Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013

Wikileaks, Πρεσβεία ΗΠΑ, και διείσδυση Αμερικανών σε ελληνικά ΜΜΕ

 Η ΠΡΕΣΒΕΙΑ ΤΩΝ ΗΠΑ για τα ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΜΕ και ΕΛΛΗΝΕΣ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΥΣ
Επικριτική στάση απέναντι στην ελληνική δημοσιογραφία αλλά και εγκωμιαστικά σχόλια για συγκεκριμένους δημοσιογράφους επιφυλάσσει η αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα η οποία, όπως προκύπτει από τηλεγραφήματα στο Wikileaks, επιχειρεί να παρεισφρήσει σε σχολές δημοσιογραφίας.
Σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006 οι Αμερικανοί διπλωμάτες αναφέρουν ότι τα ελληνικά ΜΜΕ δεν θα μπορούσαν (και δεν ενδιαφέρονται) για την κερδοφορία αφού επιχορηγούνται από τους ιδιοκτήτες τους  σαν μέσα άσκησης πολιτικής και οικονομικής πίεσης.
Στο ίδιο τηλεγράφημα αναφέρεται ότι οι Έλληνες δημοσιογράφοι συχνά εργάζονται στα ίδια πολιτικά γραφεία Τύπου τα οποία θα έπρεπε να καλύπτουν και ότι αρκετοί λαμβάνουν δώρα ή ακόμη και χρήματα. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα αναφέρεται ο χρηματισμός δημοσιογράφων από την επιτροπή διοργάνωσης των ολυμπιακών αγώνων του 2004.
Οι Αμερικανοί διπλωμάτες σχολιάζουν ότι τα ΜΜΕ δεν ασκούν ποτέ κριτική για θέματα που θα μπορούσαν να βλάψουν τα συμφέροντα των ιδιοκτητών. Χαρακτηριστικά αναφέρεται σχόλιο γνωστής δημοσιογράφου του MEGA η οποία αποκάλυψε στην πρεσβεία πως δεν μπορεί να θυμηθεί παρά μόνο ένα περιστατικό στο οποίο το κανάλι άσκησε κριτική σε έναν από τους ιδιοκτήτες του.

Από άλλα τηλεγραφήματα προκύπτει η προσπάθεια παρέμβασης της πρεσβείας όχι μόνο σε συγκεκριμένα μέσα (και κυρίως στο χώρο του free press) αλλά ακόμη και σε σχολές δημοσιογραφίας. Συγκεκριμένα σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 4 Αυγούστου 2008 αναφέρεται ότι η πρεσβεία «τοποθέτησε – set up» μια συνέντευξη στο περιοδικό Lifo προκειμένου να προωθήσει συνέδριο δημοσιογραφίας που η ίδια είχε διοργανώσει την ίδια περίοδο.
Με ιδιαίτερα κολακευτικά σχόλια αναφέρονται οι Αμερικανοί διπλωμάτες στην εκπομπή Νέοι Φάκελοι του ΣΚΑΙ και ιδιαίτερα στον Αλέξη Παπαχελά – «ίσως τον πιο γνωστό Έλληνα δημοσιογράφο» όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται. Στο τηλεγράφημα, με ημερομηνία 2 Σεπτεμβρίου 2008 σημειώνεται ότι η εκπομπή Νέοι Φάκελοι έκαναν «πολύ καλή επιλογή παρουσίασης των αμερικανικών θέσεων». Σύμφωνα πάντα με τους αμερικανούς διπλωμάτες ένας από τους τρείς παρουσιαστές της εκπομπής ενημέρωσε την πρεσβεία ακόμη και για λεπτομέρειες του μοντάζ – όπως το ποιά πλάνα Ρώσων αξιωματούχων κόβονταν και ποιά θα έμεναν.
Τα τηλεγραφήματα αναφέρονται αρκετές ακόμη φορές στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ για την κάλυψη που παρείχε σε εκδηλώσεις της πρεσβείας αλλά και τη διοργάνωση αμερικανικού τύπου debate μέσω του youtube πριν από τις εκλογές.
Αίσθηση προκαλεί η αποκάλυψη, σε τηλεγράφημα με ημερομηνία 13 Ιουλίου 2006, ότι η πρεσβεία κατευθύνει «πόρους» της σε σχολές δημοσιογραφίας και φοιτητές προκειμένου να κάμψει τα αντιαμερικανικά αισθήματα που όπως αναφέρεται ευδοκιμούν στα ελληνικά ΜΜΕ. «Ελπίζουμε ότι η νέα γενιά δημοσιογράφων θα είναι πιο απελευθερωμένη από τις προκαταλήψεις που χαρακτηρίζουν τη σημερινή αλλά και τις προηγούμενες γενιές» αναφέρει ο συντάκτης του τηλεγραφήματος ο οποίος κάνει λόγο για «συνομιλητές» της πρεσβείας μέσα σε σχολές δημοσιογραφίας.
Σχετικά τηλεγραφήματαhttp://bit.ly/qXojoS
http://bit.ly/oZHQFQ
http://bit.ly/rlQ3g7
ΠΗΓΗ: thepressproject.gr


Β. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΛΟΥΣ ΚΑΙ ΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ του thepressproject.gr και TVXS
Η Σοφία Παπαϊωάννου από τους ΝΕΟΥΣ ΦΑΚΕΛΟΥΣ απάντησε στις αποκαλύψεις του Wikileaks με δημοσίευση στο site της εκπομπής. Σύμφωνα με τα λεγόμενά της η συνομιλία που καταγράφεται στο διπλωματικό έγγραφο 08ATHENS1396 ήταν σύντομη και την αποτιμά ως άνευ ουσιαστικής σημασίας. Θεωρεί μάλιστα ότι στο έγγραφο η αμερικανική πρεσβεία της Αθήνας διέκρινε και φιλορωσική στάση στο ρεπορτάζ της.
Τώρα λοιπόν που όλα αυτά ξεκαθαρίστηκαν με τον καλύτερο τρόπο και η ανεξάρτητη δημοσιογραφία δεν διακινδυνεύει την όποια φήμη της αν θα ήθελε η κυρία Παπαϊωάννου να μας απαντήσει επίσης και στις παρακάτω ερωτήσεις:
1. Γιατί οι ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ εδώ και τόσους μήνες έχουν δημοσιεύσει μόνο 41 έγγραφα; *1
2. Γιατί οι ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ που λειτουργούν με «τα υψηλότερα δημοσιογραφικά στάνταρτ» δεν ανακοινώνουν το πλήρες πλάνο δημοσίευσης των διπλωματικών εγγράφων; *1
13. Τι συμφωνία έκαναν οι ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ και με ποιόν για την απόκτηση πρόσβασης στα Wikileaks; Πως έφτασαν π.χ. τα έγγραφα στα χέρια του μοναδικού δημοσιογράφου που κατονομάζεται σε αυτά τα ίδια ως φίλα διακείμενος; *1
Είμαι σίγουρος ότι η κυρία Παπαϊωάννου που εκφράζει τη λύπη της για την έκταση που πήραν οι αποκαλύψεις θα αντιληφθεί τώρα το κακό που κάνει η αποσπασματική δημοσίευση της αλήθειας. Ίσως έτσι να πιέσει τους συνεργάτες της προκειμένου να δημοσιευτούν τώρα πλέον όλα τα διπλωματικά έγγραφα που έχουν στη διάθεσή τους οι ΝΕΟΙ ΦΑΚΕΛΟΙ.
Έτσι η κυρία Παπαϊωάννου δεν θα βρίσκεται στην δυσάρεστη θέση να δίνει εξηγήσεις και εμείς δεν θα βρισκόμαστε στην επίσης δυσάρεστη θέση να είμαστε καχύποπτοι σε  ανορθόδοξες πρακτικές, αχρείαστες συνεννοήσεις και αναίτια επιλεκτικές/αποσπασματικές αποκαλύψεις
ΠΗΓΗ: thepressproject.gr
*1  Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ, στις 20/3/11 έγραφε:
««Μπορείτε να επισκεφθείτε το Οσλο και να δουλέψετε πάνω στα τηλεγραφήματα. Για λόγους ασφαλείας θα πρέπει να έρθετε εδώ και να εργαστείτε με τον εξοπλισμό μας». Με αυτές τις σχετικά λίγες λέξεις ο επικεφαλής ερευνητής της νορβηγικής εφημερίδας AftenPosten παραχωρούσε πριν από μερικές ημέρες στην «Κ» και τον ΣΚΑΪ αποκλειστική πρόσβαση σε πάνω από 250 χιλιάδες αμερικανικά διπλωματικά έγγραφα»
Σ’ αυτή την «αποκλειστική πρόσβαση», που επιδέχεται πολλούς χειρισμούς ως προς τις επιλογές των αποκαλύψεων και κυρίως τις αποσιωπήσεις, αναφέρεται μάλλον το thepressproject.gr
ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟ TVXS
Πάντως, αντίθετα με αυτό που αφήνει να εννοηθεί η απάντηση της Σοφίας Παπαιωάννου, το επίμαχο τηλεγράφημα εμφανίζει την αμερικανική πρεσβεία στην Αθήνα -και όχι τον Αμερικανό υφυπουργό στη Γεωργία- να ενημερώνεται για το μοντάζ από παρουσιαστή της εκπομπής: «ένας από τους τρεις παρουσιαστές μας είπε…», γράφει το τηλεγράφημα που υπογράφει ο κ. Speckhard στην Αθήνα, για να προσθέσει ότι κάποιες σκηνές από την συνέντευξη ενός Ρώσου δημοσιογράφου δεν «κόπηκαν» στο μοντάζ «επειδή όπως μας είπαν ήταν καλές τηλεοπτικά»(good television imagery). Καθώς το μοντάζ της εκπομπής έγινε στην Αθήνα, μετά την συνέντευξη με τον Αμερικανό υφυπουργό, ο τελευταίος ήταν αδύνατο να είχε εκ των προτέρων ενημέρωση για το ποιες σκηνές είχαν «κοπεί» και ποιες όχι.
Τα επιπλέον ερωτήματα τα οποία αναδεικνύει η υπόθεση είναι ο χειρισμός των αποκαλύψεων του Wikileaks από τους Νέους Φακέλους, που έχουν αγοράσει τα αποκαλυπτικά τηλεγραφήματα των Wikileaks από την εφημερίδα Aftenposten. Το συγκεκριμμένο τηλεγράφημα ήταν στην κατοχή τους; Και αν ναι, γιατί χρειάστηκε να δοθεί στην δημοσιότητα «κεντρικά» από το Wikileaks για να γίνει γνωστό στο ελληνικό κοινό; Υπάρχουν και άλλα τηλεγραφήματα ελληνικού ενδιαφέροντος με ανάλογη σημασία; Και αν ναι, με ποια κριτήρια αποφασίζεται αν και πότε θα δοθούν στη δημοσιότητα από τους Φακέλους;
Το Tvxs ζήτησε από την Σοφία Παπαϊωάννου να δώσει τις παραπάνω διευκρινίσεις, αλλά δήλωσε ότι δεν θέλει να μιλήσει περισσότερο, παραπέμποντας στην αρχική δήλωσή της.
Γ. Τι είχε καταγγείλει ο Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ, για την απόλυση του από την ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 
Αθήνα, 12 Απριλίου 2007
Προς το ΔΣ της ΕΣΗΕΑ
Αγαπητοί συνάδελφοι,
Απολύθηκα από την «Καθημερινή», όπως ήδη γνωρίζετε από επιστολή του εκπροσώπου μας στην εφημερίδα, το απόγευμα της Μ. Πέμπτης, 5 Απριλίου 2007. Οι λόγοι της απόλυσής μου είναι καθαρά πολιτικοί.
Το μεσημέρι της Μ. Δευτέρας, 2 Απριλίου, μου ζητήθηκε από τη διεύθυνση της εφημερίδας να υποβάλω παραίτηση λόγω ανυπόγραφου σχολίου της εβδομαδιαίας εφημερίδας «Πριν», της οποίας είμαι διευθυντής, αναφερόμενου στη διασπορά ανθρώπων των Αμερικανών στα ΜΜΕ. Μου δηλώθηκε πως η ιδιοκτησία και η διεύθυνση της «Καθημερινής» θεώρησαν ότι το σχόλιο τους αφορά, αν και πουθενά σε αυτό δεν αναφερόταν το όνομα της «Καθημερινής», όπως άλλωστε δεν αναφερόταν κανένα όνομα εντύπου, καναλιού ή προσώπου. Επρόκειτο περί σχολίου καταγγελίας πολιτικού φαινομένου…».
Και να το επίμαχο σχόλιο – αίτιο απόλυσης του Γ. ΔΕΛΑΣΤΙΚ:
Διασπορά πρακτόρων
Αναδιατάσσουν τους πράκτορες τους στα ελληνικά ΜΜΕ οι Αμερικανοί, τοποθετώντας τους σε θέσεις κλειδιά τηλεοπτικών σταθμών και πρωτίστως εφημερίδων σ\’ αυτή τη φάση. Τους μετακινούν μεθοδικά από το ένα έντυπο στο άλλο, επιδιώκοντας να μεγιστοποιήσουν τις δυνατότητες προβολής των
αμερικανικών θέσεων. Έχοντας πλέον συνειδητοποιήσει ότι οι σχέσεις τους με ορισμένους εκδότες δεν αρκούν για να τους διασφαλίσουν το πέρασμα της αμερικανικής γραμμής και των αρχών που σταδιακά θα
διαμορφώσουν μια ελληνική κοινή γνώμη ευνοϊκή προς τις ΗΠΑ, οι Αμερικανοί ασχολούνται μεθοδικά με το να διασπείρουν τους πράκτορές τους στον ευρύτερο δυνατό αριθμό εντύπων, αποφεύγοντας άχρηστες
υπερσυγκεντρώσεις ανθρώπων τους σε ορισμένα έντυπα, όσο σημαντικά και αν είναι αυτά.
Το γεγονός ότι το σύνολο σχεδόν των μεγάλων ελληνικών εφημερίδων πολιτικής επιρροής έχει περιέλθει σε φάση «τέλους εποχής» λόγω εξάντλησης των βιολογικών ορίων των περισσότερων παραδοσιακών εκδοτών
και λόγω υπέρογκων χρεών, διευκολύνει τα μέγιστα τα σχέδια των Αμερικανών.
Αλλαγές κυοφορούνται και στο ιδιοκτησιακό καθεστώς πολλών ΜΜΕ. Κυκλοφορούν ήδη αρκετές φήμες και πληροφορίες για μυστηριώδεις υπεράκτιες εταιρείες που γίνονται κάτοχοι αξιόλογων ποσοστών του
μετοχικού κεφαλαίου εταιρειών που κατέχουν ΜΜΕ. Η ουσία είναι πως ο αμερικανικός έλεγχος επί ελληνικών μέσων ενημέρωσης ουδέποτε ήταν τόσο ισχυρός όσο σήμερα, αν πιστέψει κανείς τα όσα λέγονται. Πρόκειται για εξέλιξη με μοιραίες πολιτικές επιπτώσεις.