Κυριακή 1 Μαΐου 2011

Θεσσαλονίκης Άνθιμος: "Θα μου τα ψάλλουν αλλά εγώ ψάλλω καλύτερα"

Την πρώτη του δυναμική μεταπασχαλινή παρέμβαση έκανε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, στο κήρυγμά του από την Ωραία Πύλη του Ιερού Ναού Παναγίας Φανερωμένης Θεσσαλονίκης. Ο κ.Άνθιμος διαμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση ότι θα συνεχίσει να μιλάει για Μακεδονία και Θράκη και ας απειλείται η ζωή του. «Τι να την κάνεις την ζωή αν είναι να έχεις χάσει όλα όσα σου ανήκουν» είπε σε μια αποστροφή του λόγου του ενώ απευθυνόμενος εμμέσως σε εκείνους που του ασκούν κριτική για τις παρεμβάσεις του, προειδοποίησε ότι μπορεί να «ψάλλει» καλύτερα απ’ αυτούς. «Αλλά ας μην πω άλλα γιατί θα με ψάλλουν τη Δευτέρα. Αλλά εγώ ψάλλω καλύτερα…»!
Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος, αφού ολοκλήρωσε την ανάλυση της Ευαγγελικής περικοπής, εκτίμησε πως το περιεχόμενο που αποκτά σήμερα, για πολλούς ανθρώπους, η «Ανάσταση» συνδέεται με την κρίση που διέρχεται η Πατρίδα μας. «Αν μας ρωτούσαν σήμερα, αν θέλουμε Ανάσταση, θα λέγαμε “ναι, να τελειώσει η κρίση η οικονομική”. Και να γίνουν καλά οι άνθρωποι μας που είναι άρρωστοι».

Όπως είπε πολλοί είναι αυτοί που του εκφράζουν τη δυσαρέσκεια τους για τον καθημερινό βομβαρδισμό από τα ΜΜΕ με δραματικές ειδήσεις για τα οικονομικά της χώρας. «Και έρχονται και μου λένε οι άνθρωποι ότι δεν αντέχουν άλλο να ακούν αυτές τις ειδήσεις» είπε ο κ.Άνθιμος και απευθύνθηκε στα ΜΜΕ λέγοντας ότι το φιλοθεάμον κοινό τους κουράστηκε από τόση απαισιοδοξία.

Ακολούθως ο Θεσσαλονίκης Άνθιμος αναφέρθηκε στο ζήτημα των Σκοπίων. «Είναι σαν πληγή επάνω μου αυτό το θέμα με τα Σκόπια» τόνισε και απευθυνόμενος σε εκείνους που λένε πως δεν θέλουν να ακούνε τις παρεμβάσεις του για το θέμα είπε ότι στην πραγματικότητα φοβούνται να ακούνε για το τι πρόκειται να συμβεί αν τα Σκόπια πάρουν το όνομα Μακεδονία.

Ο κ.Άνθιμος είπε πως δεν υπάρχει καμία μυστική συμφωνία ανάμεσα στην Αθήνα και τα Σκόπια. «Αυτοί τώρα ασχολούνται με τις εκλογές και ίσως το ότι δεν μιλούν γι’ αυτό δείχνει ότι θα υποχωρήσουν» εκτίμησε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης και επανέλαβε πως «οποιοδήποτε όνομα με την λέξη Μακεδονία θα είναι απειλή για το μέλλον των παιδιών μας. Μακεδονία είναι μια και είναι η Ελληνική».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε έναν χάρτη που υπάρχει στο νέο μουσείο του Ολοκαυτώματος που δημιούργησαν Εβραίοι στα Σκόπια και δείχνει με το ίδιο χρώμα την περιοχή της Μακεδονίας, από τα Σκόπια μέχρι και την Θεσσαλονίκη. Αναφέρθηκε επίσης και στα εγκαίνια ενός μεγάλου σταδίου που έγιναν αυτές τις ημέρες στα Σκόπια.
 Όπως είπε ο κ.Άνθιμος στο νέο στάδιο δόθηκε το όνομα «Φίλιππος ο Μακεδών». «Μα γιατί δεν τους λέει κανείς τίποτα» διερωτήθηκε ο κ.Άνθιμος υπενθυμίζοντας ότι τόσο Πανεπιστημιακοί καθηγητές όσο και πολιτικοί έχουν πει ότι οι Σκοπιανοί είναι Σλαβικής καταγωγής. «Γιατί προκαλείτε; Ποιος Φίλιππος; Και μόνο η λέξη δείχνει ότι είναι ελληνική!» είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης.

«Αυτή είναι μια πληγή στο σώμα των ανθρώπων. Και μια δεύτερη πληγή είναι αυτό που συμβαίνει στην Θράκη. “Ινστιτούτα Ισλαμικών Σπουδών θα γεμίσει η Θράκη”» συνέχισε ο Μητροπολίτης Άνθιμος ενώ δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί και στο νέο μεγαλεπήβολο σχέδιο του Πρωθυπουργού της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν που ετοιμάζεται να ενώσει με διώρυγα την Μαύρη Θάλασσα με τον Μαρμαρά, «δώρο όπως είπε στην Κωνσταντινούπολη και στην Θράκη».

«Έχουν την Θράκη στο μυαλό τους» είπε ο κ.Άνθιμος ο οποίος - αν και υπενθύμισε ότι και η Κωνσταντινούπολη είναι στην Θράκη – άφησε σαφέστατα να εννοηθεί ότι κάποιοι επιβουλεύονται τη δυτική Θράκη , θέλουν να την «φάνε».

Ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης, όπως και άλλες φορές έχει δηλώσει, διαβεβαίωσε πως κίνητρό του δεν είναι το μίσος προς άλλους λαούς. Ούτε στους στόχους του είναι να φανατίσει τον λαό. «Μιλώ για την Ελλάδα μας, για αυτά που απασχολούν τα παιδιά μας» είπε και κάλεσε τους παριστάμενους πολιτικούς να μεταφέρουν την αγωνία του λαού στα κέντρα λήψεως των αποφάσεων. «Μπροστά στην Ελλάδα δεν υπάρχουν κόμματα» είπε ο Μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Άνθιμος.

amen.gr