε ότι, αν δεν μετατεθεί η διεξαγωγή της Πανορθόδοξης Συνόδου, δεν θα συμμετάσχει σε αυτή, βάζοντας στο τραπέζι νέα αιτήματα. Την αναβολή της Συνόδου ζήτησε και το Πατριαρχείο της Αντιοχείας, που επανέφερε στο προσκήνιο τις διαφωνίες του με το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων για την εκκλησιαστική δικαιοδοσία στο Κατάρ. «Οχι» έχει πει και το Πατριαρχείο της Γεωργίας, ενώ «θολή» παραμένει η στάση της Σερβίας, η οποία δήλωσε ότι θα απέχει από τη Σύνοδο, αλλά την Παρασκευή έστειλε στην Κρήτη εκπρόσωπο.
dimokratianews.gr