Δευτέρα 9 Μαΐου 2011

Απρέπεια Γ. Παπανδρέου προς τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Η Διεύθυνση Ενημέρωσης του υπουργείου Εθνικής Άμυνας έδωσε στη δημοσιότητα την από 3-5-2011 επιστολή-απάντηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας Ευάγγελου Βενιζέλου σε επιστολή που είχαν αποστείλει προς τον πρωθυπουργό επτά πρώην Αρχηγοί ΓΕΝ και την οποία είχαν δημοσιοποιήσει στα ΜΜΕ. Ο Γιώργος Παπανδρέου απέφυγε να απαντήσει στην ιστορική ηγεσία του Πολεμικού Ναυτικού που προειδοποιεί για ανεπανόρθωτες συνέπειες στα λεγόμενα Εθνικά Θέματα από τη συντελούμενη απώλεια της αποτρεπτικής ικανότητας των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την πλευρά του, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας επαναλαμβάνει πως “ο περιορισμός των δαπανών του ΥΠΕΘΑ σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων”.
Αθήνα, 3.5.2011
Προς
τους Επίτιμους Αρχηγούς ΓΕΝ, Ναυάρχους ε.α.
κ. Λ. Βασιλικόπουλο
κ. Ευ. Λαγάρα
κ. Ι. Στάγκα
κ. Η. Δρίκο
κ. Γ. Ιωαννίδη
κ. Δ. Γούση
κ. Γ. Καραμαλίκη

Κύριοι Αρχηγοί,
το γραφείο του Πρωθυπουργού διαβίβασε προς το γραφείο μου την από 14.4.2011 επιστολή σας προς τον κ. Πρωθυπουργό.
Σας ευχαριστώ εκ μέρους του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης για την ευαισθησία που επιδεικνύετε απέναντι στη βαθιά οικονομική κρίση που διέρχεται η χώρα. Όπως έχω κατ’ επανάληψη δηλώσει τόσο ενώπιον της Βουλής των Ελλήνων όσο και απευθυνόμενος προς την κοινή γνώμη, η δυσμενής αυτή οικονομική κατάσταση που συνεπάγεται περιορισμό της δημοσιονομικής κυριαρχίας της χώρας σε καμία περίπτωση δεν θίγει τον σκληρό πυρήνα της εθνικής μας κυριαρχίας και άρα τους άξονες της εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής γύρω από τους οποίους έχει διαμορφωθεί από το 1974 έως σήμερα ευρύτατη εθνική συναίνεση.

Ο περιορισμός των δαπανών του ΥΠΕΘΑ σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων. Συνιστά καθυστερημένη και υποχρεωτική άσκηση εκλογίκευσης και διαφάνειας. Μας επιτρέπει να κάνουμε καλύτερα στοχευμένες επιλογές, να αξιοποιήσουμε υφιστάμενα πανάκριβα οπλικά συστήματα και κυρίως να εστιάσουμε στην εκπαίδευση και την ικανότητα των στελεχών μας που είναι το μείζον συγκριτικό πλεονέκτημα και ο βασικός πολλαπλασιαστής ισχύος που διαθέτουμε.

Με το πνεύμα αυτό και στο πλαίσιο της Νέας Δομής Διοίκησης και της Νέας Δομής Δυνάμεων (σύμφωνα με τις ρυθμίσεις του πρόσφατου ν. 3883/2010), το ΣΑΓΕ με πρόταση του κ. Αρχηγού ΓΕΕΘΑ και στη συνέχεια το ΣΑΜ διαμόρφωσε το 15ετές μακροπρόθεσμο πρόγραμμα αμυντικών προμηθειών που καλύπτει τις καλά μελετημένες ανάγκες των κλάδων και παραλλήλως σέβεται το δημόσιο χρήμα, τους κόπους και την αγωνία του ελληνικού λαού.

Έδωσα ήδη την οδηγία στον κ. Α/ΓΕΝ στην επόμενη συνάντηση των επίτιμων Αρχηγών του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού να σας ενημερώσει αναλυτικά για τις εξελίξεις αυτές.

Με τιμή
Ευάγγελος Βενιζέλος
strategyreport.gr