Πέμπτη 19 Μαΐου 2011

Σύλληψη και απέλαση του Ισραηλινού ΑΚΑΜ από τη Μόσχα

Παραβιάζοντας τη διπλωματική ασυλία του Ακολούθου Άμυνας της πρεσβείας του Ισραήλ στη Μόσχα, οι ρωσικές αρχές προχώρησαν στη σύλληψη και στην πολύωρη ανάκρισή του Σμήναρχου Vadim Leiderman, στις 12 Μαιου, με την κατηγορία της κατασκοπείας.
 Όπως αποκαλύπτεται σήμερα, ο Ισραηλινός ΑΚΑΜ απελάθηκε την ίδια ημέρα και το περιστατικό συνέβη κατά την επίσκεψη της ισραηλινής κοινοβουλευτικής επιτροπής άμυνας και εξωτερικών υποθέσεων στη Ρωσία, η οποία είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τους επικεφαλής της υπηρεσίας εθνικής ασφάλειας του Κρελίνου.
Η Haaretz αναφέρει ότι πρόκειται για πρωτοφανές περιστατικό στις σχέσεις Ισραήλ-Ρωσίας και πως η θητεία του Leiderman έφτανε στο τέλος της τους επόμενους δύο μήνες. Σύμφωνα με την εφημερίδα, ο Ισραηλινός ΑΚΑΜ ανακρίθηκε και από τη Shin Bet για φημολογούμενη επαφή του με πράκτορα ξένης υπηρεσίας πληροφοριών.
Στις αρχές της δεκαετίας του ΄90, ο πράκτορας της Mossad Reuven Daniel συνελήφθη σε σταθμό μετρό της Μόσχας, έχοντας στη κατοχή του απόρρητες δορυφορικές φωτογραφίες. Στελέχη της ρωσικής αντικατασκοπείας μετά από σκληρή ανάκριση, τον οδήγησαν στο τοπικό αστυνομικό τμήμα και στη συνέχεια χαρακτηρίσθηκε “persona non-grata”.


strategyreport.gr