Πέμπτη 31 Μαρτίου 2011

Όταν ο κ. Ραγκούσης δίνει διαβεβαιώσεις περί ασφάλειας προσωπικών δεδομένων στην "κάρτα του πολίτη" τότε στην άλλη μεριά του πλανήτη...

Εισβολείς παραβίασαν τους υπολογιστές της Αυστραλής πρωθυπουργού και υπουργών. Ενδείξεις ότι παραβιάστηκαν υπολογιστές που ανήκουν στη πρωθυπουργό της Αυστραλίας, Τζούλια Γκίλαρντ, αλλά και σε τουλάχιστον 10 υπουργούς έχουν οι υπηρεσίες ασφαλείας της χώρας. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, οι υπολογιστές βρίσκονται στο Κοινοβούλιο.
 Οι εισβολείς φαίνεται ότι απέκτησαν τον Φεβρουάριο πρόσβαση σε χιλιάδες email της πρωθυπουργού, του υπουργού Εξωτερικών, Κέβιν Ραντ και του υπουργού Άμυνας, Στέφεν Σμιθ.
Φαίνεται όμως η επίθεση έγινε σε δίκτυο που χρησιμοποιούν οι βουλευτές και όχι στο περισσότερο ασφαλές δίκτυο των υπουργών.

Το περιστατικό έρχεται λίγες ημέρες μετά την ανησυχητική αποκάλυψη ότι μεγάλος αριθμός κωδικών πρόσβασης που χρησιμοποιούνται σε δημόσιες υπηρεσίες, ανάμεσα τους και το πρωθυπουργικό γραφείο, είναι εύκολο να παραβιαστούν με την τεχνική brute force attack. Με αυτή ο εισβολέας δοκιμάζει χιλιάδες συνδυασμούς – για παράδειγμα μία-μία τις λέξεις από ένα λεξικό- μέχρι να εντοπίσει τον κωδικό.
Για την αυτήν την αδυναμία πρόσβασης η εφημερίδα «Sydney Morning Herald» αναφέρει ότι οι αυστραλιανές Αρχές ειδοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ. Ο Τύπος της Αυστραλίας επικαλούμενος πηγές από την κυβέρνηση υποπτεύονται ότι πίσω από την εισβολή κρύβονται κατά πάσα πιθανότητα οι κινεζικές μυστικές υπηρεσίες.