Δευτέρα 26 Δεκεμβρίου 2011

Φανταστείτε η ελληνική κυβέρνηση να ζητούσε την αναστύλωση της Αγιά Σοφιάς.

«Η Τουρκία, για το Τζαμί του Ρετζέπ Πασά, που θεωρείται ως σημαντικό μνημείο  της οθωμανικής πολιτιστικής τεχνοτροπίας και που δημιουργήθηκε κατά την  Οθωμανική περίοδο, άρχισε να καταρρέει, ζήτησε, τώρα, τη συνεργασία  των ελληνικών αρχών για την αναστήλωση του.
Σε δήλωσή του τουρκικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφέρει:
«Στην Ελλάδα  υπάρχουν, ακόμη, από την περίοδο της οθωμανικής κυριαρχίας, μνημεία τα οποία θεωρούνται μέρος της ακίνητης πολιτιστικής κληρονομιάς των Οθωμανών και για τα οποία η Τουρκία ζητά τη συνεργασία για να τα διατηρήσει, όπως είναι  το Τζαμί του Ρετζέπ Πασά, για το οποίο  πρέπει να ληφθούν τα κατάλληλα μέτρα ώστε να  προστατευθεί από πλήρη κατάρρευση.
Ζητούμε να συνεργαστούν, οι αρμόδιες υπηρεσίες των δύο χωρών, και αυτή η συνεργασία αποτελεί μια κρίσιμη καμπή και για τις δύο χώρες,  η  οποία  θα δημιουργήσει προηγούμενο για τις πολιτιστικές αξίες των δύο χωρών».
Το τζαμί του Ρετζέπ Πασά  θεμελιώθηκε  στη Ρόδο το 1588 και αποτελεί ένα από τα πρώτα παραδείγματα  της πλούσιας κληρονομιάς του οθωμανικού πολιτισμού. Παρότι στο τζαμί αυτό έχουν φτιαχτεί σκαλωσιές για να κρατήσουν τα τοιχώματά του όρθια, εδώ και είκοσι χρόνια, εντούτοις ένα μέρος του θρησκευτικού τεμένους, μόλις πρόσφατα, στις 19 Δεκεμβρίου έχει καταρρεύσει, γράφει το τουρκικό κείμενο.