Παρασκευή 30 Δεκεμβρίου 2011

Οι Τούρκοι μισούν παράφορα την Ελλάδα και τους Έλληνες

Σκηνικά έντασης και κρίσης στήνει στο Αιγαίο και πάλι η Άγκυρα, λίγες ημέρες μετά τη δημόσια παραδοχή εκ μέρους του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας Μεσούτ Γιλμάζ, για τους εμπρησμούς ελληνικών δασών από πράκτορες της ΜΙΤ.
Όταν το πρωί το τουρκικό πλοίο Dogu Haslaman (το οποίο μετέφερε λιπάσματα), εξέπεμψε σήμα κινδύνου από θαλάσσια περιοχή 18 μίλια ΒΔ της Σάμου, στην περιοχή έσπευσαν δυνάμεις του Λιμενικού και της ελληνικής ΠΑ (δύο σκάφη του ΛΣ και ένα ελικόπτερο Super Puma) για διάσωση.
Ωστόσο, το πλήρωμα του τουρκικού πλοίου, που βρίσκεται πλέον σε κατάσταση ημιβύθισης, αν και εντός του FIR Αθηνών, όπου η ευθύνη της έρευνας και διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα, αρνήθηκε να δεχθεί ελληνική βοήθεια και τελικά, παραλήφθηκε από το τουρκικό σκάφος Piri Reis.
 Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΕΕΘΑ, το τουρκικό πλήρωμα «αρνήθηκε την παροχή βοήθειας από τους διασώστες του ελικοπτέρου, οι οποίοι επιβιβάστηκαν στο Piri Reis, αναφέροντας ότι αναμένουν τουρκικά μέσα να τους παραλάβουν».
Η Άγκυρα δεν σταματάει να προκαλεί. Η κυνική παραδοχή εκ μέρους του Γιλμάζ, για την τουρκική εμπλοκή στις μεγάλες πυρκαγιές της περιόδου 1995-97 (Σέιχ Σου, Πεντέλη & Ικαρία, μεταξύ άλλων), γελοιοποίησε όσους και όσες πριν λίγες μέρες, άκριτα και ανεύθυνα, ζήτησαν με ερωτήσεις τους στη Βουλή την κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που «θέλουν» να επισκεφθούν την Ελλάδα, με τη δικαιολογία της «ενδυνάμωσης» του τουρισμού.
 Επίσης, γελοιοποιήθηκαν όσοι στήνουν συνεχώς πανηγύρια «ελληνοτουρκικής φιλίας», στο όνομα της «διαπολιτισμικής επικοινωνίας», αλλά και όσοι τις προάλλες μετέβησαν από τη Μυτιλήνη (Κίνηση Πολιτών «Συνύπαρξη και Επικοινωνία στο Αιγαίο») στο Αϊβαλί και από την Αλεξανδρούπολη (ο δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης) στην Αδριανούπολη (στις 20 Δεκεμβρίου) με σκοπό «κοινές δράσεις».
Επίσης, ερωτήματα εγείρουν δηλώσεις όπως αυτή της πρόξενού μας στην Αδριανούπολη Κατερίνας Βαρβαρίγου (αντικατέστησε πρόσφατα την Παρασκευή Τζεβελέκη), η οποία δήλωσε μεταξύ άλλων το εξής: «θα εξασφαλίσω την κάθε διευκόλυνση των Τούρκων πολιτών που θέλουν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα... Η χώρα μου έχει ανάγκη τους Τούρκους επιχειρηματίες. Το να διευκολύνουμε τη θέωρηση βίζας και ταξιδιών, βρίσκεται ανάμεσα στα πρωταρχικά καθήκοντά μας. Θέλουμε να ενδυναμώσουμε τις καλές σχέσεις.
Η πόρτα μας πάντα θα είναι ανοικτή σε εσάς». Κι όλα αυτά, την ώρα που ο σκηνοθέτης Θεόδωρος Αγγελόπουλος, ετοιμάζεται να ξεκινήσει τα γυρίσματα της νέας ταινίας του (με θέμα τη διακίνηση λαθρομεταναστών), με προϋπολογισμό της τάξης των 5.000.000 ευρώ, με, μεταξύ άλλων... τουρκική χρηματοδότηση (από τον παραγωγό Nuri Bilge Ceylan)!
Αμήχανο το ελληνικό ΥΠΕΞ και πάλι...
Ο Γιλμάζ, προσπάθησε να ανασκευάσει τις δηλώσεις του στην εφημερίδα «Μπιργκιούν», προφανώς κατόπιν οχλήσεων από την τουρκική κυβέρνηση και το «βαθύ κράτος» της γείτονος. «Οι δηλώσεις μου παρανοήθηκαν», είπε ο Μεσούτ Γιλμάζ, προσθέτοντας ότι «οι φίλοι μας, οι Έλληνες, βιάστηκαν να αντιδράσουν». Ίσως υποθέτει ότι αυτά έπρεπε να τα ακούμε και να μην αντιδρούμε, σαν εθνομηδενιστές και υπόδουλοι ραγιάδες, όπως μας θέλουν κάποιοι...
Επίσης ο Τούρκος πολιτικός είπε, υποτιμώντας βάναυσα τη νοημοσύνη μας, ότι μιλούσε για πυρκαγιές στην Τουρκία, από... Έλληνες πράκτορες! Και κάποιοι εδώ προσπαθούν να τον δικαιολογήσουν, μιλώντας για υπόγειο πόλεμο του Μεσούτ Γιλμάζ με την... Τανσού Τσιλέρ! Όμως, η «ζημιά» για τους θιασώτες της «ελληνοτουρκικής φιλίας» έγινε για άλλη μια φορά, καθώς αποκαλύφθηκε το απύθμενο και άσβεστο τουρκικό μίσος για την Ελλάδα. Εκτέθηκαν και αυτή τη φορά μάλιστα ανεπανόρθωτα, στα μάτια όλων των Ελλήνων.
Δυστυχώς, το αμήχανο ελληνικό ΥΠΕΞ, υπό τον Σταύρο Δήμα αυτή τη φορά, αντέδρασε με μεγάλη καθυστέρηση και ενώ η κατακραυγή στην Ελλάδα κλιμακώθηκε. Εν τέλει, πραγματοποιήθηκε διάβημα στην επιτετραμμένη της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα (ο πρέσβης απουσιάζει στο εξωτερικό) και ζητήθηκε διερεύνηση των δηλώσεων του Μεσούτ Γιλμάζ. Αντίστοιχες οδηγίες δόθηκαν και στην ελληνική πρεσβεία στην Άγκυρα, σύμφωνα πάντα με τη σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ. «Όαση» στην όλη υπόθεση, ήταν η παρέμβαση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιωάννης Τέντες, ο οποίος ζήτησε από τις κατά τόπους εισαγγελίες της χώρας να ανασύρουν από το αρχείο όλες τις υποθέσεις εμπρησμών της διετίας 1995-1997, για να αξιολογηθούν σε σχέση με τις δηλώσεις του πρώην πρωθυπουργού της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ. Σημειώνουμε εδώ ότι σχετικό αίτημα είχε υποβάλει στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, τον οποίο επισκέφθηκε νωρίτερα, ο δικηγόρος Αλέξανδρος Λυκουρέζος.
Κάποιοι άργησαν και δεν πείθουν...
Και κάτι τελευταίο: η εν Ελλάδι αριστερά, αργά ξύπνησε και διαμαρτύρεται. Αυτό, όσον αφορά στην ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Χουντή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σχετικά με τους εμπρησμούς ελληνικών δασών από Τούρκους πράκτορες. Όσο για την ερώτηση των πέντε βουλευτών του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή: καλό θα ήταν να θυμηθούν τα ζεϊμπέκικα του αρχηγού τους ενώπιον του μακαρίτη Ισμαήλ Τζεμ...
Χρόνια τώρα, η ελληνική αριστερά, συμπορεύτηκε με όλες τις αδρά χρηματοδοτούμενες «δράσεις» των εθνομηδενιστών αλλά και επιχειρηματικών κύκλων, υπέρ της «ελληνοτουρκικής φιλίας». Η νεοφιλελεύθερη λογική του «σύνορα που τα διασχίζουν εμπορεύματα, δεν τα διασχίζουν στρατοί», αποδεικνύεται «διάτρητη» για άλλη μια φορά, όπως και η συναφής διεθνιστική & αριστεριστική. Όσο για την τουρκική απειλή, αυτή διαγράφεται πλέον καθαρά, ακόμα και στους πιο κακόπιστους, στον ορίζοντα. Και αν δεν διακρίνεται από όσους κρατούν τα ηνία της χώρας, διακρίνεται από τους απανταχού Έλληνες οι οποίοι καλούνται να θωρακίσουν την πατρίδα από την τουρκική επιβουλή.
Νίκος Χιδίρογλου
elora.gr