Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Ισραήλ, οι πειρατές της μεσογείου.

Πειρατεία από τους Ισραηλινούς στα διεθνή ύδατα και μάλιστα με μιντιακό σιγαστήρα, 320 χιλιόμετρα από τις ακτές του Ισραήλ! Είναι χαρακτηριστικό το ότι η είδηση «δεν έπαιξε» στα διεθνή συστημικά μέσα μαζικής επικοινωνίας, ενώ είναι οι ίδιοι οι Ισραηλινοί που ενημέρωσαν (φυσικά με τους δικούς τους όρους) για το τι συνέβη και με τον τρόπο που ήθελαν, στοχεύοντας σε ελεγχόμενη ενημέρωση.
Η πειρατεία
Βάσει των στοιχείων που έχουν γίνει γνωστά:
Κομάντος της μονάδας ειδικών επιχειρήσεων Shayetet 13 του ισραηλινού στρατού, επέδραμαν εναντίον του υπό σημαία Λιβερίας γερμανικών συμφερόντων πλοίου A.S. Victoria, το οποίο είχε αποπλεύσει από το λιμάνι της Μερσίνης στην Τουρκία και κατευθυνόταν στο αιγυπτιακό λιμάνι El Arish, στο βόρειο Σινά, με την Αλεξάνδρεια ως τελικό προορισμό.
 Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, το πλοίο μετέφερε πυραύλους τύπου C-704, οι οποίοι χρησιμοποιούνται για επιθέσεις κατά πλοίων και έχουν ακτίνα δράσης 35 χιλιομέτρων, αλλά και όλμους, με αποδέκτη τη Χαμάς ή ισλαμικές οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στην Αίγυπτο. Σύμφωνα με τα όσα είπαν (χωρίς τον παραμικρό αντίλογο από πουθενά) οι Ισραηλινοί, το φορτίο είχε παραληφθεί από το λιμάνι της Λαττάκειας, στη Συρία. Εκεί, είχε φτάσει με τα δύο ιρανικά πλοία, το Alvand και το Kharg, τα οποία πέρασαν το Κανάλι του Σουέζ στις 22 Φεβρουαρίου.
Το ρεπορτάζ Το καράβι A.S. Victoria, οδηγείται σε ισραηλινό λιμάνι, όπου θα ερευνηθεί εξονυχιστικά, ενώ το ολιγομελές πλήρωμα δεν αντιστάθηκε όταν δέχθηκε την επίθεση. Τώρα οι Ισραηλινοί τα έχουν βάλει με τους Αιγύπτιους, λέγοντας ότι βεβαίωναν ότι είχαν επιθεωρήσει τα ιρανικά πλοία (που ήταν μόνιμα σε αμερικανικό κλοιό), πριν αυτά περάσουν το κανάλι του Σουέζ. Όμως οι Αιγύπτιοι ανταπάντησαν στους Ισραηλινούς εκνευρισμένοι, υπενθυμίζοντας τη δήλωση του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας Εχούντ Μπαράκ, ότι το ταξίδι των ιρανικών πλοίων ήταν λιγότερο επικίνδυνο από μια έξοδο δοκίμων. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς, οι οποίοι είχαν υπό παρακολούθηση τα ιρανικά πλοία, το Kharg ξεφόρτωσε στις 25-26 Φεβρουαρίου στη Λαττάκεια, μεγάλο αριθμό containers σε προβλήτα του Πολεμικού Ναυτικού της Συρίας.
Ακολούθησε η άφιξη του A.S Victoria, όπου και φορτώθηκαν τα επίμαχα containers. Οι Ισραηλινοί φωνάζουν, λέγοντας ότι το καράβι απέπλευσε και έδεσε στη Μερσίνη, για να ξεγελάσει όσους το παρακολουθούσαν, σχετικά με τον τελικό του προορισμό. Μιλούν, δε, ανοικτά πλέον για στρατιωτική και κατασκοπευτική συνεργασία μεταξύ της Δαμασκού, της Άγκυρας, της Χεζμπολάχ και της Χαμάς, για τη μεταφορά ιρανικών οπλικών συστημάτων στη Μέση Ανατολή. Την ίδια ώρα, οι Ισραηλινοί καταγγέλλουν ότι από το λιμάνι της Μερσίνης γίνεται φόρτωση όπλων με προορισμό τη Βεγγάζη, για τους αντικαθεστωτικούς της Λιβύης!
Που είναι ο ΟΗΕ οεο; Οι Αιγύπτιοι δεν κρύβουν τον εκνευρισμό τους για την πειρατεία, όπως αποκαλούν την ισραηλινή ενέργεια, σε πλοίο που κατευθυνόταν σε αιγυπτιακό λιμάνι. Από την άλλη, η ανυπαρξία αντίδρασης εκ μέρους της «διεθνούς κοινότητας» σε πολεμικού χαρακτήρα ενέργεια στα διεθνή ύδατα, εντελώς απαράδεκτη βάσει του διεθνούς Δικαίου, κρίνεται από πολιτικούς παρατηρητές τουλάχιστον εξωφρενική. Είναι πλέον σαφές ότι αυτό που αποκαλούμε «διεθνής κοινότητα», επιδεικνύει μια εξόφθαλμα υποκριτική ανοχή έναντι του Ισραήλ, η ασυδοσία του οποίου έχει ξεπεράσει κάθε όριο. Απομένει να δούμε αν η νέα αυτή θρασύτατη ενέργεια του Ισραήλ, θα καταγγελθεί και από ποιον...