Τρίτη 15 Μαρτίου 2011

Υπο τον κίνδυνο διάσπασης του ελληνικού πληθυσμού η Ε.Ε ζητά καλύτερη αντιμετώπιση των λαθρομεταναστών.

Σε επικριτική δημόσια δήλωση κατά της Ελλάδος, για την συνεχιζόμενη έλλειψη δράσης των ελληνικών αρχών στους τομείς των συνθηκών κράτησης των παράνομων μεταναστών και της κατάστασης στον σωφρονιστικό τομέα προέβη, την Τρίτη (15/03), η Επιτροπή για την πρόληψη των βασανιστηρίων και της απάνθρωπης μεταχείρισης του Συμβουλίου της Ευρώπης (CPT).
Η δημόσια δήλωση της Επιτροπής έγινε με βάση το άρθρο 10, παράγραφος 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την πρόληψη των βασανιστηρίων. Είναι η έκτη φορά από το 1989 που η Επιτροπή αναγκάζεται να χρησιμοποιήσει αυτή τη διαδικασία εναντίον κράτους-μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σ' αυτή τη δήλωση επικρίνεται η Ελλάδα διότι παρά τις επανειλημμένες συστάσεις της Επιτροπής, που ξεκίνησαν το 1993 και συνεχίσθηκαν μέχρι και το 2010, οι ελληνικές αρχές δεν προέβησαν ή δεν μπόρεσαν να προβούν σε μέτρα βελτίωσης των συνθηκών κράτησης των μεταναστών και καλυτέρευσης της διαβίωσης των κρατουμένων στις ελληνικές φυλακές.

Ειδικότερα, στην δημόσια δήλωση της CPT, υπογραμμίζεται ότι:
"1. Παρά τις δέκα επισκέψεις που από το 1993 έχουν πραγματοποιήσει κλιμάκια της Επιτροπής στην Ελλάδα και παρά τις συνεχείς συστάσεις, παρατηρείται έλλειψη δράσης για τη βελτίωση της κατάστασης των παράνομων μεταναστών και της διαβίωσης των κρατουμένων στις φυλακές.

2. Από το 1997, η Επιτροπή κατέστησε σαφές ότι η κράτηση των παράνομων μεταναστών για εβδομάδες ή και μήνες σε πολύ κακώς επιπλωμένα μη αεριζόμενα και μη διαθέτοντα επαρκή φωτισμό κελιά, χωρίς τη δυνατότητα προαυλισμού, είναι απαράδεκτη και θα μπορούσε να θεωρηθεί ότι συνιστά απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση.

3. Οι ανησυχίες που εκφράσθηκαν από την Επιτροπή τον Σεπτέμβριο του 2009 δεν αντιμετωπίσθηκαν σοβαρά από τις ελληνικές αρχές ενώ, αντίθετα, υπήρξε επιδείνωση της κατάστασης στις ελληνικές φυλακές, η οποία χαρακτηρίσθηκε από τον υπερπληθυσμό στα κελιά διαβίωσης των κρατουμένων, από την ανεπαρκή στελέχωση και από την κακή υγειονομική περίθαλψη.

4. Οι ελληνικές αρχές δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους ότι θα βελτιώσουν τις συνθήκες κράτησης παράνομων μεταναστών και κρατουμένων και ότι, πλέον, οι παράνομοι μετανάστες δεν θα κρατούνται σε αστυνομικά τμήματα και συνοριακούς σταθμούς φύλαξης.

Παρ' όλα αυτά, η αστυνομία και οι μεθοριακοί σταθμοί φύλαξης εξακολούθησαν να κρατούν όλο και μεγαλύτερο αριθμό παράνομων μεταναστών σε ακόμη χειρότερες συνθήκες".


"Για παράδειγμα", αναφέρει η Επιτροπή, "στην αστυνομία του Σουφλίου και στους συνοριακούς σταθμούς στην περιοχή του Έβρου διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν 146 παράνομοι μετανάστες στριμωγμένοι σε ένα δωμάτιο 110 τ.μ., χωρίς να έχουν πρόσβαση σε υπαίθρια άσκηση ή οποιαδήποτε άλλη δυνατότητα να μετακινούνται και με μόνο μία τουαλέτα και ένα ντους. Γυναίκες κρατούνταν μαζί με τους άνδρες και οι κρατούμενοι δεν είχαν το δικαίωμα να αλλάξουν τα ρούχα τους.

Το ίδιο ισχύει και όσον αφορά την κατάσταση στις φυλακές. Διότι δεν υπάρχει στρατηγικό σχέδιο, για την διαχείριση των φυλακών, μ' αποτέλεσμα οι κρατούμενοι να στερούνται της προσφοράς υπηρεσιών υγείας και υγιεινής
".

Στην δήλωση της CPT, τονίζεται ιδιαίτερα ότι, όπως λειτουργεί το σωφρονιστικό σύστημα στην Ελλάδα, δεν είναι σε θέση να παράσχει ασφαλή φύλαξη των κρατουμένων ενώ, όπως υπογραμμίζεται, σ' όλες τις φυλακές της χώρας, εφαρμόζεται η πρακτική της αποθήκευσης κρατουμένων.

Όπως επισημαίνεται, οι συνθήκες είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές στην Άμφισσα, στις φυλακές Κορυδαλλού αλλά και στην νέα φυλακή του Δομοκού.
Στην δήλωση της η CPT αναγνωρίζει πλήρως, την πρόκληση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα, με το να αντιμετωπίζει μια σταθερή εισροή παράνομων μεταναστών τα τελευταία χρόνια και σημειώνει ότι, είναι εξαιρετικά απίθανο, αυτή η εισροή θα μειωθεί στο εγγύς μέλλον.

" Η διεθνής κοινότητα αλλά και η ΕΕ", καταλήγει η δήλωση της Επιτροπής, "πρέπει να παράσχει την δέουσα βοήθεια προς την Ελλάδα για να αντεπεξέλθει σ' αυτές τις προκλήσεις αλλά αυτό θα πρέπει να συμβαδίσει και με μία εκδήλωση σαφούς πρόθεσης από τις ελληνικές αρχές, ότι θα λάβουν μέτρα και θα θεσπίσουν νέους νόμους για την βελτίωση των συνθηκών κράτησης παράνομων μεταναστών και κρατουμένων στις φυλακές".