Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011

Τουρκικά παιχνίδια με την Έρευνα και Διάσωση στο Αιγαίο;

Δεν χάνουν ευκαιρία οι Τούρκοι να αμφισβητήσουν την ελληνική δικαιοδοσία στον τομέα της Έρευνας και Διάσωσης (SAR: Search and Rescue) στην περιοχή του Αιγαίου.
Όπως ανακοινώθηκε από το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας (ΓΕΕΘΑ), την Τρίτη 27 Δεκεμβρίου 2011 και ώρα 10:58 απογειώθηκε με εντολή του ΕΚΣΕΔ (Εθνικό Κέντρο Συντονισμού Έρευνας – Διάσωσης), ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, για αποστολή έρευνας και διάσωσης, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες διαδικασίες, κατόπιν εκπομπής σήματος κινδύνου την 10:55 του, υπό τουρκική σημαία, φορτηγού πλοίου DOGU HASLAMAN.
Το πλοίο βρισκόταν σε διεθνή ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου και εντός του FIR Αθηνών, περιοχή ευθύνης έρευνας και διάσωσης της Ελλάδας.
Κατά την άφιξη του ελικοπτέρου στο σημείο, το 12μελές πλήρωμα του πλοίου είχε ήδη μεταβεί με σωστική λέμβο στο παραπλέον φορτηγό πλοίο PIRI REIS. Το πλήρωμα αρνήθηκε την παροχή βοήθειας από τους διασώστες του ελικοπτέρου οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο PIRIREIS, αναφέροντας ότι αναμένουν τουρκικά μέσα να τους παραλάβουν.
Πρακτικά, αυτό σημαίνει ότι οι Τούρκοι απευθύνθηκαν στο τουρκικό κέντρο SAR με σκοπό να αποφύγουν να νομιμοποιήσουν έμμεσα την ελληνική δικαιοδοσία.
Από τη στιγμή που δεν απαγορεύεται να προσεγγίσει οποιοδήποτε σκάφος για να τους διασώσει, είναι προφανές ότι οι Τούρκοι διέταξαν το δικό τους σκάφος να προσεγγίσει, αποκαλύπτοντας όμως με τον τρόπο αυτό τις φιλικές τους διεθέσεις και το πόσο είναι διατεθειμένοι να υποχωρήσουν στην πολιτική της αμφισβήτησης των ελληνικών δικαιωμάτων όπως αυτά κατοχυρώνονται από το διεθνές νομικό καθεστώς…