Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2012

Παπούλιας, ‘αδειάζει’ τον ηγέτη Κάρατζιτς στην κλήτευση του για την δίκη. Μπορεί να αποδείξει την αθωότητα του!

Να διατάξει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια να καταθέσει στη δίκη του ζητά από το Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης ο τέως πρόεδρος των Σέρβων της Βοσνίας Ράντοβαν Κάρατζιτς!
Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, ο Ράντοβαν Κάρατζιτς ζητά τώρα την έκδοση κλήτευσης για τον Έλληνα Πρόεδρο Κάρολο Παπούλια ώστε ο τελευταίος να υποχρεωθεί να υποβληθεί σε συνέντευξη από τον νομικό σύμβουλο του τέως Σερβοβόσνιου προέδρου κύριο Πίτερ Ρόμπινσον.
Ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι έχει ζητήσει επανειλημμένως από τον Έλληνα Πρόεδρο αλλά και – μέσω επιστολών – από την ελληνική κυβέρνηση να παραστεί ο κύριος Παπούλιας ως μάρτυρας υπεράσπισής του, κάτι που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να αρνείται να πράξει,
 εξ’ ου και τώρα υπέβαλλε έγγραφο αίτημα στο δικαστήριο, προτείνοντας μάλιστα να εκδοθεί κλήτευση ώστε ο κύριος Παπούλιας να δώσει μια «συνέντευξη διάρκειας μίας ώρας στο γραφείο του στον συνήγορο του Σέρβου κατηγορούμενου». Προτείνει δε να συμβεί αυτό έως τις αρχές Απριλίου.


Στο αίτημά του προς το Δικαστήριο της Χάγης ο Κάρατζιτς υποστηρίζει ότι ο κύριος Παπούλιας, από τη θέση του υπουργού Εξωτερικών μεταξύ 1993 και 1996, «έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις της Βοσνίας» κι ως εκ τούτου θα μπορούσε να καταθέσει για τις διαφορετικές συναντήσεις και συζητήσεις στο επίμαχο διάστημα και να καταθέσει όλα τα στοιχεία εκείνα που θα μπορούσαν να αποδείξουν την αθωότητα του, πρωτίστως για το βασικό εναντίον του κατηγορητήριο αναφορικά με τον βομβαρδισμό της αγοράς στο Σεράγεβο στις 5 Φεβρουαρίου του 1994 όταν σκοτώθηκαν 67 άνθρωποι.


«Λόγω των θρησκευτικών και ιστορικών δεσμών της Ελλάδας και της Σερβίας, ο Πρόεδρος Παπούλιας ήταν από τους λίγους συνομιλητές που οι Σερβοβόσνιοι εμπιστεύονταν και μπορούσαν να μιλήσουν με εμπιστευτικότητα και ειλικρίνεια», αναφέρει στο έγγραφο αίτημά του ο Κάρατζιτς.