Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου 2015

'Τα φαντάσματα του ναζισμού ξυπνούν'. Ενεργό ρόλο τα στρατεύματα της

Η Γερμανία δρομολογεί νέα στρατιωτική στρατηγική
Η υπουργός Άμυνας, Ursula von der Leyen, ανακοίνωσε την Τρίτη, στη γερμανική πρωτεύουσα, μια νέα στρατηγική για την ασφάλεια και την άμυνα από το 2016, σημειώνοντας επίσημα το τέλος της μεταπολεμικής ειρηνιστικής πολιτική της Γερμανίας.
Η Γερμανίδα υπουργός σημείωσε ότι η χώρα της,  είχε παραδοσιακά ενδοιασμούς σε συμμετοχές διεθνών στρατιωτικών επιχειρήσεων, κυρίως,  λόγω του ναζιστικού παρελθόντος της, ενώ τώρα θα μπορεί να δρα «χωρίς ταμπού».
Μιλώντας κατά την έναρξη της συνεδρίασης των εμπειρογνωμόνων, πολιτικών και στρατιωτικών αξιωματούχων, για τη δημιουργία μιας νέας αμυντικής στρατηγικής για τη Γερμανία, η der Leyen δήλωσε:
«Σήμερα αρχίζουμε τη δουλειά μας, σε μια νέα Λευκή Βίβλο, για την πολιτική της ασφάλειας και το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων μας, της Bundeswehr».
Τόνισε ότι η Λευκή Βίβλος θα αποτελέσει το βασικό στρατηγικό έγγραφο του γερμανικού στρατού.
Πρώτη βοήθεια στο εξωτερικό στους Κούρδους
Η Γερμανία έχει από καιρό αντιτεθεί σε παροχή όπλων σε μέρη όπου υπάρχουν ζώνες συγκρούσεων, αλλά πέρυσι, αποφάσισε να στείλει όπλα και πυρομαχικά στις κουρδικές δυνάμεις πεσμεργκά στον αγώνα τους εναντίον του ‘ισλαμικού κράτους’.

Μια άλλη απόφαση, ορόσημο, τον περασμένο μήνα ήταν η έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο την ανάπτυξη έως 100 στρατιωτικών στο βόρειο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τους πεσμεργκά, ανοίγοντας το δρόμο στην πρώτη γερμανική στρατιωτική ανάπτυξη στο εξωτερικό, χωρίς εντολή του ΝΑΤΟ ή του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Η κοινή γνώμη στη χώρα έχει σε μεγάλο βαθμό ταχθεί ενάντια στην ανάληψη από τη Γερμανία, στρατιωτικού ρόλου στις διεθνείς συγκρούσεις, αλλά τους τελευταίους μήνες, η γερμανική  κυβερνητικοί αξιωματούχοι έχουν υποστηρίξει μια πιο επιθετική εξωτερική πολιτική με στρατιωτικά μέσα, τονίζοντας την ευθύνη της Γερμανίας και τη διεθνή «ειρήνη και σταθερότητα».

Η Ursula von der Leyen τόνισε ότι η «ανησυχητική εξέλιξη» σχετικά με τη διεθνή τρομοκρατία, μαζί με την άνοδο της αυτοαποκαλούμενης ομάδας «ισλαμικό κράτος»,  καθώς και την ουκρανική κρίση, έχει δείξει  την ανάγκη για μια αλλαγή στην υπάρχουσα Λευκή Βίβλο της Γερμανίας, η οποία χρονολογείται από το 2006.

«Υβριδική απειλή»

Η Γερμανίδα υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι:
«Ο συνδυασμός μιας βάναυσης, ψευδο-θρησκευτικής ιδεολογίας με τις σύγχρονες επικοινωνίες, συνιστά μια νέα υβριδική απειλή», αναφερόμενη στη χρήση του διαδικτύου από το ‘ισλαμικό κράτος’ καθώς και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

 «Αυτή η ενορχήστρωση των διάφορων στοιχείων του υβριδικού πολέμου, θα αλλάξει την αρχιτεκτονική ασφάλειας της ηπείρου μας θεμελιωδώς», είπε.