Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

Κατηγορούν την Ρωσία οι πρωταθλητές καταδυνάστευσης πολλών κρατών και αμέτρητων δολοφονιών

ΗΠΑ: Βαρύ το τίμημα για τη Ρωσία αν συνεχίζει να παραβιάζει την εκεχειρία
Το δάχτυλο στη Ρωσία κουνούν ξανά οι ΗΠΑ, καταδικάζοντας την παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός στην ανατολική Ουκρανία.
Ο αμερικανός αντιπρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, απηύθυνε προειδοποίηση στη Ρωσία, τονίζοντας ότι στην ανατολική Ουκρανία «αυτονομιστές δρουν από κοινού με τις ρωσικές δυνάμεις».
Στη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας που είχε την Τρίτη με τον ουκρανό πρόεδρο Πέτρο Ποροσένκο, ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως, αν η Μόσχα συνεχίσει να παραβιάζει τις συμφωνίες του Μινσκ, μόλις τρεις ημέρες αφότου τέθηκε σε ισχύ η κατάπαυση του πυρός, «το τίμημα για τη Ρωσία θα είναι πιο βαρύ».
Η παραβίαση της κατάπαυσης του πυρός, η οποία τέθηκε σε ισχύ την Κυριακή βάσει των συμφωνιών του Μινσκ που συνήφθησαν στις 12 Φεβρουαρίου, επιβεβαιώθηκε επισήμως από τους παρατηρητές του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), επισήμαναν οι δύο ηγέτες κατά τη διάρκεια της συνομιλίας τους.

Οι ουκρανοί αντάρτες εισήλθαν την Τρίτη στο Ντεμπάλτσεβε, μια πόλη στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της ανατολικής Ουκρανίας, η οποία ήταν τις τελευταίες εβδομάδες το πιο θερμό σημείο της γραμμής του μετώπου.

«Ο αντιπρόεδρος καταδίκασε επίσης αυστηρά το γεγονός ότι η Ρωσία και οι αυτονομιστές εμποδίζουν την πρόσβαση των παρατηρητών του ΟΑΣΕ στο Ντεμπάλτσεβε, επιτρέποντας έτσι στους αυτονομιστές να συνεχίζουν την επίθεσή τους χωρίς καμιά αναστολή» διευκρινίζεται ακόμη στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου.

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν κατά τη διάρκεια επίσκεψή του στη Βαρσοβία  είπε ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες πως οι ΗΠΑ παραδίδουν ήδη φονικά όπλα στις ουκρανικές κυβερνητικές δυνάμεις.

Ως προς τις μάχες που μαίνονται στο Ντεμπάλτσεβε, ο Πούτιν δήλωσε πως οι φιλορώσοι αυτονομιστές πρέπει να επιτρέψουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να αποχωρήσουν με ασφάλεια από την περιοχή, αλλά το Κίεβο δεν πρέπει να εμποδίσει τα στρατεύματά του να καταθέσουν τα όπλα τους.

«Ελπίζω ότι οι ουκρανικές αρχές δεν θα εμποδίσουν τους Ουκρανούς στρατιώτες να καταθέσουν τα όπλα τους» και δεν θα τους προσάγουν στη Δικαιοσύνη για την πράξη τους αυτή, είπε ο Ρώσος πρόεδρος.