Κυριακή 1 Ιανουαρίου 2012

Μετά τους Τούρκους εμπρηστές ήρθαν και οι ισραηλινοί. Καίει μια φωτιά επι 4 ημέρες, έκαψε μέχρι τώρα 115.000 στρέμματα απο 4 εστίες και τον θεωρείται ισραηλινό τουρίστα ή πράκτορα;

Ένας νεαρός τουρίστας από το Ισραήλ συνελήφθη στη Χιλή καθώς φέρεται να ευθύνεται για την πυρκαγιά που καίει εδώ και τέσσερις ημέρες σε εθνικό πάρκο της Παταγονίας, στα νότια της χώρας, και έχει καταστρέψει 115.000 στρέμματα βλάστησης, όπως δήλωσε ένας εισαγγελέας.
"Ένας ισραηλινός πολίτης συνελήφθη ως ο φερόμενος δράστης από αμέλεια" της πυρκαγιάς που ξέσπασε την Τρίτη στο εθνικό πάρκο Τόρες ντελ Πάινε, δήλωσε ο εισαγγελέας της επαρχίας Χουάν Μελέντεζ, όπως μετέδωσε ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Cooperativa.
"Σε αυτό το στάδιο της έρευνας μπορέσαμε να καθορίσουμε την ευθύνη αυτού του ανθρώπου", ηλικίας 23 ετών, πρόσθεσε ο εισαγγελέας υπογραμμίζοντας ότι ο ύποπτος αναμένεται να τεθεί επισήμως υπό κράτηση.
La Tercera.

Το εθνικό πάρκο Τόρες ντελ Πάινε, που βρίσκεται στη χιλιανή Παταγονία 3.000 χιλιόμετρα μακριά από το Σαντιάγο και εκτείνεται σε 2.400.000 στρέμματα στα σύνορα με την Αργεντινή, επισκέπτονται κάθε χρόνο περίπου 100.000 τουρίστες για να θαυμάσουν τα δάση, τις λίμνες και τους παγετώνες.

Από την πυρκαγιά έχουν καταστραφεί 115.000 στέμματα βλάστησης, περίπου το 5% της έκτασης του πάρκου. Δεν υπάρχουν τραυματίες, όμως περίπου 700 τουρίστες και εργαζόμενοι στο πάρκο αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή.
Η μάχη ενάντια στην πυρκαγιά σημείωσε σήμερα προόδους χάρη στις ευνοϊκές καιρικές συνθήκες, όμως θα χρειαστούν μέρες για να μπορέσει να τεθεί υπό πλήρη έλεγχο, δήλωσε από τη μεριά του ο χιλιανός υπουργός Εσωτερικών Ροντρίγκο Χινζπέτερ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.
Οι περίπου 500 άνδρες --πυροσβέστες, στρατιώτες, δασικοί υπάλληλοι-- που έχουν σπεύσει στην περιοχή και μάχονται εναντίον της φωτιάς ελπίζουν σήμερα να θέσουν υπό έλεγχο "τις τρεις από τις έξι εστίες της πυρκαγιάς". Το έργο τους δεν είναι εύκολο καθώς η πρόσβαση δεν είναι εύκολη σε πολλά σημεία του εθνικού πάρκου, ενώ μέχρι χθες Παρασκευή έπνεαν στην περιοχή άνεμοι που έφταναν τα 100 χιλιόμετρα την ώρα.
Ο πρόεδρος της Χιλής Σεμπαστιάν Πινέρα έχει κηρύξει την περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και έχει ζητήσει τη βοήθεια της Αργεντινής, της Αυστραλίας και των ΗΠΑ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς.

Σύμφωνα με την υπουργό Περιβάλλοντος Μαρία Ιγνάσια Μπενίτεζ θα χρειαστούν 30 με 50 χρόνια για να αποκατασταθεί η περιβαλλοντική ζημιά στην περιοχή, όπως αναφέρει σε άρθρο της η εφημερίδα

*Πολλά και διάφορα τα συμφέροντα από έναν εμπρησμό.