Πέμπτη 20 Μαρτίου 2014

Η Ελληνοκυπριακή κυριαρχία έσβησε στα χέρια του Ισραήλ.Το κυπριακό αέριο έγινε Ισραηλινό και το πέρασμα Τουρκικό

Ισραήλ: Οι επενδυτές θα αποφασίσουν αν το φυσικό αέριο θα περάσει από Ελλάδα ή Τουρκία
Συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του, Άβιγκντορ Λίμπερμαν, είχε ο υπουργός Εξωτερικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, με βασικό αντικείμενο τα ενεργειακά.
   
Όπως προέκυψε από την συζήτηση, η ενεργειακή συνεργασία είναι ένα από τα βασικά θέματα που απασχολεί την Ελλάδα και το Ισραήλ, όπως και η μεταφορά του ισραηλινού και κυπριακού φυσικού αερίου προς την Ευρώπη.Ο κ. Λίμπερμαν, στις δηλώσεις του, άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά για το πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο, είτε μέσω σταθμού υγροποίησης είτε μέσω αγωγού, και για το εάν αυτός ο αγωγός θα περνάει μέσα από την Ελλάδα ή την Τουρκία, ενώ απέδωσε πολύ μεγάλο βάρος στον ιδιωτικό τομέα, στους επενδυτές δηλαδή που κάνουν την εξόρυξη του φυσικού αερίου, λέγοντας ότι περιμένει τη μελέτη.

"Πρόκειται για ένα ιδιωτικό έργο και, από τη στιγμή που η εταιρεία θα αδειοδοτηθεί για την εκπόνηση του έργου, θα πρέπει να λάβει την απόφαση για το πώς ακριβώς θα κινηθεί. Αυτή τη στιγμή έχουμε μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες από την Αυστραλία, οι οποίες εξετάζουν όλες τις πιθανότητες και εκπονούν μια μελέτη. Θα πρέπει αυτές να ηγηθούν της όλης διαδικασίας, θα πρέπει να ελέγξουν όλες τις πιθανότητες, όλες τις ευκαιρίες και όλες τις δυνατότητες επένδυσης" είπε χαρακτηριστικά.

Και πρόσθεσε: "Πρώτα απ' όλα, θα πρέπει να προετοιμαστεί και ένα επιχειρηματικό σχέδιο. Άρα, εξαρτάται από τις ιδιωτικές επενδύσεις, που θα απαιτηθούν με βάση αυτό το σχέδιο, το αν θα κατασκευαστεί και ποιος αγωγός, δηλαδή αν θα υπάρξει ένας σταθμός υγροποιημένου αερίου, ή αν θα κατασκευαστεί ο αγωγός και αν θα περνάει από τη Μεσόγειο, μέσω Κύπρου και Ελλάδας ή με άλλο τρόπο. Είναι μια εξαιρετικά δαπανηρή διαδικασία. Περιμένουμε τα πορίσματα της εταιρείας που εκπονεί τη μελέτη αυτή".

Ο κ. Βενιζέλος από τη μεριά του επισήμανε ότι η εμπορική παράμετρος είναι σημαντική, όπως επίσης και η πολιτική.

"Είναι προφανές ότι στους σχεδιασμούς υπάρχει μια παράμετρος, η οποία είναι ιδιωτική, εμπορική. Υπάρχει πάντα και μια παράμετρος, η οποία είναι θεσμική, πολιτική, διακυβερνητική και, από την άποψη αυτή, όπως είπαμε προηγουμένως, και ο κ. Λίμπερμαν και εγώ, αποδίδουμε πολύ μεγάλη σημασία στην τριμερή συνεργασία Ισραήλ - Ελλάδας - Κύπρου, η οποία δεν είναι μια συνεργασία εναντίον κάποιων άλλων, αλλά είναι μια συνεργασία που προωθεί την κοινή μας αντίληψη για πολλά θέματα στην περιοχή της Μεσογείου" σημείωσε ο κ. Βενιζέλος.

Ο υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ είχε συνάντηση και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Ο κ. Κάρολος Παπούλιας στάθηκε στη στρατηγική σχέση των δύο χωρών, εστιάζοντας τόσο στον αγροτικό τομέα, όσο και -κυρίως- στον ενεργειακό, τονίζοντας πως «θα θέλαμε η μεταφορά του φυσικού αερίου να γίνει μέσω της Ελλάδας προς την Ευρώπη».

«Και γνωρίζω ότι είναι πολλοί οι ενδιαφερόμενοι, αλλά πιστεύουμε ότι αυτός θα είναι ο πιο επωφελής δρόμος, από την Ελλάδα προς την Ευρώπη» συμπλήρωσε